Ik wil advies

Laatste stand van zaken inzake de salderingsregeling

De saga over de voorgenomen afbouw sleept zich voort

Laatste stand van zaken inzake de salderingsregeling

Hoe zit het met de afbouw van de salderingsregeling die in 2025 zou beginnen? Nu het kabinet is gevallen, kan het zomaar gebeuren dat de boel opnieuw wordt uitgesteld. We geven u de laatste stand van zaken.

Hessel van den Berg
31 juli 2023

We hadden gehoopt inmiddels wat meer zekerheid te hebben over de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen maar helaas, niets is minder waar. De gewijzigde elektriciteitswet van minster Jetten van Klimaat en Energie was weliswaar aangenomen door de Tweede Kamer, maar nog niet door de Eerste Kamer. Nu vervolgens het kabinet is gevallen en er weer nieuwe verkiezingen op komst zijn, wordt het lastiger om te voorspellen wat de toekomst van de salderingsregeling gaat zijn. Laten we de zaken eens op een rijtje zetten:

De Tweede Kamer neemt de gewijzigde Elektriciteitswet aan

Op 7 februari 2023 heeft de Tweede Kamer na lang debatteren uiteindelijk de wijziging van de elektriciteitswet van minister Jetten aangenomen. Hierin wordt de afbouw van de salderingsregeling geregeld, zoals we die al eerder hebben uitgelegd. Vanaf 1 januari 2025 zouden alle eigenaren van zonnepanelen (met een zogenaamde kleinverbruikers-aansluiting, oftewel een gewone huisaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampere) ieder jaar een lager percentage van de door hen teruggeleverde stroom mogen verrekenen met de stroom die ze hebben afgenomen.

Nu is een wet pas wet als ook de Eerste Kamer haar akkoord heeft gegeven, en dat is helaas nog niet gebeurd. De verschillende fracties hadden vragen gesteld aan de minister en moesten lang wachten voordat ze een antwoord kregen. Ondertussen was de samenstelling van de Eerste Kamer drastisch veranderd na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart 2023. Hiermee was de goedkeuring van de Energiewet door de Eerste Kamer allesbehalve een gelopen race.

Kabinet valt

En inmiddels liggen de zaken er alweer anders voor, met de plotselinge val van het kabinet op 7 juli 2023. Omdat we nu tot na de verkiezingen in november te maken hebben met een demissionair kabinet, zou het goed kunnen dat het hele onderwerp van salderen weer eens ‘controversieel’ wordt verklaard (net zoals enkele jaren terug, in 2021). Dat betekent dat er niets meer gebeurt met dit onderwerp totdat er weer een nieuwe regering is gevormd, en dat kan, afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen, zomaar ineens tot ver in 2024 duren.

Hoe langer een beslissing wordt uitgesteld, hoe kleiner de klans dat de afbouw in 2025 kan beginnen. Energiebedrijven moeten namelijk de tijd krijgen om hun facturatieprocessen aan te passen aan de nieuwe regels, en veel bedrijven hebben al aangegeven dat ze daar ruim van tevoren mee moeten beginnen om op tijd klaar te zijn. Maar dan moeten ze wel zeker weten wat er precies van ze gevraagd wordt.

Netbeheer Nederland ijvert als de branche organisatie van netbeheerders voor afbouw van de salderingsregeling

Netbeheer Nederland ijvert als de branche organisatie van netbeheerders voor afbouw van de salderingsregeling

Netbeheerders slaan alarm

Terwijl deze saga almaar langer aansleept, roepen de netbeheerders (zoals Liander, Enexis en Stedin) steeds luider dat er snel iets moet gebeuren. Zij zien met lede ogen aan dat er meer en meer problemen ontstaan met hoge netspanning in hun netten. Dit komt doordat er steeds meer woningen met zonnepanelen bij komen, terwijl mensen nog altijd niet gestimuleerd worden om hun zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, wat het net zou helpen ontlasten. We zien hierdoor vooral in het voorjaar en aan het begin van de zomer veel omvormers (tijdelijk) in storing gaan. Afbouw van de salderingsregeling zou betekenen dat het voor klanten zoals u economisch zin heeft om uw consumptie van stroom beter aan te passen aan de productie. Ook investeren in zaken als batterijen en slimme laadpalen wordt dan aantrekkelijker.

Een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling zou een mooie manier zijn om de markt zachtjes aan naar de volgende stap in de energietransitie te leiden. De vrees bestaat dat hoe langer het begin van een geleidelijke omslag wordt uitgesteld, des te groter de kans wordt dat het niet geleidelijk, maar juist plotseling zal gebeuren. We hebben zoiets ook gezien in Vlaanderen waar per 1-1-2021 in één klap de saldering plotseling verdween en mensen in één keer véél minder geld terugkregen voor de energie die ze op het net zetten. Gevolg: boze eindklanten die zich bedrogen voelden, een ineenstorting van de markt en installateurs die failliet gingen.

Ook Holland Solar probeert de politiek te bewegen om de salderingsregeling af te bouwen (bon: Holland Solar) 

Ook Holland Solar probeert de politiek te bewegen om de salderingsregeling af te bouwen (bon: Holland Solar) 

Hopelijk komt het bij ons allemaal niet zo ver, maar dan is het wel zaak dat er spijkers met koppen worden geslagen. De branchevereniging voor de zonne-energie HollandSolar is heel actief op dit vlak. Wij houden voor u in de gaten hoe het uitpakt, en houden u uiteraard op de hoogte.

Ferrarismeter oftewel terugdraaiende teller

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›