IP adressen en zonnepanelen: Wat moet je weten?

IP adressen en zonnepanelen: Wat moet je weten?

IP adressen & zonnepanelen: hoe zit het?

IP adressen en zonnepanelen: Wat moet je weten?

IP adressen en zonnepanelen: Wat moet je weten?

Zonnepanelen monitoren via een smartphone of PC geeft een prachtig inzicht in de opbrengst, maar soms loopt de overdracht van data spaak. Wat kunnen we hieraan doen?

Hessel van den Berg
05 maart 2018

In de wereld van het Internet of Things (IoT) wordt van alles en nog wat aan het internet gehangen: Niet alleen smartphones en PC’s, maar ook televisies, koelkasten en omvormers. On-line monitoring van de zonnepanelen heeft veel voordelen, maar het kan ook wel eens mis gaan. In dit artikel proberen we uit te leggen hoe het nu zit met routers en IP adressen, en wat je kan doen als de communicatie niet helemaal soepel verloopt.

Alle toestellen die met elkaar communiceren moeten een eigen, unieke identificatiecode hebben, om ervoor te zorgen dat de gegevens op de juiste plek terecht komen. Bijvoorbeeld: u zit achter de computer en tikt de website van de Zonnefabriek in: Dan moeten de gegevens van de Zonnefabriek vanaf de server, via het internet, bij u thuis aankomen, en vervolgens in huis op uw PC worden vertoond, en niet op de iPad van uw dochter die net op Instagram aan het kijken is.

De toestellen worden allemaal apart geïdentificeerd dankzij het IP-adres (IP staat voor Internet Protocol). Elk toestel, of het nu een PC is of een omvormer, moet een eigen IP-adres hebben, waarmee het binnen een netwerk kan worden gevonden.

4 groepen getallen

IP-adressen bestaan uit 4 groepen van cijfers met punten ertussen, zoals bijvoorbeeld: 80.63.141.25. De getallen lopen van 0 tot en met 255, maar komen daar niet bovenuit. De reden hiervoor is dat computers de getallen in binaire vorm gebruiken (d.w.z. vertaald naar alleen maar 1-en en 0-en), en dat de maximale lengte van die getallen in binaire vorm 8 cijfers is. Het hoogste getal in binaire vorm is daarmee: 11111111, en dat is – omgezet naar decimale getallen- gelijk aan 255.

We hebben dus 4 getallen van 0 t/m 255 om daarmee IP-adressen te maken, alleen: met de miljarden apparaten die inmiddels over de wereld staan, is dat nooit genoeg om elk toestel zijn eigen unieke IP-adres te geven. Wat nu?

Lokale netwerken

Om dat probleem te omzeilen, is het internet verdeeld in allerlei kleinere lokale netwerken (LAN, oftewel Local Area Network). Elk huishouden met een internet aansluiting heeft zo’n LAN in huis. De modem/router is de toegangspoort naar buiten en heeft zijn eigen unieke IP-adres op het internet, maar de apparaten binnen het huis hebben een IP-adres dat alleen binnen het huis uniek is. De modem/router is degene die weet welk toestel welk IP-adres heeft, en alle informatie naar het juiste adres dirigeert.

Een voorbeeld: U zit achter de PC en tikt het adres van de Zonnefabriek in. Dat betekent dat u aan uw computer verzoekt om de website tevoorschijn te toveren. De computer stuurt dit verzoek door naar de router, die de toegangspoort naar buiten is. De router stuurt het verzoek naar buiten, naar de server waar de website van de Zonnefabriek op is geplaatst. Deze stuurt de gegevens van de website terug naar de router, die hem vervolgens weer stuurt naar de computer waar het verzoek vandaan kwam. 

De router heeft twee IP-adressen

modem router tussen LAN en internetDe IP adressen binnen het huisnetwerk zien er heel anders uit dan die van daarbuiten. Uw PC kan bijvoorbeeld IP adres 192.168.0.5 hebben, en zijn verzoek sturen naar de router met IP adres 192.168.0.1. Het verzoek luidt: Stuur alsjeblieft de website van de Zonnefabriek naar mij, de computer met adres 192.168.0.5. De router heeft, als toegangspoort van het huis, twee verschillende IP adressen: Eén die alleen van binnen het huis wordt gezien, en één die van buiten (vanaf het internet) wordt gezien. Stel die laatste is in ons geval 80.93.42.11. Het verzoek van de router naar de website van de Zonnefabriek wordt dan: Stuur alsjeblieft de website van de Zonnefabriek naar mij, de router met adres 80.93.42.11. De server van de Zonnefabriek stuurt de gevraagde website naar de router, die vervolgens weet: deze moest ik doorsturen binnen mijn lokale netwerkje, naar de computer met adres 192.168.0.5. En zo komt de site op het beeldscherm van uw computer te staan.

