Ik wil advies

Hoge opbrengst winter

Hoge opbrengst zonnepanelen winter

Hoge opbrengst winter

Echt winter is het niet geworden, maar ze lijken er toch nog aan te komen: koude dagen met mooi weer. Voor zonnestroomproducenten is dat goed nieuws.

Gustaaf Haan
12 februari 2014

zonnepanelen in de sneeuwHoewel de zon in de winter niet erg krachtig is, presteren zonnepanelen op sommige winterdagen opvallend goed. Dat komt omdat de weerstand in zonnepanelen en kabels lager is bij lagere temperaturen. Helemaal mooi is het als er op een heldere dag een klein laagje sneeuw ligt; de zon weerkaatst dan op de sneeuw en bereikt dus van verschillende kanten de zonnepanelen. De sneeuw moet niet zó dik zijn dat die op de panelen blijft liggen, natuurlijk. De kans op sneeuw is dit jaar helaas niet meer zo groot.

Winterse dagen kunnen ook nadelig zijn voor de opbrengst. Omdat de zon nog laag aan de hemel staat, werpen objecten (schoorsteentjes, ontluchtingspijpen, dakkapellen) relatief lange schaduwen. Die kunnen 's ochtends en 's avonds op de panelen vallen.

De meeste omvormers zijn tegenwoordig uitgerust met OptiTrac Global Peak, slimme software die de invloed van schaduwen minimaliseert. Voor de wat oudere omvormers weten onze installateurs een truukje. Als er schaduw over een van de panelen valt, zet dan de stroomgroep van de omvormer even uit en weer aan. De MPP-tracker bepaalt dan opnieuw de optimale verhouding tussen stroom en spanning. Vaak levert zo'n reset een hogere opbrengst op. Let op: voor een normale werking van het systeem is het niet nodig om dit te doen; bij een goed aangelegd systeem levert dit 'truukje' hoogstens tienden van procenten meeropbrengst op jaarbasis. Alleen voor de echte kilowatturenjagers dus.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen