Ik wil advies

Michael Moore’s nieuwste film levert zware kritiek op hernieuwbare energie

Wat klopt er van de beweringen in ‘Planet of the Humans’ en wat klopt er niet?

Michael Moore’s nieuwste film levert zware kritiek op hernieuwbare energie

De nieuwste film van de Amerikaanse filmproducent Michael Moore, o.a. bekend van ‘Bowling for Columbine’, is heel negatief over hernieuwbare energie. De milieuvriendelijkheid van o.a. zonnepanelen wordt ter discussie gesteld. We geven u graag onze mening hierover.

Hessel van den Berg
01 juni 2020

Voor wie hem niet zo goed kent; Michale Moore staat bekend als een luis in de pels van conservatief Amerika. In zijn documentairefilms levert hij stevige kritiek op rechts republikeinse stokpaardjes zoals vrij wapenbezit (‘Bowling for Columbine’) en de ‘war on terror’ (‘Fahrenheit 9/11’), en stelt hij misstanden aan de kaak zoals de situatie rondom zorgverzekeringen in de VS (‘Sicko’). In zijn laatste film genaamd ‘Planet of the Humans’ richt hij zijn pijlen echter eens voor de verandering op een onderwerp van de andere kant van het politiek spectrum, namelijk hernieuwbare energie. Wat zegt hij precies en hoe accuraat is het?

Filmproducent Michael MooreVoor alle duidelijkheid: in deze film is Michael Moore alleen producent en komt hij zelf niet aan het woord: de verteller van het verhaal is een man genaamd Jeff Gibbs, die voorheen een groot aanhanger was van groene energie. Met de tijd is hij van zijn geloof gevallen en nu kijkt hij heel kritisch naar alle beweringen van de hernieuwbare industrie. Zijn belangrijkste boodschap is dat de bedrijven die actief zijn in de groene energie allemaal boter op hun hoofd hebben en zich veel ‘groener’ proberen voor te doen dan ze werkelijk zijn.

Wat beweert hij zoal?

De filmmaker stelt vooral de elektriciteitsproductie op basis van biomassa aan de kaak. Zo laat hij een elektriciteitscentrale in Vermont zien waar hout wordt verbrand om er stroom van te maken. Volgens hem worden hele bossen omgehakt alleen maar om te verbranden, terwijl veel aanhangers van biomassa beweren dat alleen ‘afvalhout’ verbrand zou worden.

biomassa centrale uit de film 'planet of the humans'Verder kijkt hij naar voorbeelden van ‘greenwashing’, oftewel net doen alsof je groen bezig bent terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Zo filmt hij op een groot muziekfestival waar men op het podium beweert dat ‘dit hele festival volledig op groene stroom uit onze zonnepanelen draait!’ In werkelijkheid kunnen de zonnepanelen die naast het podium staan opgesteld nooit voldoende vermogen leveren voor alle lampen en geluidsapparatuur en staan er even verderop rokende dieselgeneratoren die het echte werk doen.

Met het aan de orde stellen van dergelijke voorbeelden kunnen we het wel eens zijn: Het heeft inderdaad weinig zin om een bos om te kappen voor biomassa en het is inderdaad zo dat stroomvretende muziekfestivals er met een handvol zonnepanelen niet komen, dus ze moeten ook niet doen alsof. Maar dan..!

Wat zegt hij over zonnepanelen?

Over zonnepanelen is de filmmaker ook kritisch: hij laat de boodschap doorschemeren dat zonnepanelen helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn als ze lijken, dat het veel energie kost om ze te maken en dat ze maar weinig opleveren. Als voorbeeld laat hij een veld zonnepanelen zien in de staat Minnesota dat alles bij elkaar genomen maar voor een handjevol huizen voldoende stroom zou leveren.

PV cycle voor recyclingHier moeten we toch het één en ander rechtzetten: allereerst de bewering dat panelen niet veel méér energie zouden opleveren dan het kost om ze te maken. Dit is natuurlijk een belangrijk punt, en we besteden er als Zonnefabriek ook veel aandacht aan. Al onze panelen, van onze hoofdmerken SunPower en Q-cells, verdienen de energie die het kost om ze te maken, binnen een jaar of 2 terug (afhankelijk van hoe ze geplaatst worden), terwijl ze decennia lang stroom blijven opwekken. Beide bedrijven zijn zeer gefocust op hun milieuprestaties, en SunPower heeft zelfs een zogenaamde ‘Silver Cradle to Cradle’ certificering die aantoont dat de milieubelasting van de producten zoveel mogelijk wordt gereduceerd, vanaf de productie van de grondstoffen tot aan de verwerking van het afval na afloop van het werkzame leven van het product.

De zonnepanelen die in de film worden getoond, hebben een efficiëntie van 8%, d.w.z. dat 8% van het zonlicht dat erop valt, in stroom wordt omgezet. De nieuwste SunPower zonnepanelen hebben echter een efficiëntie van wel 22%, dus bijna 3 x zoveel! En veel van onze installaties laten zien dat je alleen al gebruikmakend van een deel van de oppervlakte van je eigen dak, voldoende stroom kunt opwekken om voor 100% in je stroomverbruik te voorzien.

Versleten argumenten

Er komen nog andere, ietwat versleten argumenten aan bod zoals: als de zon niet schijnt dan leveren de zonnepanelen ook geen stroom, en: als je een elektrische auto oplaadt met stroom uit vieze kolencentrales dan is dat niet veel beter dan een benzine auto. Deze voorbeelden dienen vooral om de centrale boodschap van de film te onderbouwen: dat uiteindelijk de kapitalistische, industriële bedrijvigheid nooit de oplossing kan bieden voor problemen die ze zelf heeft veroorzaakt, en dat wat er eigenlijk moet gebeuren, is dat de hoeveelheid mensen op aarde drastisch omlaag moet. 

De documentaires van Michael Moore staan bekend om de manier waarop hij de mensen met wie hij het niet eens is, met een zweem van onbetrouwbaarheid omgeeft. Hij doet dat vooral door de opgenomen stukken film waarop ze hakkelend naar een antwoord op een vraag zoeken, achter elkaar te plakken, zodat het lijkt alsof ze iets te verbergen hebben. Ook in deze film maakt hij volop gebruik van deze technieken. En hoewel het zoals altijd amusant is om te zien, is het echter jammer dat dergelijke technieken worden gebruikt om mensen op het verkeerde been te zetten als het gaat over de werkelijke prestaties van zonne-energie. Het is daarom dat we graag nog even bij de feiten stilstaan: zonnepanelen kunnen absoluut een grote bijdrage leveren aan het oplossen van een aantal milieuproblemen, zoals klimaatverandering.

Tegelijkertijd blijft het belangrijk om, hoe onze stroom ook wordt opgewekt, te proberen er zo zuinig mogelijk mee om te springen, èn moeten we van de producten die we aanschaffen eisen dat ze op een manier worden gemaakt die de natuur zo weinig mogelijk schade toebrengt.

De film is te vinden op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nzTeC2953_Y

Voor een reactie op de film van de Engelse krant de Guardian kijkt u hier: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/07/michael-moore-far-right-climate-crisis-deniers-film-environment-falsehoods

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2020-06-09
Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

lees meer ›
2020-04-22
Als u erover denkt om zonnepanelen aan te schaffen, gaat er vaak veel tijd zitten in het oriëntatieproces. Het kan lastig zijn het juiste moment te bepalen om over te gaan tot aankoop. Wij geven 7 redenen waarom nu de beste tijd is om te investeren in zonnepanelen

lees meer ›