Kwaliteit betaalt zich terug

Kwaliteit betaalt zich terug

Kwaliteit zonnepanelen betaalt terug

Kwaliteit betaalt zich terug

Meer dan 20 jaar geleden installeerde Dieter Frosch een zonnepanelensysteem op zijn dak. Dit maakt hem zonder twijfel een zonne-energie pionier. Daarnaast is hij de enige die één van de modernste SMA omvormers bezit, de Sunny Boy 2.5, samen met een van SMA’s oudste omvormers, de PV-WR 1800. Tijdens een bezoek aan zijn huis kijkt hij terug naar de beginfase van zonne-energie. Hij vertelt dat hij zelf soms ook verbaasd is dat zijn systeem nog steeds werkt na al die jaren en waarom hij oude wasborden naast zijn omvormers aan de muur heeft hangen.

Danielle
21 oktober 2015

“Mijn PV-WR 1800 werkt niet meer goed. Ik hoop dat u mij kunt helpen.” Dieter Frosch uit Vellmar sprak deze woorden toen hij aan de SMA receptie stond in juni. Dat is waar hij, toevallig, ook Frank Illian ontmoette. Frank was meteen nieuwsgierig na het horen van deze woorden. “Zodra ik ‘PV-WR 1800’ hoorde, spitste ik mijn oren,” legde Frank uit. “Het was fascinerend om erachter te komen dat er nog steeds één in gebruik was. Het is een stukje SMA geschiedenis en daarom wou ik het absoluut zien.”

De PV-WR 1800 is SMA’s eerste omvormer, waarvan de serieproductie begon in 1991. Twee van deze omvormers waren onderdeel van het systeem van meneer Frosch met Siemens panelen, dat geïnstalleerd werd in 1993. Het systeem, met 3.6 kW aan vermogen, kostte 86000 Duitse mark (ongeveer 45000 euro), een bijna onvoorstelbaar hoog bedrag in vergelijking met de bedragen die men tegenwoordig betaalt voor zonnepanelen. Tot op heden heeft het systeem meer dan 20000 kWh aan zonne-energie geproduceerd. Zelfs de eigenaar Dieter Frosch kan soms nauwelijks geloven dat het systeem nog steeds werkt, en bijna probleemloos. “Uiteindelijk betaalt kwaliteit zich altijd terug!” zei Frosch.  

Toendertijd was de planning en inbedrijfstelling in handen van Gerd Hackenberg en zijn bedrijf INES Innovative Energiesysteme GmbH. Alsof het zo moest zijn, Hackenberg is nu een Senior Expert in Application Engineering bij SMA en hij kan zich de installatie nog goed herinneren: “Destijds waren kleine systemen, verbonden met het lichtnet, nog ontzettend zeldzaam. Dieter Frosch’s systeem was een van de eerste zonnepanelensystemen in Hesse en was onderdeel van het 1000 Roofs Program.” Dit betekende dat hij een subsidie van 70 procent ontving, wat de investering een stuk betaalbaarder maakte. Het doel van het 1000 Roofs Program van de overheid was om ervaring en kennis te verkrijgen over de planning, aanleg en werking van smallere systemen. Het was een eerste poging om systemen verbonden aan het lichtnet te implementeren op grotere schaal. Tot dan toe waren het voornamelijk ervaren knutselaars met een interesse voor technologie en betrokken milieuactivisten die zonnepanelensystemen installeerden op hun daken.

Dieter Frosch, geboren in 1942, is een combinatie van beide. Als gekwalificeerd elektricien was hij altijd al geinteresseerd in alternatieve energieën en het idee om iets nuttigs en duurzaams voor het milieu te doen. Echter, het behoud van oude technologieën is minstens zo belangrijk voor hem als innovatieve ideeën. Daarom is hij een gepassioneerde verzamelaar van oud agrarisch materiaal, zoals spinnewielen, wasborden en kruiken, simpelweg om over te kunnen dragen hoe het leven toen was.

Het eengezinshuis van Frosch is ook een fascinerende combinatie van innovatie en traditie. Om over een stevigere financiële basis te beschikken voor de bouw van zijn huis, stopte Dieter Frosch met zijn werk als elektricien en ruilde het voor een stabiele baan als ambtenaar. Sindsdien besteedde hij zijn vrije tijd aan het nadenken over zijn zelf gebouwde energiezuinige huis. Hij was voornamelijk geïntereseerd in de Hofmann spanningsmeter, een voorloper van de power-to-gas technologie. De elektrolytische ontleding van waterige oplossingen produceert gas, dat op zijn beurt kan worden gebruikt voor energieopwekking. “Ik wilde dit ook graag gebruiken voor ons huis, maar het was niet goedgekeurd voor gebruik in Duitsland,” zei Frosch. “Dus ik besloot om in plaats daarvan zonne-energie te gebruiken.” De 800 liter boiler voorziet de familie Frosch in warm water van maart tot november. Verder zijn alle ramen, om thermodynamische redenen, gericht op het zuiden, en zijn de buitenmuren bedekt met klinkers.

Toen de elektricien het probleem met de omvormer niet zelf kon verhelpen, werd hij wanhopig. “Eén van de omvormers stopte met werken eens in de zoveel dagen, maar behalve dat werkte het systeem nog perfect. Dat ik nu een splinternieuwe omvormer krijg, maakt me bijna sprakeloos. En dat gebeurt niet vaak,” glimlachte hij bij de overdracht van de nieuwe Sunny Boy 2.5. Hij was verbaasd over het gewicht, met minder dan 10 kilogram is de Sunny Boy 2.5 maar ongeveer half zo zwaar als zijn ‘overgrootvader’, de PV-WR 1800. En nu hangen ze naast elkaar. “Het is een bijzonder stukje geschiedenis, dat u in uw kelder heeft,” zei Frank Illian. Het is de geschiedenis van de innovatie van omvomertechnologie.   

 

Voor het originele artikel:

http://en.sma-sunny.com/2015/10/02/quality-pays-off/#sthash.MH1qY7E1.dpuf

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2019-05-23
Bij de keuze tussen string omvormers of optimizers worden verschillende argumenten gehanteerd. Eén daarvan is dat ‘mismatching’ van panelen zou leiden tot verlies aan opbrengst. Hoe zit dat en hebben we daar bewijs voor?

lees meer ›
2019-04-17
De nieuwste omvormers hebben geen display meer, wat betekent dat u niet meer simpelweg op het scherm de opbrengst kunt aflezen . Maar als u uw smartphone in de buurt van de omvormer houdt, kan dat wel: Hoe werkt dat?

lees meer ›