Ik wil advies

Nederland rondt de kaap van 10 GW zonnepanelen

meer dan 1 miljoen huishoudens beschikken over zonnepanelen

Nederland rondt de kaap van 10 GW zonnepanelen

De laatste cijfers over het totaal opgestelde vermogen aan zonnepanelen in Nederland zijn om blij van te worden. We delen ze daarom graag met u.

Hessel van den Berg
30 januari 2021

Aan het begin van een nieuw jaar druppelen langzaam de cijfers binnen over wat er in het vorig jaar allemaal is bereikt. Zo is recent ook het jaarlijkse ‘Nationaal Solar Trendrapport’ van ‘Dutch New Energy Research’ uitgekomen, waarin weer interessante getallen staan.

Nationaal solar trendrapport 2021

De totale hoeveelheid geïnstalleerd piekvermogen in Nederland zou het afgelopen jaar net boven de 10 GW (Gigawatt, 1 GW = 1.000.000 kiloWatt) zijn uitgekomen: 10,1 GW om precies te zijn. Eind 2019 zaten we nog rond de 7 GW, dus er is in één jaar behoorlijk wat bijgekomen.

Eén miljoen huishoudens

Ook een mooie mijlpaal is het cijfer van één miljoen huishoudens dat inmiddels over eigen zonnepanelen zou beschikken. Hoe meer mensen hun eigen panelen hebben, des te gemakkelijker wordt het om de rest te overtuigen dat zonnestroom echt goed werkt! Wel is het natuurlijk zo dat het, met al deze decentrale stroomproductie, steeds belangrijker wordt om mensen aan te sporen om hun eigen stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, om zo het net wat te ontlasten. Wat dat betreft is het jammer dat er weer wat onduidelijkheid is ontstaan over de afbouw van de salderingsregeling.

steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op het dak

steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op het dak

Auto’s 'met oplaadmogelijkheid’

Die zonnepanelen op huizen, bedrijven en in zonneparken, leverden alles bij elkaar zo’n 6,6% van alle elektriciteit, volgens de site energieopwek.nl. Daarmee begint Nederland nu eindelijk een beetje mee te doen met de landen om ons heen. En op sommige vlakken doen we het zelfs beter dan de meesten: op het gebied van elektrische auto’s bijvoorbeeld. Bijna een kwart van alle nieuw verkochte auto’s in 2020 kan op een stopcontact worden aangesloten, en in totaal rijden er al 300.000 auto’s met oplaadmogelijkheid (hetzij volledig elektrisch, ofwel plug-in hybrid) op de Nederlandse wegen.

Genoeg redenen voor optimisme dus. Nu de klimaatcrisis ook internationaal weer hoger op de agenda is komen te staan, ziet de toekomst er wat hoopvoller uit. Doet u zelf nog niet mee aan de energietransitie? Neem dan vooral contact met ons op om te kijken of we u misschien kunnen voorzien van zonnepanelen, batterijen, of een laadpaal!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-09-02
Zulk prachtig zomerweer is het nou ook weer niet geweest, maar desondanks was in Nederland in de maanden juni en juli van dit jaar maar liefst 17% van de geproduceerde elektriciteit afkomstig van zonnepanelen, en daarmee waren we koploper in Europa.

lees meer ›
2021-04-08
Hoewel nog steeds het overgrote deel van onze stroom afkomstig is uit niet-hernieuwbare bronnen, kijkt het KNMI al naar de toekomstige situatie waarin zon en wind praktisch alle stroom leveren: hoe zorgen we dat we de dagen met ‘energieflauwte’ overleven?

lees meer ›
2021-02-26
Het is weer zo ver: op 17 maart kunnen we stemmen voor de Tweede Kamer en daarmee onze invloed uitoefenen op de toekomst van ons land. U, als geïnteresseerde persoon, wil natuurlijk weten wat de partijen allemaal van plan zijn als het gaat om zonne-energie. We zochten het voor u uit.

lees meer ›