• »
  • »
  • Invloed van de Temperatuur op Zonnepanelen

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Invloed van de Temperatuur op Zonnepanelen

Zonnepanelen presteren beter wanneer ze koud zijn, dan wanneer ze warmer worden. Voor de gemiddelde kristallijne zonnepanelen neemt de opbrengst af met zo’n 1% per 3 graden. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Dankzij monitoring on-line kunnen we een mooie vergelijking maken.

Afgelopen zondag, 20 april, was een mooie dag. De zon scheen volop en het was lekker warm. De minimum temperatuur lag op 10o C en het maximum was 20,7o C. Vorig jaar, op dezelfde dag, was het net zo zonnig, maar wel een stuk kouder: de minimum temperatuur was -1,8o C en het maximum was 12,2o C. Aangezien de stand van de zon op beide dagen identiek was, kunnen we kijken naar de opbrengst van deze twee dagen en goed zien welke invloed de temperatuur heeft.

20 april 2013

In deze grafiek zien we de opbrengst van een installatie van 2,94 kWp op 20 april 2013. We zien dat de panelen op hun maximum zo’n 2,2 kW leverden. De totale opbrengst van deze mooie dag was 17,27 kWh aan energie.

20 april 2014

In deze grafiek zien we de opbrengst van precies 1 jaar later. De vorm van de bult geeft aan dat het ook weer een vrijwel wolkeloze dag was. Toch wordt hier de 2,2 kW bij lange na niet gehaald; het maximum vermogen blijft steken op 2 kW. De totaalopbrengst van deze dag was 15,05 kWh, oftewel 13% minder.

Uit deze twee plaatjes blijkt hoe groot de invloed van de temperatuur kan zijn. Het verschil in maximumtemperatuur die dag was 8,5o C, waardoor je een opbrengstvermindering van 3% zou verwachten. Echter, de panelen worden vaak een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur, waardoor het verschil hoger oploopt. Veel eigenaren van zonnepanelen zullen daarom zien dat hun installaties in de komende maanden minder hoge maxima bereiken dan wat ze tot nu toe hebben gezien, naarmate het warmer wordt. Jammer misschien, maar als de zon schijnt levert het toch nog heel wat op. En een paar kWh inleveren in ruil voor een warme zomer is ook niet zo erg, toch?