Ik wil advies

Let op: de energieprijzen gaan weer omhoog!

De energieprijzen gaan weer omhoog

Let op: de energieprijzen gaan weer omhoog!

Na jaren van relatief lage prijzen voor gas en stroom, staan nu de signalen op rood: voor de komende periode wordt verwacht dat de prijzen snel gaan stijgen. De eerste tekenen zijn al zichtbaar.

Hessel van den Berg
01 mei 2018

De prijs die u als consument betaalt voor uw energie, lag de laatste tijd relatief laag. Toegenomen concurrentie tussen energieleveranciers en een lage olieprijs leidden ertoe dat de aanbiedingen van lage stroomtarieven ons om de oren vlogen. Maar volgens analisten van banken en prijsvergelijkingswebsites komt aan die tijd nu een eind.

Wat is er aan de hand?

Verschillende oorzaken spannen samen om de prijzen weer op te drijven. Allereerst speelt de olieprijs nog steeds een grote rol: Als deze omhoog gaat, dan volgen alle gerelateerde energieprijzen meestal snel. En de olieprijs zit sterk in de lift: Hij zit nu op een niveau dat niet meer is gezien sinds 2014. 

gemini windpark

 

Daarnaast is de uitbouw van duurzame energie ook een belangrijke factor: Voor de stroomvoorziening beginnen we meer en meer afhankelijk te worden van groene bronnen, en dan in ons gebied met name van windenergie. Om die windenergie goed in te passen in het netwerk, moeten allerlei dure aanpassingen aan het net worden gedaan: extra kabels naar de windturbines op zee, nieuwe hoogspanningsleidingen met ons omringende landen om de overschotten goed weg te krijgen, en op termijn ook inpassing van energieopslag in de vorm van enorme batterijen. De kosten van die investeringen worden opgebracht via de stroomtarieven die iedereen moet betalen.

auto met AMTRON laadstekker

 

En tenslotte speelt de vraag een rol: Hoewel we ernaar streven om steeds minder energie te verbruiken, zien we wel dat de vraag naar elektriciteit behoorlijk zou kunnen toenemen. Denk bijvoorbeeld aan de toename van het aantal elektrische auto’s, of de populariteit van warmtepompen in plaats van gasverwarming, of van koken op inductie in plaats van op gas.

Alles bij elkaar genomen, ziet het ernaar uit dat de tarieven gaan stijgen, en de cijfers laten dit ook zien. In onderstaande tabel zien we de consumentenprijzen voor elektriciteit per maand, afkomstig van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Sinds januari dit jaar is er een grote sprong: de transportkosten voor stroom zijn toen gestegen, en er zijn hogere heffingen op de stroomprijs gekomen, maar ook de onderliggende stroomprijs zelf is toegenomen. En het ziet ernaar uit dat de enige weg voorlopig omhoog loopt.

Gemiddelde elektriciteitsprijzen volgens het CBS

Gemiddelde elektriciteitsprijzen volgens het CBS

Wat kunt u hieraan doen?

Als u zonnepanelen heeft, dan heeft de toename van de stroomkosten een beperkte invloed op uw rekening: U dekt tenslotte een gedeelte van uw energierekening af met de stroom die uw  eigen dak produceert. Dankzij de salderingsregeling levert elke eigen geproduceerde kWh net zoveel op als wat u ervoor zou moeten betalen. Hoe meer zonnepanelen, des te minder last u heeft van stijgende tarieven. En als u nog geen zonnepanelen heeft, dan is het juist nu een goed moment om erin te investeren: Want u kunt nu nog profiteren van de salderingsregeling en van de teruggave van de BTW op de investering, terwijl u weet dat de stroomprijzen de komende jaren alleen maar omhoog gaan. Aarzel dus niet langer, en neem weer controle over uw eigen energie: Wij helpen u hier graag bij!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-11-06
We hebben dit jaar weer veel nieuwe klanten blij gemaakt met zonnepanelen, maar veel mensen vonden wel dat ze erg lang moesten wachten. Hoe zit het nu met de levertijden, en wat is de verwachting voor de komende tijd?

lees meer ›
2023-06-05
Als u een dynamisch energiecontract heeft, dan verschilt uw stroomtarief van uur tot uur. Steeds vaker komt het voor dat de stroomprijs tijdelijk negatief is, met andere woorden: U moet dan betalen om stroom op het net te zetten. Is het dan niet verstandig om de PV-omvormer even uit te zetten om zo geld te besparen?

lees meer ›