In 2021 reeds één derde van onze stroom hernieuwbaar

Nederland steeds minder afhankelijk van importen van fossiele brandstoffen

In 2021 reeds één derde van onze stroom hernieuwbaar

Volgens het CBS was afgelopen jaar al 33% van ons stroomverbruik afkomstig uit hernieuwbare energie zoals zonne-energie. En dat is mooi, want daardoor worden we niet alleen steeds groener, maar ook steeds minder afhankelijk van andere landen.

Hessel van den Berg
11 april 2022

De verduurzaming van de elektriciteitsproductie gaat steeds sneller. Terwijl in 2016 nog maar 12,7% van de stroom afkomstig was van duurzame bronnen, is dat 5 jaar later al toegenomen tot 33%, blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat daarbij vooral om biomassa, wind en zon. Met name zonne-energie is een sterke stijger: In 2016 nog slechts goed voor minder dan 1,5% van de totale elektriciteitsproductie, afgelopen jaar was dat al bijna 10%. En dat aandeel zal alleen nog maar verder stijgen! 

Het aandeel hernieuwbaar in de Nederlandse stroomproductie neemt de afgelopen jaren sterk toe (bron: CBS)

Het aandeel hernieuwbaar in de Nederlandse stroomproductie neemt de afgelopen jaren sterk toe (bron: CBS)

Duur en onbetrouwbaar

De aanhoudende hoge stroomprijzen zorgen voor een stormloop op zonnepanelen. Bij Zonnefabriek merken wij daar alles van! Steeds meer mensen lijken te beseffen dat het plaatsen van zonnepanelen sowieso een goed idee is, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. En met de oorlog in Oekraïne komt er nòg een uitstekende reden bij: hoe meer van onze energie we ter plaatse opwekken met zon en wind, des te minder zijn we afhankelijk van importen uit het buitenland. Dat geeft ons meer vrijheid om een eigen koers te varen, en bijvoorbeeld sancties op te leggen aan landen die het internationale recht met voeten treden.

In de voorbije jaren hebben we regelmatig gehoord dat hernieuwbare energie te duur zou zijn, te ingewikkeld of te onbetrouwbaar. Met investeringen in groene stroom zou de economie instorten of we zouden te maken krijgen met regelmatige stroomuitval. Gelukkig zijn deze angsten onterecht gebleken. De prijs van stroom is weliswaar momenteel heel hoog, maar dat komt juist niet door de groene stroom. Integendeel, het zijn de prijzen van fossiele brandstoffen die de stroomprijs omhoog stuwen. En ondanks alle zonnepanelen en windturbines in het land is ons stroomnet nog nooit zo betrouwbaar geweest als nu: we hebben ieder jaar gemiddeld met slechts 20 minuten stroomuitval te maken, aldus Netbeheer Nederland.

Binnen het hernieuwbare segment ziet zonnestroom de sterkste groei (bron: CBS)

Binnen het hernieuwbare segment ziet zonnestroom de sterkste groei (bron: CBS)

Een energie-onafhankelijke toekomst

Eén derde van onze stroom is dus al groen, maar dat betekent dat we nog twee derden van de weg te gaan hebben. Het zal onvermijdelijk zijn dat hiervoor meer moet worden geïnvesteerd in opslag van stroom in de vorm van thuis- of buurtbatterijen, autobatterijen, warmte en waterstof. Elk jaar weer komen er nieuwe producten op de markt die dit mogelijk maken. Ook op de SolarSolutions beurs in de Haarlemmermeer (van 12 tot 14 april) zal weer een grote verscheidenheid aan oplossingen worden getoond. Zonnefabriek is ook weer van de partij; we blijven onderzoek doen naar de nieuwste ontwikkelingen. Op die manier helpen we u, en de rest van Nederland, naar een energie-onafhankelijke, groene toekomst.

schuurdak met zwarte zonnepanelen tegen een strakblauwe lucht

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen