Kleine zonnepanelen, bestaan die ook?

Kleine zonnepanelen, bestaan die ook?

Kleine zonnepanelen, bestaan die ook?

Bestaan er ook kleine zonnepanelen? Dat is een vraag die aan Zonnefabriek geregeld wordt gesteld. De meeste zonnepanelen hebben standaard afmetingen: de gangbare kristallijne panelen zijn zo’n 1,65 m2 groot. Soms is het lastig om die op een dak in te passen en is er vraag naar kleine zonnepanelen.

Hessel van den Berg
30 juni 2017

Standaardisering

In de begintijd van de zonnepanelen waren de zonnepanelen kleiner dan nu. Er had nog geen standaardisering van zonnecellen en zonnepanelen plaatsgevonden, en waren veel kleinere en vierkantere zonnepanelen verkrijgbaar. ‘Veel’ is hierbij een relatief begrip, want zonnepanelen waren destijds nog echt een niche-product en niet algemeen verkrijgbaar zoals nu. Ook de prijzen van de zonnepanelen waren navenant.

Met de opschaling van de productie naar het massaproduct dat zonnepanelen inmiddels zijn, is ook de variëteit aan soorten en maten verkleind. Om kosten te drukken is het handig om voor alles eenheidsmaten te hanteren.

kleine zonnepanelen

 

Groothandels

Dat betekent dat er niet veel opties zijn voor mensen die zoeken naar kleine zonnepanelen. Bij de groothandels waar veel installateurs hun producten betrekken, zijn ze niet of nauwelijks te vinden. Ook installateurs die hun producten rechtstreeks van de fabrikant afnemen, zoals de Zonnefabriek, zullen ze niet snel vinden: SunPower bijvoorbeeld heeft maar één standaardmaat voor alle E- en X-serie zonnepanelen.

Klein dak, kleine zonnepanelen? Dan liever efficiënte zonnepanelen

Voor een klein dak is het belangrijk om met weinig panelen toch zoveel mogelijk opbrengst te realiseren; hiervoor zijn hoog-efficiënte panelen de aangewezen oplossing. Zonnefabriek heeft de zonnepanelen met de hoogste efficiency op de markt in haar portfolio. Vraag ernaar bij uw adviseur.

Vervanging

Aangezien de makers van kleine zonnepanelen zo schaars zijn, kunnen ze veel hogere prijzen vragen voor hun product: Dit is iets waar een potentiële koper rekening mee moet houden. Ook moet er goed worden nagedacht over de mogelijkheden voor vervanging van het zonnepaneel mocht er iets kapot gaan over de voorziene levensduur. Voor bijzondere producten is het namelijk vaak ook bijzonder moeilijk om vervanging of reparateurs te vinden.

Schaduw

Wanneer mensen naar kleine zonnepanelen op zoek zijn, is dat vaak omdat ze een bepaald stukje dak, waar geen standaard zonnepanelen op passen, willen bedekken met zonnepanelen. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een hoekje dak waar een schoorsteen of pijpje de plaatsing van een groter zonnepaneel in de weg staat. Dan is het belangrijk om goed te kijken of plaatsing van zonnepanelen op deze plek überhaupt zinvol is: De schaduw van desbetreffende schoorsteen of pijpjes zou de potentiële opbrengst zodanig kunnen aantasten dat er beter geen panelen op die plek kunnen komen.

Esthetiek

Kleine zonnepanelen worden vaak gezocht voor esthetische redenen: Ook de hoekjes die nog onbedekt blijven door de gewone zonnepanelen kunnen dan worden volgelegd. Het probleem hierbij is dat de makers van kleine zonnepanelen niet dezelfde zijn als die van standaard zonnepanelen. Hierdoor zullen de kleine zonnepanelen ook niet helemaal op de andere zonnepanelen lijken. De esthetische waarde van de kleine zonnepanelen wordt hierdoor een stuk minder.

kleine zonnepanelen

Off-Grid

Soms worden kleine zonnepanelen gezocht voor specifieke off-grid toepassingen; dat zijn installaties die niet aan het net verbonden zijn en alleen lokaal een toestel van stroom moeten voorzien. Je kunt hierbij denken aan kleine systeempjes op zeilboten of campers, of de kleine zonnepanelen die voor parkeerautomaten of verkeersborden de energie verzorgen. Zonnefabriek richt zich op netgekoppelde systemen en biedt zelf geen producten voor kleine off-grid systemen aan.

Dakpannen

In de toekomst zullen er andere oplossingen zijn dan nu; denk bijvoorbeeld aan de zonne-dakpannen van Tesla. Hoewel deze nu nog niet op de markt zijn, zouden ze in de toekomst best een interessant product kunnen worden. Meer informatie over de prijs en de manier van installeren is hierbij wel van groot belang.

Prijs

Wat we in ieder geval wel kunnen stellen, is dat kleine zonnepanelen een stuk duurder zijn dan grote. Degene die er wel te vinden zijn, zijn voor hetzelfde vermogen als de gewone standaardpanelen, zo’n 50 tot 75 % duurder. Dat betekent dat je als consument er wel veel geld voor over moet hebben om een klein zonnepaneel te kopen, terwijl je voor bijna hetzelfde bedrag een standaard paneel zou kunnen krijgen met veel meer vermogen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2017-05-02
Zonnepanelen bestaan inmiddels al een tijdje, maar toch lijkt het alsof er nog niet veel variatie is in de zonnepanelen afmetingen. Als je om je heen kijkt zie je vooral de typische rechthoekige zonnepanelen in blauw of zwart, met allemaal min of meer dezelfde maten. Laten we eens kijken naar de verschillende zonnepanelen afmetingen om te zien wat er allemaal op de markt verkrijgbaar is.

lees meer ›