Ik wil advies

Een jaar lang energie opwekken met 10 SunPower panelen: wat kunt u ermee doen?

Wat kunt u met een jaaropbrengst van zonnepanelen?

Een jaar lang energie opwekken met 10 SunPower panelen: wat kunt u ermee doen?

Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

Imme Degreef
28 mei 2021

Stelt u zich voor: de installatie is klaar en uw systeem van 10 SunPower 395 Wp zonnepanelen ligt op uw dak te pronken. U bent ervan op de hoogte dat uw installatie 3550 kWh* opwekt. Maar wat dit precies inhoudt is onduidelijk. Hoe veel koppen koffie kunt u zetten met de energie die uw systeem opwekt? En hoeveel uur kunt u uw haar föhnen? Wij zochten het voor u uit.  

*Gebaseerd op een situatie met optimale hellingshoek en uitrichting op 395 Wp SunPower zonnepanelen gelegd door Zonnefabriek. Uitgaande van een specifieke opbrengst van 900kWh/kWp/jaar.

Goedemorgen…

Wekkerradio

Om op tijd wakker te worden en de dag fris te starten is een wekkerradio geen overbodige luxe. Een wekker verbruikt gemiddeld 0,001 kW per alarm. Dit betekent dat u met uw installatie iedere morgen voor een jaar lang 9726 wekkerradio’s af kunt laten gaan. U zal zich nooit meer verslapen.

Koffiezetten

Na het uitzetten van de 9726 wekkerradio’s is het wel tijd voor een kopje koffie. Voor een kopje Nespresso koffie wordt 0,027 kW verbruikt. Dit betekent dat u met uw installatie 131.481 kopjes koffie kunt zetten. Dit staat gelijk aan iedere dag 360 kopjes Nespresso. Die wekker gaat u niet meer nodig hebben.

Haar föhnen

Een föhn verbruikt gemiddeld 2 kW. Met de stroom die uw installatie in een jaar opwekt, kunt u uw haar föhnen voor 1775 uur lang, dit is bijna 5 uur per dag.  

Tosti’s maken

Een eenvoudig tosti-ijzer verbruikt gemiddeld 0.75 kW en doet er 5 minuten over om uw boterhammen om te toveren in een tosti. Met uw opgewekte stroom kan het tosti-ijzer 4733 uur lang grillen. Hiermee kunt u 56.800 tosti’s per jaar grillen, dat staat gelijk aan 156 tosti’s per dag.

 

Snackmuur

Soms is een ei of tosti niet waar u behoefte aan heeft en slaat u liever uw slag bij de snackmuur. Een snackmuur met ruimte voor 24 snacks verbruikt 1.6 kW. Met de stroom van uw zonnepanelen kan de snackmuur in een jaar 2218,8 uur aan staan. U kunt thuis uw eigen snackbar creëren en 92 dagen lang, 24 uur per dag 24 kroketten warm houden in de snackmuur.

Eitje koken

Wanneer u 171 tosti’s een beetje te veel van het goede vindt, kunt u er ook voor kiezen om een eitje koken. Een elektrische kookplaat verbruikt gemiddeld 2 kW. Uw installatie kan een elektrische kookplaat voor 1775 uur laten werken. Het koken van een ei duurt 8 minuten. U kunt dus 13.312 eieren koken in een jaar, dat zijn minimaal 36 eieren per dag

Tijd voor het huishouden…

Vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 1,2 kW. Uw zonnepanelen kunnen de vaatwasser laten draaien voor 2958 uur per jaar. Dat is ruim 8 uur per dag.

Ledlampje

Een led-lampje verbruikt gemiddeld 0,008 kW. Uw zonnepanelen kunnen een led-lampje voor 443.750 uur per jaar laten branden. Oftewel, per dag kunnen 50 led-lampjes u de hele dag van licht voorzien. 

Wasmachine

Natuurlijk moet er ook gewassen worden. Gemiddeld verbruikt een wasmachine 1 kW. Met uw installatie kunt u per jaar 3550 uur lang een gemiddelde wasmachine laten draaien. Dat is bijna 10 uur per dag.

Telefoon opladen

De mobiele telefoon, we kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Daarom is het belangrijk dat deze te allen tijde opgeladen is. Een actieve mobiele telefoon oplader verbruikt gemiddeld 0,005 kW. Met uw installatie kunt u 710.000 uur uw telefoon opladen. Dat wil zeggen een jaar lang 81 telefoons, 24/7 aan de lader. 

Tijd voor ontspanning…

Led-tv

Een kleine led-tv die aanstaat, verbruikt ongeveer 0,045 kW. Dit houdt in dat u met uw 10 zonnepanelen 78.889 uur televisie kunt kijken. In andere woorden: 9 Led-tv’s tegelijkertijd aan voor 24 uur per dag.


                                               

Plasma-tv

Een plasma-tv verbruikt wat meer energie, namelijk 0,25 kW. Echter, ook hierop kunt u met uw zonnepanelen maar liefst 14.200 uur televisiekijken. Dit is een jaar lang 1,5 plasma-tv de hele dag aan. Nu hoeft u nooit meer een video van Zonnefabriek te missen.

Spelcomputer

Een gemiddelde spelcomputer verbruikt 0,125 kW. Met uw installatie kunt u per jaar 28.400 uur een spelcomputer gebruiken. Dit staat gelijk aan een jaar lang 24 uur per dag 3,24 spelcomputers tegelijk gebruiken.

Jacuzzi

Na al dat tv kijken en spelletjes spelen bent u wel toe aan wat echte ontspanning en dan komt een jacuzzi gelegen. Een jacuzzi verbruikt 4,5 kW. Met uw installatie kunt u 789 uur per jaar in de jacuzzi, oftewel 32 dagen 24 uur lang.  

Conclusie

Dat zonnepanelen een goed idee zijn hoeven wij u vast niet meer vertellen. Nu hoeft u alleen nog maar te bepalen of u een hele maand doorbrengt in de jacuzzi of dat u liever uw eigen snackmuur aanschaft. Nog beter is natuurlijk het terugleveren van (overbodig) stroom zo lang de salderingsregeling nog geldt.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›
2023-12-05
Het is nog geen winter, maar het voelt al zeker zo met deze lage temperaturen. In de winter wekt u misschien iets minder zonne-energie op, maar dat maakt de Mijn Zonnefabriek app niet minder relevant. Integendeel: deze winter is dé tijd waarin u de Mijn Zonnefabriek app wilt gebruiken. Waarom? In dit artikel leggen we het uit.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›