Ik wil advies

Nederland kampioen zonnestroom in Europa

Als eerste land meer dan 1 kiloWatt-piek per hoofd van de bevolking

Nederland kampioen zonnestroom in Europa

Volgens de nieuwste cijfers heeft Nederland de nummer 1 positie weten te behouden. Nergens in Europa staat méér opgesteld vermogen per persoon dan bij ons! Ook in 2022 hebben we er weer heel wat zonnepanelen bijgekregen.

Hessel van den Berg
22 januari 2023

Een aantal jaren terug was Nederland nog een beetje een achterblijvertje op het gebied van zonnestroom; onze buurlanden België en met name Duitsland waren veel harder aan de weg aan het timmeren. Maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid: Als eerste land in Europa hebben we hier nu méér dan 1 kWp (kiloWatt-piek, 1 kWp = 1.000 Watt-piek) per persoon staan, volgens het laatste rapport van Solar Power Europe. Hieronder een afbeelding van de top 10:

De Top 10 van landen met het meeste geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking, in Europa. Het rode getal tussen haakjes was het vermogen in 2021. Bron: Solar Power Europe

De Top 10 van landen met het meeste geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking, in Europa. Het rode getal tussen haakjes was het vermogen in 2021. Bron: Solar Power Europe

Dat we zo ver zijn gekomen, hebben we te danken aan een gezonde groei van het aantal installatie, óók in de ingewikkelde marktsituatie van het afgelopen jaar. Volgens branche-organisatie HollandSolar zou er afgelopen jaar in Nederland bijna 4 GW (Giga-Watt, 1 GW= 1.000.000 kW) bij zijn geplaatst.  

20% groei per jaar

Inmiddels hebben we daarmee een behoorlijke hoeveelheid geïnstalleerd vermogen: zo’n 18 GW in totaal. En de rek is er nog zeker niet uit: Volgens Solar Power Europe kunnen we rekenen op een groei van 20% per jaar voor de komende jaren.

Zonne-energie was in 2022 al goed voor meer dan 12% van onze stroom: hoevéél meer, daarover bestaan verschillende cijfers. De site Energieopwek bijvoorbeeld zegt dat het inmiddels al 13,8% zou zijn. Tel daarbij op de 17,2% van windenergie en de 9,9% van biomassa, en het aandeel hernieuwbare elektriciteit zou al 41% van het totaal zijn.

Ook windturbines, zoals hier in het windmolenpark Hollandse Kust, spelen een grote rol bij de opwekking van hernieuwbare stroom (bron: Vattenfall)

Ook windturbines, zoals hier in het windmolenpark Hollandse Kust, spelen een grote rol bij de opwekking van hernieuwbare stroom (bron: Vattenfall)

Plek zat

Dat is al heel mooi, maar we zijn er natuurlijk nog niet. In 2030 moet niet minder dan 75% van de stroom hernieuwbaar zijn, en bovendien gebruiken we tegen die tijd ook nog een stuk méér stroom dan nu: steeds meer auto’s worden elektrisch, en we gaan ook meer en meer op stroom koken en het huis verwarmen.

Is er nog wel genoeg plek voor al die zonnepanelen? Inmiddels zouden er op niet minder dan 2 miljoen woningen in Nederland panelen liggen. Maar dat betekent dat er nog minstens 6 miljoen woningen met schaamteloos lege daken staan. Tijd om die ook van zonnepanelen te voorzien, vindt u niet?

Zonnepanelen op een plat dak met laagstaande zon in januari 2023

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-04-29
We worden constant overspoeld door slecht nieuws over het klimaat, maar ondertussen wordt er toch aan allerlei kanten hard aan de weg getimmerd om de dingen beter te maken. En met resultaat: ook al komt het allemaal te langzaam en te laat, toch zien we overal tekenen van vooruitgang. Hernieuwbare stroom neemt toe, steenkolenstroom neemt af, en onze CO2 uitstoot daalt: goed nieuws dus! We zetten een paar positieve ontwikkelingen voor u op een rijtje.

lees meer ›
2024-01-10
Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›