Met zonnepanelen en batterijen voorbereid op elke ramp

Met zonnepanelen en batterijen voorbereid op elke ramp

Wat heeft u nodig om niet zonder stroom te vallen?

Met zonnepanelen en batterijen voorbereid op elke ramp

Wie zich wil voorbereiden op een rampenscenario waarbij de maatschappij totaal ontwricht wordt door bijvoorbeeld een overstroming, een atoomoorlog of andere ellende, zal wellicht beginnen bij het verbouwen en/of vangen van eigen voedsel en het filteren van drinkwater. En vervolgens komen voor de energievoorziening natuurlijk zonnepanelen in beeld.

Hessel van den Berg
25 maart 2020

Ze noemen zichzelf in het Engels ‘doomsday preppers’, de mensen die zich voorbereiden (‘to prep’, afgeleid van ‘prepare’) op de dag dat de wereld ten onder gaat (‘doomsday’). Ze bouwen meestal bunkers op een afgelegen plek, die ze volstouwen met blikken voedsel, en natuurlijk wapens om plunderaars op afstand te houden, en oefenen zich suf op de beste overlevingsstrategie. Voor een beetje comfort en voor wat gezelligheid tijdens de barre, troosteloze nachten in de post-apocalyptische wereld is elektriciteit geen overbodige luxe. Daarom kunt u vast beginnen uw woning te ‘doomsday preppen’ met zonnepanelen en batterijen.

Batterij en batterij-omvormer

doomsday prepper huisAls de stroom uitvalt, of dat nou alleen bij u in de straat is, ofwel overal ter wereld tegelijkertijd, en u hebt zonnepanelen op het dak, dan zou u in principe voor uw eigen stroom kunnen zorgen. Echter: de omvormer die de zonnestroom omzet in wisselstroom, moet een bestaand wisselspanning in het net detecteren, anders valt hij zelf ook uit. Er moet dus van buitenaf een AC spanning worden opgewekt, om ervoor te zorgen dat de omvormer voor de zonnepanelen blijft draaien. De meest logische bron van die stroom is een batterij-omvormer. Deze kan, wanneer het net is weggevallen, de functie van het AC net overnemen en de zonnestroom-omvormer aan de praat houden.

Balans

Wanneer het net is uitgevallen, dan moet het huis worden losgekoppeld van het openbare net en doorgaan in zogenaamd ‘eilandbedrijf’. Uw woning is wat de stroom betreft, een eilandje geworden. In zo’n eilandsysteem is het heel belangrijk om de balans goed te houden: Uw panelen moeten niet méér stroom in het systeem duwen dan wat er op dat moment verwerkt kan worden, anders raken de batterijen overvol en gaat alles alsnog kapot.

Daarom is het van belang dat de batterij, de batterij-omvormer en de PV omvormer goed met elkaar communiceren. Wanneer er bijvoorbeeld teveel zonne-energie uit de panelen dreigt te komen, moet de PV-omvormer de opdracht krijgen om iets minder hard te draaien. En omgekeerd, wanneer er te weinig energie is in het systeem dan moet de batterij-omvormer juist wat meer een beroep doen op de batterijen.

Communiceren via frequentie

Eilandsystemen doen dit vaak door gebruik te maken van frequentiesturing. Dat betekent dat kleine veranderingen in de frequentie van de wisselstroom (rond de 50 Hertz) dienen om informatie door te geven. De omvormers zijn zodanig ingesteld dat ze weten hoe ze moeten reageren op veranderingen in de frequentie. Als de frequentie bijvoorbeeld oploopt naar 51 Hz dan weet de PV omvormer dat hij een tandje terug moet schakelen. Raakt de frequentie echter onder de 49 Hz dan moet de batterij omvormer juist een beetje bijspringen.

 

De Automatic Transfer Switch (ATS) is het grijze gedeelte

De Automatic Transfer Switch (ATS) is het grijze gedeelte

Wat heeft u allemaal nodig voor een eilandsysteem?

Enwitec ATSDe basis is de batterij-omvormer en de batterijen (accu’s). Die ‘maken’ het benodigde net. Vervolgens kunnen de zonnepanelen via hun eigen omvormer de stroom aanvullen met zonnestroom van het dak. En in de meterkast heeft u ook nog een Automatic Transfer Switch, kortweg ATS: Dat is een box die automatisch detecteert dat het openbare net is uitgevallen, en vervolgens vliegensvlug de boel omschakelt naar eilandbedrijf. Als u niet zo’n ATS heeft, zou u namelijk zelf een aantal ingewikkelde handelingen moeten verrichten om het eilandnet op gang te brengen. Overigens: als u vooral voor overstromingen vreest, dan loont het de moeite om batterij en toebehoren niet in de kelder, maar op een wat hoger gelegen plek te zetten.

