Ik wil advies

Is het tijdperk van de thuisbatterij eindelijk aangebroken?

Meer redenen om te kiezen voor opslag van stroom in huis

Is het tijdperk van de thuisbatterij eindelijk aangebroken?

Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij als toevoeging aan hun zonnestroom installatie. Wat zijn de voordelen van zo’n systeem en welke opties zijn er zoal verkrijgbaar?

Hessel van den Berg
13 februari 2024

Grote batterijen voor thuis waar tijdelijk stroom in kan worden opgeslagen voor later gebruik: steeds meer mensen vragen ernaar. Zonnefabriek verkoopt en installeert dergelijke systemen al lang voor geïnteresseerde klanten. Tot nu toe was het echter niet een product dat we aan de meeste klanten zouden aanbevelen, omdat de investering vaak economisch niet heel zinvol was. Maar dat is nu aan het veranderen: is dan het tijdperk van de thuisbatterij eindelijk aangebroken?

Waarom is een thuisbatterij nu wèl interessant?

De laatste tijd is er een aantal dingen veranderd in de wereld van de zonne-energie en de energieleveranciers. Allereerst hebben bepaalde energieleveranciers een heffing op de teruglevering van stroom ingevoerd. Hoe meer stroom er in een jaar wordt teruggeleverd, des te hoger de heffing. Hiermee wordt het zelf verbruiken van de op eigen dak opgewekte stroom aantrekkelijker dan deze stroom terug aan het net te leveren.

Een ander relatief nieuw fenomeen is de opkomst van de dynamische energiecontracten. Wie zo’n contract heeft, waarbij de stroomtarieven van uur tot uur fluctueren, kan op goedkope momenten stroom in een batterij opslaan, om deze stroom vervolgens op dure momenten met winst aan het net terug te verkopen.

En ook het naderende einde van de salderingsregeling speelt natuurlijk een rol. Hoewel het voorgesteld afbouwpad nu toch is afgeblazen, is het feit dàt de salderingsregeling een keer gaat verdwijnen inmiddels wel bij iedereen doorgedrongen. Om daar alvast op in te spelen is het niet onverstandig om rekening te houden met de toevoeging van batterijen bij een zonnestroom systeem.

Een nieuwe installatie met een SMA hybride omvormer (links) en SMA Home Storage thuisbatterijen van ongeveer 10 kWh (rechts)

Een nieuwe installatie met een SMA hybride omvormer (links) en SMA Home Storage thuisbatterijen van ongeveer 10 kWh (rechts)

Hoge netspanning

Het grote succes van zonnepanelen in Nederland heeft ook geleid tot opstoppingen in ons laagspanningsnet. Hierdoor loopt uw systeem het risico dat op mooie zonnige dagen de omvormer zich moet loskoppelen. Met een thuisbatterij kan dat probleem vaak worden voorkomen waardoor er minder zonnestroom verloren gaat.

En tenslotte is er ook een groep mensen die batterijen aanschaft om zich te beschermen tegen ‘black-outs’, oftewel stroomstoringen. Valt het openbare net om wat voor reden dan ook uit, dan kunnen mensen met batterijen zichzelf van stroom blijven voorzien.

Virtual Power Plants

Sommige bedrijven zijn bezig met speciale regelingen waarbij ze de batterijen van particulieren willen gebruiken om op de energiemarkt te handelen. Ze willen dan zelf de batterijen op afstand kunnen sturen om te laden en ontladen wanneer dat winst oplevert. De eigenaar van de batterijen krijgt hier een vergoeding voor: hij of zij verhuurt als het ware (een deel van) de opslagcapaciteit van de batterijen. Door de batterijen van een groot aantal particulieren bij elkaar te verzamelen en als één geheel aan te sturen, wordt een soort ‘virtuele energiecentrale’, oftewel een ‘virtual powerplant’ (V.P.P.) gecreëerd.

Thuisbatterijen van Zonnefabriek

Wie batterijen aan een zonnestroom installatie wil toevoegen is bij Zonnefabriek aan het juiste adres. Wij installeren al jaren batterijen bij geïnteresseerde klanten en zijn dus goed bekend met de zaken waar u rekening mee moet houden.

De batterijen die wij aanbieden zijn vooral uitgezocht op betrouwbaarheid en duurzaamheid. Aangezien het gaat om een behoorlijke investering is het van groot belang dat het systeem probleemloos functioneert gedurende een lange tijd, zodat u er volop voordeel uit kan halen. Een betrouwbaar systeem bestaat uit degelijke producten van gevestigde merken (zoals SMA en SunPower) èn een door vakmensen uitgevoerde installatie.

Bij onze keuzes laten we ons ook zeker leiden door de milieu-impact van de producten die we verkopen. Daarom kiezen we vooral voor de lithium-ijzerfosfaat batterijen van BYD, SMA en SunPower. Op de productpagina voor batterijen vindt u alle mogelijkheden.

Slimme aansturing

Batterijen zijn maar één element in een toekomstbestendige woning. Slim omgaan met zonnestroom betekent meer dan alleen maar een batterij neerzetten: de aansturing van de batterij moet op de meest optimale manier gebeuren. Bovendien kunnen er zoveel méér zaken slim aangestuurd worden, zoals de laadpaal voor de elektrische auto, de warmtepomp of de vaatwasser. De meest efficiënte aanpak is er één die naar het hele energiesysteem in huis kijkt. Een slimme energiemanager kan daarbij helpen. Het systeem kan volautomatisch bepalen hoe de opgewekte energie optimaal kan worden gebruikt, en via de gratis app kunt u alle energiestromen in de gaten houden.

Iets voor u?

Wij geloven dat het tijdperk van de thuisbatterij inmiddels ook in Nederland is aangebroken. In Duitsland staan er inmiddels al meer dan een miljoen batterijen bij mensen thuis, en ook in België neemt het aantal snel toe. Door de grote vraag is de productie wereldwijd aangezwengeld en zijn de prijzen flink gedaald. Ook voor uw systeem kunnen we een betrouwbare, duurzame en intelligente batterij-oplossing verzorgen. Geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact op zodat we u van gratis, vrijblijvend advies over thuisbatterijen kunnen voorzien. En houd ook uw inbox in de gaten: binnenkort zullen we een informatiebief verspreiden met een nieuw concept dat wellicht voor u ook interessant kan zijn!

SunPower Reserve Thuisbatterij

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-03-03
Er is een nieuwe SMA omvormer op de markt, die het mogelijk maakt om eenvoudig batterijen toe te voegen aan een zonnestroom systeem. Met 3 onafhankelijke MPP trackers kunnen ook ingewikkelde daken gemakkelijk van zonnepanelen worden voorzien. We stellen de SBSE graag even voor.

lees meer ›
2024-01-11
Om de energietransitie verder door te zetten, is opslag van energie onontbeerlijk. De meest voorkomende wijze van opslag is: opslag in batterijen, en dan om precies te zijn: lithium-ion batterijen. Hoe zorgen we dat we aan voldoende lithium komen zonder teveel milieuschade aan te richten?

lees meer ›
2023-12-04
Ons favoriete omvormermerk SMA heeft nu ook eigen batterijen in het assortiment. Deze modulaire lithium-ion batterijen hebben een bruikbare capaciteit van 3,28 kWh per stuk en zijn compatibel met de Sunny Tripower Smart Energy hybride omvormers. Is het misschien een interessant product voor u?

lees meer ›