Ik wil advies

Nieuwe hybride SMA omvormer op de markt

De Sunny Boy Smart Energy voor zonnepanelen plus batterijen

Nieuwe hybride SMA omvormer op de markt

Er is een nieuwe SMA omvormer op de markt, die het mogelijk maakt om eenvoudig batterijen toe te voegen aan een zonnestroom systeem. Met 3 onafhankelijke MPP trackers kunnen ook ingewikkelde daken gemakkelijk van zonnepanelen worden voorzien. We stellen de SBSE graag even voor.

Hessel van den Berg
03 maart 2024

Dit jaar heeft SMA de hybride Sunny Boy Smart Energy omvormer gelanceerd, in de vermogens 3600, 4000 en 5000 Watt. SMA omvormers met de naam ‘Sunny Boy’ zijn altijd monofasig, in tegenstelling tot de ‘Sunny Tripower’ omvormers die op 3 fasen tegelijk worden aangesloten. De toevoeging ‘Smart Energy’ geeft aan dat het om een hybride toestel gaat, wat wil zeggen dat er zowel zonnepanelen als batterijen aan deze omvormer kunnen worden verbonden.

De nieuwe SMA Sunny Boy Smart Energy hybride omvormer is vanaf april leverbaar

De nieuwe SMA Sunny Boy Smart Energy hybride omvormer is vanaf april leverbaar

Voor wie is deze omvormer interessant?

Als u overweegt om in de toekomst thuisbatterijen aan te schaffen, dan is het misschien interessant om alvast een omvormer te laten installeren die de mogelijkheid heeft om opslag toe te voegen. Aan de Sunny Boy Smart Energy kunnen batterijen van zowel SMA zelf als van BYD worden aangesloten. U kunt deze batterijen meteen laten plaatsen of een eerst even afwachten of het voor u de moeite waard is, en ze later alsnog erbij nemen.

Ook zonder batterijen is de Sunny Boy Smart Energy een interessant toestel: er zitten bijvoorbeeld 3 onafhankelijke MPP trackers op in plaats van twee zoals bij de meeste andere omvormers. Drie MPP trackers betekent dat drie aparte dakvlakken aan één omvormer verbonden kunnen worden. Bovendien heeft het toestel een lage ‘ingangsspanning’ aan de kant van de zonnepanelen. Hierdoor kunnen ook kleine hoeveelheden zonnepanelen die nèt op een aparte helling of oriëntatie liggen, eenvoudig op de omvormer worden aangesloten. Dit voorkomt de noodzaak om optimizers te gebruiken. Bijvoorbeeld als u een dak heeft met 4 panelen de ene kant op, 6 op het tegenovergestelde dak en nog plek voor 1 of 2 op een dakkapel, dan past dat allemaal op 1 Sunny Boy Smart Energy.

Back-Up opties

Met de Sunny Boy Smart Energy heeft u ook de mogelijkheid voor noodstroom als het openbare elektriciteitsnet uit zou vallen. Hiervoor heeft u in principe niet eens batterijen nodig: ook met alleen zonnepanelen kan het toestel wisselstroom ter beschikking stellen via een speciaal stopcontact (dan moet wel de zon op dat moment schijnen uiteraard!). Deze optie heet de ‘Secure Power Supply’ (SPS) en bestaat uit één extra stopcontact die met een kabel rechtstreeks aan de omvormer wordt verbonden met een aan/uit knop ernaast. Als het net uitvalt dan drukt u op de knop om dit stopcontact onder stroom te zetten, en hij levert voldoende stroom voor de belangrijkste zaken, zoals de koelkast, de router en wat lampen. Het maximale vermogen van deze uitgang is beperkt tot 3680 Watt.

Een andere optie zal bestaan uit de toevoeging van een ‘Back-Up Box’. Deze is nu nog niet te koop maar zal in de loop van het jaar worden geïntroduceerd. Deze box kan altijd naderhand aan een reeds geïnstalleerde Sunny Boy Smart Energy worden toegevoegd. De Back-Up Box zal het mogelijk maken om meer noodstroom te leveren dan de Secure Power Supply, en bovendien zal de omschakeling naar noodstroom automatisch gebeuren (dus niet met een aan/uit knop). Houd er wel rekening mee dat de Sunny Boy Smart Energy slechts op één fase (nood)stroom levert en dat er dus geen driefasige verbruikers kunnen worden gevoed tijdens het Back-Up bedrijf.

De Sunny Boy Smart Energy met daaronder de 'Back-Up Box' die pas later in 2024 op de markt zal zijn

De Sunny Boy Smart Energy met daaronder de 'Back-Up Box' die pas later in 2024 op de markt zal zijn

Vervangingsmarkt

Voor mensen met een omvormer die aan vervanging toe is, terwijl de zonnepanelen nog prima werken, kan de SBSE ook een interessant product zijn. Vervang de oude omvormer door deze hybride SBSE, sluit er eventueel nog een paar extra panelen op aan en wees klaar voor thuisbatterijen als het eenmaal zo ver is. Denk er wel aan dat er voor de inzet van batterijen ook altijd een Sunny Home Manager nodig is voor de aansturing ervan.

De nieuwe SMA omvormer is voorzien van de gebruikelijk SMA features zoals ShadeFix (voor het omgaan met schaduw op de panelen) en ArcFix (voor het detecteren van ‘vlambogen’ in de bekabeling). Hij wordt in de SMA fabriek in Duitsland gemaakt en is vanaf April leverbaar. Meer informatie vindt u op de productpagina. Als het iets is voor u, neem dan contact op: we vertellen u er graag meer over!

De SMA 'Home Storage' batterijen, rechts in beeld, kunnen zoals hier op de Sunny Tripower Smart Energy worden aangesloten, maar ook op de nieuwe Sunny Boy Smart Energy

De SMA 'Home Storage' batterijen, rechts in beeld, kunnen zoals hier op de Sunny Tripower Smart Energy worden aangesloten, maar ook op de nieuwe Sunny Boy Smart Energy

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij als toevoeging aan hun zonnestroom installatie. Wat zijn de voordelen van zo’n systeem en welke opties zijn er zoal verkrijgbaar?

lees meer ›
2024-01-11
Om de energietransitie verder door te zetten, is opslag van energie onontbeerlijk. De meest voorkomende wijze van opslag is: opslag in batterijen, en dan om precies te zijn: lithium-ion batterijen. Hoe zorgen we dat we aan voldoende lithium komen zonder teveel milieuschade aan te richten?

lees meer ›
2023-12-04
Ons favoriete omvormermerk SMA heeft nu ook eigen batterijen in het assortiment. Deze modulaire lithium-ion batterijen hebben een bruikbare capaciteit van 3,28 kWh per stuk en zijn compatibel met de Sunny Tripower Smart Energy hybride omvormers. Is het misschien een interessant product voor u?

lees meer ›