Kunnen zonnepanelen door oververhitting in brand vliegen?

Kunnen zonnepanelen door oververhitting in brand vliegen?

Zonnepanelen oververhitting en brand

Kunnen zonnepanelen door oververhitting in brand vliegen?

Kunnen zonnepanelen door oververhitting in brand vliegen?

Onlangs kwam in het nieuws dat een huis in brand was gevlogen door de zonnepanelen op het dak. Hoe zit dat precies?

Hessel van den Berg
03 augustus 2018

We kregen afgelopen dagen wat verontruste mailtjes van klanten die hadden gelezen dat oververhitte zonnepanelen op het dak ervoor hadden gezorgd dat een paar woningen in Vinkeveen in brand waren gevlogen. Onze klanten waren begrijpelijk bezorgd dat dit hun ook kon overkomen. Daarom gaan we hierbij graag wat verder op de zaak in.

Wat is er precies gebeurd?

We kennen de details nog niet precies, maar het lijkt erop dat er een brand is ontstaan in of in de buurt van de zonnepanelen op een rijtje nieuwbouwwoningen in Vinkeveen. We weten niet wie dit systeem heeft aangelegd, maar het was in elk geval niet de Zonnefabriek. Het enige dat we op dit moment weten, is dat het systeem nog maar kort geleden is aangelegd.

Is er iets te zeggen over een mogelijke oorzaak?

In de media wordt gesproken van ‘oververhitte’ of ‘overbelaste’ zonnepanelen. De zonnepanelen die Zonnefabriek installeert, kunnen niet overbelast of oververhit raken. Ook de omvormers raken niet oververhit; als ze te heet zouden worden, dan schakelen ze vanzelf terug (het zogenaamde ‘derating’) of gaan ze in storing. Dit gebeurt pas wanneer de interne temperatuur van de omvormer boven de 50 C zou komen: Zelfs met de hoge temperaturen van de afgelopen tijd is geen enkele van de duizenden systemen die wij on-line monitoren in ‘derating’ of in storing gegaan. De enige enigszins aannemelijke oorzaak van de brand zou te maken kunnen hebben met een slecht gemonteerde stroomkabel, maar ook als die zou gaan schroeien door een slecht contact, dan  zou dat binnen de dubbele isolatie van de kabel moeten blijven. Zonnefabriek gebruikt daarom uitsluitend kabels en connectoren van zeer goede  kwaliteit. Ook zorgen wij dat de kabels en connectoren op de juiste manier worden gemonteerd zodat er geen risico is op slecht contact. Wellicht is er bij deze brand sprake geweest van slecht materiaal, dat bovendien niet correct is gemonteerd: Het feit dat het systeem nog maar pas was aangelegd, zou op een fout bij de installatie kunnen duiden. Op dit moment is dat echter allemaal nog speculatie.

Heeft Zonnefabriek ooit zoiets meegemaakt?

Nee: In de bijna tien jaar dat wij zonnestroom systemen hebben aangelegd op duizenden daken door heel Nederland, is er nog nooit sprake geweest van brand. 

Is er iets te zeggen over het risico op brand door zonnepanelen?

In onze ervaring is er geen enkel risico op brand door zonnepanelen. Dat gezegd hebbende, is het zo dat Zonnefabriek uitsluitend kwalitatief hoogwaardige producten installeert, en veel aandacht heeft voor een correcte installatie. Het is niet uit te sluiten dat andere partijen misschien inferieure producten hebben geplaatst, of op een niet correct manier hebben geïnstalleerd. 

Op dit moment weten we nog te weinig over de oorzaak van de brand. Wel weten we dat Zonnefabriek nog nooit iets dergelijks aan de hand heeft gehad en dat we daarom vrij zeker zijn dat er bij onze zonnestroom installaties geen risico bestaat op brand. Toch zullen we zeker de informatie over deze brand goed in de gaten houden; mochten we meer helderheid hebben over de oorzaak dan zullen we dat zeker melden.

Toevoeging september 2018: Inmiddels is er een onderzoek naar de oorzaak gestart. Zodra we meer weten, laten we het u weten. 

Toevoeging mei 2019: het onderzoek is afgerond. Hier leest u er meer over.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-01-31
Vanwege de sporadische berichten over brand in zonnepanelen systemen wordt er steeds vaker gesproken over ‘vlamboogdetectie’: hiermee zouden branden sneller opgespoord en voorkomen kunnen worden. Maar wat is het precies?

lees meer ›
2019-04-17
Na maanden onderzoek door TNO is het rapport over de branden in zonnestroom systemen klaar. De belangrijkste conclusie: Het gevaar zit in in-dak systemen, en komt voort uit slechte contacten.

lees meer ›
2018-12-17
Naar aanleiding van de branden in zonnestroom systemen, kijken we naar wat experts te zeggen hebben over brandveiligheid van zonnepanelen, en welke maatregelen wel en welke niet zinvol zijn.

lees meer ›