Ik wil advies

Nieuwe Energiecoöperatie Onze Zon Amsterdam

voor meer Amsterdamse zonnedaken

Nieuwe Energiecoöperatie Onze Zon Amsterdam

Veel Amsterdammers willen graag een bijdrage leveren aan de transitie van fossiele naar duurzame energie. Met zonnepanelen bijvoorbeeld, ook al hebben veel stadsbewoners zelf geen eigen dak. Om meer Amsterdammers de kans te geven zonnepanelen op andere daken te kopen, zijn wij een samenwerking aangegaan met Amsterdam Energie en hebben in augustus samen de coöperatie Onze Zon Amsterdam opgericht. Het doel: Meer zonnedaken realiseren voor meer Amsterdammers en de energietransitie van de stad versnellen.

Hessel van den Berg
19 oktober 2021

Onze Zon Amsterdam ontzorgt VvE’s die op hun daken collectief zonnepanelen willen leggen met behulp van de subsidieregeling SCE. Bewoners kunnen zonnepanelen aanschaffen bij Onze Zon; zij ontvangen daar elk jaar een vaste vergoeding voor. Ook buurtbewoners kunnen deelnemen. Er zijn nog veel lege daken in de stad; daarom wil Onze Zon graag in contact komen met geïnteresseerde VvE’s. Onze Zon blijft verantwoordelijk voor het onderhoud tijdens de hele looptijd van het zonnedak.

Voor iedereen bereikbaar

Zonnefabriek realiseerde al veel installaties voor postcoderoosprojecten

Zonnefabriek realiseerde al veel installaties voor postcoderoosprojecten

Amsterdam Energie is een grote lokale energiecoöperatie, aangesloten bij het landelijke collectief "om | nieuwe energie" en viert binnenkort haar tienjarig bestaan. Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie: “Samen realiseerden Zonnefabriek en Amsterdam Energie de afgelopen jaren al vier daken met zo’n duizend zonnepanelen: het dak van metrostation Reigersbos in Zuidoost en drie daken op een appartementencomplex aan de Marcantilaan in Amsterdam West. Dit leidde tot een heel prettige samenwerking met de mensen van Zonnefabriek.” Bewoners en buurtbewoners participeerden volgens de toenmalige postcoderoosregeling: ze kochten panelen en ontvingen van de Belastingdienst hun energiebelasting terug.

Samen zagen we hoe de postcoderegeling per 1 april 2021 ingrijpend werd gewijzigd, van een belastingvoordeel met een ingewikkelde administratieve verrekening naar een subsidie voor energiecoöperaties, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking SCE. Rolf Steenwinkel: “De belastingteruggave valt weg, maar de aanvragende coöperatie krijgt subsidie om de daken aan te leggen.” David van der Burg van Zonnefabriek: “We realiseerden ons dat wij met een deel externe financiering zonnepanelen tegen een veel lagere prijs kunnen aanbieden. De prijs per paneel kon fors omlaag, tot een bedrag dat de koop van panelen voor veel Amsterdammers bereikbaar maakt.” Met dit doel werkten de beide directeuren afgelopen zomer samen aan de oprichting van de coöperatie Onze Zon Amsterdam. Deelnemers worden hier automatisch lid van.
De postcoderoos-eisen werden in de nieuwe regeling versoepeld. Van der Burg: “Meer mensen kunnen nu meedoen, en als ze verhuizen hoeven ze de panelen niet te verkopen. Het is nu echt veel makkelijker en aantrekkelijker geworden om deel te nemen in zonnedaken in de stad.”

Voor meer informatie, zie onze website: onzezonamsterdam.nl of stuur een e-mail naar info@onzezonamsterdam.nl

logo van Onze Zon Amsterdam

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-12-06
Steeds vaker klinkt vanuit de netbeheerders de waarschuwing dat ons stroomnet ‘vol’ begint te raken met alle hernieuwbare energie. Eén slimme oplossing is het combineren van zonneparken met windturbines. Hoe werkt dat?

lees meer ›
2021-11-03
Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar we kunnen nu aankondigen dat Zonnefabriek een officieel ‘scope 12’ gecertificeerd bedrijf is. Maar wat houdt dat precies in?

lees meer ›
2021-06-02
De laatste tijd wordt er in het nieuws veel gesproken over dwangarbeid in Xinjiang, de meest westelijke provincie van China, waar vooral Oeigoeren wonen. Producten van deze dwangarbeid zouden ook in zonnepanelen terecht komen, die vervolgens ook in Nederland worden verkocht. We gingen op onderzoek uit.

lees meer ›