Ik wil advies

Micro-omvormers of string-omvormers?

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepaneel systemen met micro-omvormers ten opzichte van string-omvormers?

Micro-omvormers of string-omvormers?

Bij de keuze voor een installatie van zonnepanelen is een belangrijke rol weggelegd voor de omvormer. Er bestaat een aantal verschillende soorten omvormers op de markt. De belangrijkste categorieën zijn string-omvormers en micro-omvormers, met een tussenvorm die gebruikt maakt van ‘power optimizers’. Hoe maakt u nu de juiste keuze?

Hessel van den Berg
01 april 2014

Omvormers zijn een zeer belangrijk onderdeel van elke zonnepanelen installatie. Ze zetten de gelijkstroom om in wisselstroom, zorgen ervoor dat de panelen op elk moment hun maximale vermogen produceren (het zogenaamde MPP tracken), en meten de opbrengst van het systeem.

string omvormerBij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, en worden vervolgens de strings aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn met weinig verschillende onderdelen en daardoor een kleine kans op storingen. En als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen.

micro-omvormersBij micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormertje. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230 V wisselstroom. Het voordeel hier is dat elk paneel zijn eigen MPP tracking heeft. Zulke systemen worden vaak toegepast bij installaties waar de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben, en ook bij kleine systeempjes van 3 of 4 panelen (want  string-omvormers werken pas vanaf een bepaald minimum aantal panelen). Het nadeel is dat het systeem meer onderdelen krijgt en daardoor iets storingsgevoeliger wordt. De omvormers worden zelf ook blootgesteld aan zwaardere omstandigheden (hoge temperaturen, zo vlak onder de panelen) en als ze eens kapot zouden gaan, dan is het moeilijker om ze te bereiken en te vervangen. Daar staat dan weer tegenover dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk kan worden bekeken, in plaats van alleen de opbrengst van het systeem als geheel. Er bestaan verschillende merken van micro-omvormers, waarvan Enphase de bekendste is. Marktleider SMA bood enige tijd micro-omvormers aan, maar is daar weer vanaf gestapt, en een ander bekend micro-omvormer merk, Enecsys, is inmiddels failliet. Ook belangrijk: voor de krachtige SunPower panelen met hun hogere DC spanningen bestaan geen compatibele micro-omvormers.


systeem met optimizersEen tussenvorm van bovenstaande categorieën wordt gevormd door systemen met zogenaamde ‘power optimizers’ in combinatie met omvormers. De bekendste producent van deze systemen is het Israëlische SolarEdge. Bij deze systemen is elk paneel uitgerust met een Optimizer, die het MPP tracken per paneel regelt, en die de gelijkstroom van het paneel omzet in een andere gelijkstroom. Vervolgens is er net als bij string-omvormers nog één centrale omvormer nodig die de gelijkstroom weer omzet naar wisselspanning. Deze systemen kunnen net als micro-omvormers worden toegepast bij installaties met panelen die allemaal verschillend gericht staan, en bij veel beschaduwing (al rijst dan weer de vraag of panelen leggen bij veel schaduw überhaupt zinvol is). Het nadeel van de grotere complexiteit van de installatie speelt hier ook nog wel, al is de meest gevoelige elektronica in de omvormer geplaatst en dus in principe eenvoudiger te bereiken. Voor SunPower panelen bestaan er ook compatibele optimizers.

Bij de Zonnefabriek bieden we klanten al deze soorten installaties aan. De juiste keuze wordt gebaseerd op de specifieke situatie van elke klant: de vorm en ligging van het dak, de aanwezigheid van schaduw, het beschikbare oppervlak etc. Uiteraard speelt ook de prijs van verschillende systemen een grote rol. Onze adviseurs houden met al deze factoren rekening om tot een passend voorstel te komen voor ieder dak.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-08-07
Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. We kijken naar de resultaten van een nieuwe studie en vergelijken het met onze eigen ervaring.

lees meer ›
2021-12-06
Sinds kort hebben veel van onze SolarEdge klanten ook toegang tot hun opbrengstgegevens op de Mijn Zonnefabriek app. Voor veel mensen kwam de mail met deze aankondiging als een verrassing. We leggen uit hoe het zit.

lees meer ›
2020-10-23
Niet alleen maar voor de ‘solar nerds’ onder ons: regelmatig bijhouden hoe het met de zonnepanelen is gesteld is voor iedereen een goed idee. Daar bestaan verschillende manieren voor, en één daarvan heeft een nieuw jasje gekregen. We stellen u graag de nieuwe ‘SMA Energy App’ voor.

lees meer ›