Ik wil advies

Invloed van de Temperatuur op Zonnepanelen

Invloed temperatuur op zonnepanelen

Invloed van de Temperatuur op Zonnepanelen

Zonnepanelen presteren beter wanneer ze koud zijn, dan wanneer ze warmer worden. Voor de gemiddelde kristallijne zonnepanelen neemt de opbrengst af met zo’n 1% per 3 graden. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Dankzij monitoring on-line kunnen we een mooie vergelijking maken.

Hessel van den Berg
24 april 2014

Afgelopen zondag, 20 april, was een mooie dag. De zon scheen volop en het was lekker warm. De minimum temperatuur lag op 10o C en het maximum was 20,7o C. Vorig jaar, op dezelfde dag, was het net zo zonnig, maar wel een stuk kouder: de minimum temperatuur was -1,8o C en het maximum was 12,2o C. Aangezien de stand van de zon op beide dagen identiek was, kunnen we kijken naar de opbrengst van deze twee dagen en goed zien welke invloed de temperatuur heeft.

20 april 2013

In deze grafiek zien we de opbrengst van een installatie van 2,94 kWp op 20 april 2013. We zien dat de panelen op hun maximum zo’n 2,2 kW leverden. De totale opbrengst van deze mooie dag was 17,27 kWh aan energie.

20 april 2014

In deze grafiek zien we de opbrengst van precies 1 jaar later. De vorm van de bult geeft aan dat het ook weer een vrijwel wolkeloze dag was. Toch wordt hier de 2,2 kW bij lange na niet gehaald; het maximum vermogen blijft steken op 2 kW. De totaalopbrengst van deze dag was 15,05 kWh, oftewel 13% minder.

Uit deze twee plaatjes blijkt hoe groot de invloed van de temperatuur kan zijn. Het verschil in maximumtemperatuur die dag was 8,5o C, waardoor je een opbrengstvermindering van 3% zou verwachten. Echter, de panelen worden vaak een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur, waardoor het verschil hoger oploopt. Veel eigenaren van zonnepanelen zullen daarom zien dat hun installaties in de komende maanden minder hoge maxima bereiken dan wat ze tot nu toe hebben gezien, naarmate het warmer wordt. Jammer misschien, maar als de zon schijnt levert het toch nog heel wat op. En een paar kWh inleveren in ruil voor een warme zomer is ook niet zo erg, toch?

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2020-09-07
Behalve zonnepanelen zijn er nog andere opties om je huis duurzaam te maken. Eén daarvan is de warmtepomp. Onze collega Wim liet er één installeren met thermische zonnepanelen achter de PV-panelen èn een grote opslagzak voor water in de kelder: Hoe werkt dat allemaal bij elkaar?

lees meer ›
2020-05-01
Met het schitterende weer van de afgelopen maanden gekoppeld aan een kwakkelende economie kunnen er problemen ontstaan met omvormers die afslaan. Waarom is dat en is er wat aan te doen?

lees meer ›