Met de toevoeging van welke producten bouwt u uw zonnestroom systeem om naar een back-up systeem?

Als u al een SMA omvormer met zonnepanelen heeft, dan moet u drie zaken toevoegen:

  1. Een SMA batterij omvormer, zoals de Sunny Boy Storage of de Sunny Island
  2. Batterijen (accu’s), bijvoorbeeld Li-ion batterijen van LG Chem of BYD
  3. Een Automatic Transfer Switch van het bedrijf Enwitec

SolarEdge SE5000RWS hybride omvormerAls u een SolarEdge systeem heeft, is het iets lastiger: de batterij oplossing van SolarEdge (de zogenaamde StorEdge) heeft in principe geen BackUp functie. Deze batterij omvormers werken alleen in een net-gekoppeld systeem en dienen voor verhoging van het eigenverbruik. De enige SolarEdge omvormer die ook een BackUp functie heeft is de SE5000RWS, die zonnepanelen- en batterij-omvormer in één is. U zou uw bestaande (1-fase) SolarEdge omvormer dus moeten vervangen door de SE5000RWS. Bij elkaar heeft u deze drie zaken nodig:

  1. De SolarEdge SE5000RWS
  2. Batterijen (accu’s), alleen van LG Chem
  3. Een Automatic Transfer Switch van Enwitec

Hoeveel kost het om van een zonnepanelen systeem een back-up systeem te maken?

Maakt u zich vooral geen illusies: het ombouwen van een gewoon zonnestroom systeem naar een BackUp systeem kost duizenden euro’s. En het zijn vooral de batterijen die geld kosten. Voor lithium-ion thuisbatterijen met een beetje capaciteit bent u aan de kale prijs al snel 3.000 euro of meer kwijt, en dan zijn ze nog niet eens geïnstalleerd. Vervolgens moet daar nog de batterij-omvormer en de Automatic Transfer Switch bij, en moet alles geïnstalleerd worden met bijbehorende bekabeling en beveiliging. Het totaal zal al snel boven de 7.000 euro uitkomen (let op: dit is een grove schatting, het werkelijke bedrag kan hoger zijn).

Is een back-up systeem de investering waard?

Met zulke prijzen is het niet eenvoudig om de investering te rechtvaardigen. Zolang er geen sprake is van netuitval, heeft u alleen maar wat aan de batterijen wanneer de salderingsregeling na 2023 wordt afgebouwd, en dan zal de besparing dankzij de batterijen wellicht in de orde van grootte van honderden euro’s zijn, niet duizenden! U bespaart dan vooral wat geld door uw eigenverbruik te verhogen.

Volgens Netbeheer Nederland zaten Nederlandse huishoudens in 2019 gemiddeld 20 minuten zonder stroom: de kans bestaat daarom dat u maar weinig profijt zult hebben van uw back-up systeem. Alleen als u in een gebied woont dat relatief vaak getroffen wordt door stroomstoringen kan het iets meer zin hebben om zo’n systeem aan te schaffen. Maar als u denkt, zoals de doomsday preppers, dat ons weldra een grote ramp te wachten staat, dan zijn uw overwegingen misschien anders. Om dan nog rustig te kunnen Netflixen met een koud biertje terwijl de wereld om u heen in de chaos ten onder gaat, lijkt misschien juist een heel verstandige besteding van uw geld. We willen maar zeggen: de mogelijkheden zijn er. Geïnteresseerd? Laat het ons vooral weten, we helpen u graag verder.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-10-04
Bij onze monteur Jorrit hangt sinds begin september een SMA batterij omvormer plus een Lithium-ion batterij van zo’n 5 kWh. Hoe werkt dat nou precies, en wat kunnen we zeggen over de prestaties?

lees meer ›
2020-05-01
Met het schitterende weer van de afgelopen maanden gekoppeld aan een kwakkelende economie kunnen er problemen ontstaan met omvormers die afslaan. Waarom is dat en is er wat aan te doen?

lees meer ›
2020-02-23
Batterijen om zonnestroom in op te slaan worden steeds gewoner, en de beste batterijen die lang meegaan en weinig stroom verliezen, worden gemaakt van (o.a.) lithium. Maar kleven er ook bezwaren aan het gebruik van deze grondstof?

lees meer ›