Ik wil advies

Maar liefst 17% van onze stroom afkomstig van de zon

Nederland koploper in Europa in de maanden juni en juli

Maar liefst 17% van onze stroom afkomstig van de zon

Zulk prachtig zomerweer is het nou ook weer niet geweest, maar desondanks was in Nederland in de maanden juni en juli van dit jaar maar liefst 17% van de geproduceerde elektriciteit afkomstig van zonnepanelen, en daarmee waren we koploper in Europa.

Hessel van den Berg
02 september 2021

De onderzoeksorganisatie Ember publiceerde onlangs onderstaande tabel waarin wordt weergegeven welk percentage van de stroom afkomstig was van zonnepanelen voor alle landen in de EU, in de maanden juni en juli van dit jaar, vergeleken met 3 jaar geleden. Mooi om te zien hoe Nederland bovenaan prijkt, niet alleen met het hoogste percentage (17%) maar ook met één van de grootste sprongen sinds 2018. Als dit zo doorgaat dan wordt het nog eens wat!

Nederland prijkt bovenaan de lijst van Europese landen wat betreft het aandeel zonnestroom in juni en juli. Bron: Ember

Nederland prijkt bovenaan de lijst van Europese landen wat betreft het aandeel zonnestroom in juni en juli. Bron: Ember

Beren op de weg

De opmars van zonnestroom is bemoedigend. Ook al komen we af en toe wat problemen tegen zoals een vollopend midden- of laagspanningsnet, of te weinig opslagcapaciteit, echt onoverkomelijk zijn deze zaken niet. Voor alles bestaan er al technische oplossingen: zo zijn er toestellen die helpen om het verbruik aan te passen aan productie, en kunnen er extra transformatorstations worden gebouwd, of batterijen worden geplaatst. Het is alleen een kwestie van de politieke wil hebben om door te gaan met deze aanpassingen.

Gaat dat dan niet handenvol geld kosten, vraagt u zich misschien af? Wel nee, keer op keer blijkt dat zonnestroom nu al goedkoper is dan conventionele stroom, en al helemaal als we de schadelijke effecten van CO2 uitstoot erbij in rekening brengen.

Kolen eruit, zon erin

De voormalige kolencentrale Hemweg in Amsterdam. Bron: Wikipedia

De voormalige kolencentrale Hemweg in Amsterdam. Bron: Wikipedia

Momenteel staan er in Nederland nog vier werkende kolencentrales, maar lang zal dat niet meer duren. Volgens de ‘wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie’ moeten ze alle vier uiterlijk in 2030 dicht. En 2030 is dichterbij dan je denkt: dat wordt nog aanpoten dus voor iedereen die zich bezighoudt met zonnestroom, zoals Zonnefabriek. Wij gaan straks eerst nog even ons 12-en-een-half-jarig bestaan vieren (op 1 oktober!) en daarna gaan we er weer hard tegenaan!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-06-06
Dit jaar stapt de wereld een nieuw tijdperk in: het Terawatt tijdperk! Een nieuwe mijlpaal op weg naar een schone toekomst. Maar wat houdt dat in?

lees meer ›
2022-04-11
Volgens het CBS was afgelopen jaar al 33% van ons stroomverbruik afkomstig uit hernieuwbare energie zoals zonne-energie. En dat is mooi, want daardoor worden we niet alleen steeds groener, maar ook steeds minder afhankelijk van andere landen.

lees meer ›
2022-01-06
De opmars van zonne-energie is niet meer te stuiten. Na weer een jaar van grote groei is nu al bijna 10% van onze stroom afkomstig van de zon, en loopt Nederland voorop in Europa!

lees meer ›