Ik wil advies

Netto teruglevering: verschillende leveranciers hanteren zeer verschillende tarieven

Rondje shoppen loont voor wie méér teruglevert dan produceert

Netto teruglevering: verschillende leveranciers hanteren zeer verschillende tarieven

Voor zonnepanelenbezitters die méér stroom produceren dan ze verbruiken geldt dat ze ‘netto terugleveren’. Hun verbruik wordt dankzij de salderingsregeling helemaal afgedekt door hun productie, maar voor de ‘extra’ kWh die ze netto terugleveren, blijken verschillende energieleveranciers behoorlijk verschillende bedragen uit te betalen. Hoe zit dat?

Hessel van den Berg
08 september 2022

De meeste mensen met zonnepanelen consumeren over het gehele jaar een grotere hoeveelheid stroom dan de zonnepanelen in een jaar produceren. Maar voor een klein deel geldt dat hun installatie wat ruim is uitgelegd ten opzichte van hun verbruik (of andersom: dat hun verbruik bescheiden is ten opzichte van de grootte van de installatie). Voor hen geldt dat er op de jaarafrekening van de energieleverancier uiteindelijk wat productie ‘over’ is. Ze krijgen daarom netto nog wat geld terug van de energieleverancier. Over het bedrag per kWh dat ze voor dit overschot kunnen verwachten, is de laatste tijd wat te doen geweest.

logo van de consumentenbond

De Consumentenbond deed in mei van dit jaar onderzoek naar de teruglevertarieven in Nederland en constateerde dat er een aantal energieleveranciers was die wel een heel laag bedrag uitkeerden voor de netto teruglevering. Er zijn weliswaar geen vaste regels voor hoe hoog dit bedrag zou moeten zijn, maar als leidraad hanteert men vaak de ‘redelijke vergoeding’ waarover ook wordt gesproken in de voorstellen voor de afbouw van de salderingsregeling. Deze ‘redelijke vergoeding’ zou minstens 70 tot 80 % van het kale stroomtarief moeten bedragen. Veel energieleveranciers betalen echter veel minder dan dat: soms zelfs minder dan 15% van hun kale stroomtarief.

Nou maakte het tot voor kort allemaal niet zoveel uit, omdat de kale stroomprijs sowieso maar een paar cent per kWh bedroeg. Maar met de gigantisch gestegen prijzen van dit jaar beginnen de verschillen inmiddels behoorlijk op te lopen. Zo krijgt een klant van EnergieDirect bijvoorbeeld slechts 4,6 cent per kWh, terwijl een klant van Engie maar liefst 55,5 cent per kWh ontvangt! 

Moet u nu van leverancier veranderen?

Aan keuze geen gebrek..

Aan keuze geen gebrek..

Let op: deze prijsverschillen zijn alléén van belang voor wie méér produceert dan hij of zij verbruikt. Voor het overgrote merendeel van Zonnefabriek klanten geldt dat niet: wij raden in het algemeen aan om niet méér panelen te plaatsen dan nodig. Daarom is het alléén voor die klanten die netto terugleveren interessant om te zien of een contract bij een andere leverancier voordeel kan brengen. 

Een andere oplossing die voor zulke klanten interessant kan zijn, is om te proberen hun energieverbruik te verschuiven: misschien kunnen ze met wat aanpassingen minder gas, en juist méér stroom verbruiken. Gas is tenslotte ook schreeuwend duur tegenwoordig, terwijl de gesaldeerde stroom gratis is. In plaats van een keteltje water op het fornuis te zetten, kan er bijvoorbeeld ook een elektrische ketel worden gebruikt. Misschien is het gasfornuis als geheel al aan vervanging toe: een inductiekookplaat zou dan een logische investering zijn.

Steeds grotere systemen

Hoe meer panelen des te beter

Hoe meer panelen des te beter

Overigens zien we dat klanten steeds vaker voor relatief grote zonnepanelensystemen kiezen, ook al is hun huidige stroomverbruik nog laag. Dat is ook wel logisch: ondanks recente prijsverhogingen blijven zonnepanelen goedkoop. De kosten van zonnestroom zijn daardoor een stuk lager dan de prijs van stroom van het net, zeker de laatste tijd. Daar komt nog bij dat huishoudens zeer waarschijnlijk steeds meer stroom nodig zullen hebben in de komende jaren, voor zaken als laadpalen en warmtepompen. Het zou dus best kunnen dat er, ook al is het maar tijdelijk, nog heel wat ‘netto terugleveranciers’ bijkomen in Nederland. En dan is het goed om alvast bewust te zijn van wat er in de markt te koop is!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-05-27
Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer ingelicht over zijn voornemen om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Wat betekent dit voor u?

lees meer ›
2022-05-03
De laatste tijd is het voor sommige mensen wel even schrikken als ze willen investeren in zonnepanelen: de wachttijden voor adviesgesprekken en voor uiteindelijke installaties lopen behoorlijk op. Wat is er aan de hand en hoe lang gaat dit nog duren?

lees meer ›
2022-04-11
Volgens het CBS was afgelopen jaar al 33% van ons stroomverbruik afkomstig uit hernieuwbare energie zoals zonne-energie. En dat is mooi, want daardoor worden we niet alleen steeds groener, maar ook steeds minder afhankelijk van andere landen.

lees meer ›