KPN-Experia-Box-v8Alle apparaten binnen het lokale netwerk moeten dus een IP adres hebben dat uniek is binnen dat netwerkje, en moeten met de router kunnen communiceren om data van binnen het huis naar het internet te krijgen, en omgekeerd. De router is meestal degene die bepaalt wie welk adres krijgt: Zodra een nieuw toestel in huis wordt geplaatst, en zich aanmeldt bij de router, dan bepaalt de router welk IP adres dit nieuwe toestel moet krijgen. Deze toewijzing van IP adressen door de router noemen we DHCP (Dynamic Host Control Point), en maakt het leven gemakkelijk. U hoeft bijvoorbeeld niet zelf te kiezen welk IP adres uw iPad moet krijgen, dat bepaalt de router voor u.

DHCP: De router is de baas

Zo gaat het ook met omvormers: Een omvormer die bij u in huis wordt opgehangen, zal verbonden worden met de router, hetzij via een netwerkkabel, of via een draadloze wifi verbinding. De router herkent een nieuw apparaat in huis en geeft daar een IP adres aan, zodat de communicatie soepel verloopt. De router is de baas; als er een ander toestel bijkomt, dan kan hij de IP adressen weer anders verdelen, en iedereen in huis een nieuw IP adres toewijzen.

ziggo modem 

Zolang de omvormer een geldig IP adres heeft, kan hij data via de router doorsturen naar het internet, zodat u de opbrengst op afstand kunt monitoren. Maar soms gebeurt het, dat de router ‘vergeet’ dat er een omvormer in het netwerk is.  Dan krijgt de omvormer geen IP adres toegewezen, en is er geen dataverkeer mogelijk. Als dit met een PC gebeurt, dan zet u hem gewoon even uit en aan: De router merkt dan weer de aanwezigheid van het toestel op, en geeft alsnog een IP adres af. Met omvormers is het net zo: Door het toestel helemaal uit, en vervolgens weer aan te zetten, is het probleem meestal snel verholpen.

Maar als het een probleem is dat telkens opnieuw terugkeert, dan kan het vervelend worden om iedere keer weer die ‘reset’ van de omvormer uit te voeren. Als dat zo is, dan kunnen we er ook voor kiezen om het IP adres in de omvormer vast in te stellen: De router is dan niet meer de baas, maar moet accepteren dat de omvormer altijd hetzelfde IP adres in het lokale netwerk heeft: Op die manier kan de communicatie tenminste niet zomaar wegvallen.

Vast IP-adres: goed onthouden!

Het instellen van zo’n vast IP adres kost wel enige moeite, maar is op zich goed te doen: waarom zouden we dat dan niet altijd doen? Het probleem is, dat omvormers veel en veel langer meegaan dan routers! Als we de omvormer een vast IP adres hebben gegeven die goed werkt met een bepaalde router, dan hoeft dat helemaal niet goed te werken met een andere router. Dat betekent: als de router vervangen wordt, omdat hij kapot is gegaan of omdat u van Internet Provider bent veranderd, dan moet het IP adres van de omvormer weer veranderd worden.. en dat kan tegen die tijd nog wel een heel gedoe zijn!

Daarom zijn we bij de Zonnefabriek terughoudend bij het instellen van vaste IP adressen. Maar als het met de communicatie te vaak misloopt, dan willen we u natuurlijk graag helpen om alle mogelijke oplossingen te bekijken. Het instellen van een vast IP adres kan daar één van zijn. Op de service pagina van SMA leest u er meer over. Vergeet in elk geval niet om het IP adres dat u hebt ingesteld, goed te noteren! Dat kan jaren later, bij een nieuwe router, nog goed van pas komen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-04-17
De nieuwste omvormers hebben geen display meer, wat betekent dat u niet meer simpelweg op het scherm de opbrengst kunt aflezen . Maar als u uw smartphone in de buurt van de omvormer houdt, kan dat wel: Hoe werkt dat?

lees meer ›
2014-08-15
Terwijl de Zonnefabriek inmiddels meer dan 300 installaties met een gezamenlijk piekvermogen van bijna 2 MegaWatt monitort via het internet, vraagt u zich misschien af waar die on-line monitoring nou goed voor is. We geven u daarom graag een paar voorbeelden.

lees meer ›
2014-06-06
Een paar maanden geleden berichtten wij al dat het totale vermogen aan zonnepanelen dat via het internet door de Zonnefabriek wordt gemonitord, de grens van 1 MegaWatt (= 1000 kilowatt) had overschreden. Inmiddels is daar weer ruim 50% bijgekomen, en zo kijken wij mee met de eigenaren naar meer dan 1,5 MW aan PV-systemen.

lees meer ›