Hotspots: wat zijn ze en wat doe je eraan?

Hotspots: wat zijn ze en wat doe je eraan?

Hotspots zonnepanelen: hoe & wat?

Hotspots: wat zijn ze en wat doe je eraan?

Een hotspot is een cel in een zonnepaneel die heel heet wordt. Dit komt doordat de betreffende cel om een bepaalde reden niet meedoet met de andere cellen in het paneel, die wel gewoon stroom produceren. Deze stroom baant zich een weg door alle cellen, inclusief de cel die niet meedoet. Deze gaat dan, in plaats van energie produceren, energie opnemen, en wordt heel warm.

Hessel van den Berg
17 november 2016

De reden dat deze ene cel geen stroom produceert is meestal te wijten aan vuil of een op één plek geconcentreerde schaduw. De andere cellen moeten wel allemaal redelijk wat zon krijgen om zo’n hotspot te kunnen veroorzaken.

Typische oorzaken van hotspots zijn vogelpoep of een gevallen blad van een boom, of de geconcentreerde schaduw van een heel dun pijpje op het dak, of van een spriet van de bliksemafleiders.

Een hotspot is niet ideaal, maar hoeft niet meteen tot schade te leiden. De cel wordt alleen maar heet zolang de oorzaak van de bedekking of schaduw aanwezig is. Wanneer de vogelpoep of het blad is weggespoeld, gaat de cel weer als normaal functioneren. Een hotspot die lang duurt, of vaak terugkeert, is op termijn wel een risico: Als een cel vaak heel heet wordt, kan dat tot uiteindelijk tot permanente schade leiden.

hotspotWanneer meerdere cellen in de schaduw liggen, of met vuil bedekt zijn, is de kans op hotspots veel lager; in die gevallen zal de stroom namelijk omgeleid worden via de by-pass diodes in het paneel.

Dankzij ons regenachtige klimaat spoelt vuil bijna altijd vanzelf van de panelen. Het grootste risico op een schadelijke hotspot komt van op één cel geconcentreerde schaduw, en dan met name op momenten dat de andere cellen juist volop in de zon liggen. We moeten hierbij denken aan dunne objecten die pal ten zuiden van de panelen liggen, zoals de sprieten van bliksemafleiders.

bliksemafleiders geven schaduwWat betreft de schadelijkheid van hotspots is het ene paneel het andere niet: De cellen in SunPower panelen hebben een lagere ‘reverse bias voltage’ dan standaard zonnecellen. Dat betekent dat een hotspot in een SunPower cel minder ‘hot’ wordt dan een standaardcel. Minder heet betekent minder kans op schade. En dat gekoppeld aan de superieure kwaliteit van SunPower panelen betekent dat deze panelen veel minder kans hebben op blijvende schade van een hotspot.

Ons advies: Vermijd geconcentreerde schaduw van smalle of kleine objecten die ten Zuiden van de panelen staan. Verplaats zo mogelijk antennes van bliksemafleiders, en overweeg de plaatsing van SunPower panelen. Maar weet ook dat de meeste hotspots vanzelf overgaan en niet tot grote problemen leiden!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-11-01
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-10-21
Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

lees meer ›