• »
  • »
  • Metrostation Reigersbos in Amsterdam: Zonne-energie voor de buurt

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Metrostation Reigersbos in Amsterdam: Zonne-energie voor de buurt

Een tijd geleden berichtten we over de oplevering van de zonnestroom installatie op Metrostation Reigersbos in Amsterdam: 315 panelen op een dak dat anders niet wordt gebruikt. Hoe staat het nu met de opbrengst?

Afgelopen december werd het zonnepanelen project metrostation Reigersbos opgeleverd. Een mooi project in opdracht van coöperatie Amsterdam Energie, waarbij de leden van de coöperatie in de zonnepanelen investeren en de stroom van diezelfde zonnepanelen afnemen. De ideale oplossing voor iedereen die geen (geschikt) eigen dak heeft voor zonnepanelen.

zonnepanelen reigersbos

Opbrengst volgen

Inmiddels staat de installatie meer dan 6 maanden te draaien. De 315 Q.cells zonnepanelen van 265 Wp zijn aangesloten op 3 grote SMA omvormers. Deze omvormers zetten de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom, en injecteren het vermogen in een speciaal door Liander aangelegde aansluiting.

Klanten kunnen de productie van het systeem ook inzien via een openbare pagina op de portaalserver van SMA. Het systeem ligt helemaal schaduwvrij en draait prima: Naar verwachting wordt er jaarlijks zo’n 74.000 kWh opgebracht.

Vraag offerte aan

 

Gedeelde daken

zonnepanelen op markenZonnefabriek doet vaak dit soort projecten, waarbij grote daken worden gebruikt voor zonnepanelen voor de buurt. Zo hebben we installatie gedaan voor o.a. ZonnepanelenDelen en voor Zon op Nederland (zoals deze op het eiland Marken). Deze installaties verschillen van de projecten die we doen voor woningbouw corporaties zoals Eigen Haard en Parteon, waarbij de zonnepanelen worden verbonden aan de meterkasten van alle individuele appartementen in een groot flatgebouw. In plaats van enkele grote omvormers, hebben we bij het laatste type project te maken met heel veel kleinere omvormers, allemaal met een eigen stroomkabel van het dak naar de verschillende woningen.

Omvormers Blok CBeide typen project hebben hun eigen kenmerken, en hun eigen uitdagingen: De grotere omvormers van de coöperatieve projecten zijn met dikkere kabels en zwaardere zekeringen verbonden aan één enkele meterkast, terwijl voor de projecten met kleine individuele omvormers tientallen kabels door gebouwen getrokken moeten worden. Zonnefabriek heeft met beide soorten project inmiddels ruime ervaring.

 

Filmpje

Aangezien een zonnestroominstallatie op een metrostation geen alledaags project is, heeft de Zonnefabriek met een drone er een mooi filmpje over gemaakt. Kijk op ons YouTube kanaal voor wat spectaculaire beelden. 

Vraag adviesgesprek aan