Ik wil advies

Hoe lang gaan omvormers voor zonnepanelen mee?

Wat zegt de ervaring uit de praktijk?

Hoe lang gaan omvormers voor zonnepanelen mee?

Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. We kijken naar de resultaten van een nieuwe studie en vergelijken het met onze eigen ervaring.

Hessel van den Berg
07 augustus 2022

Hoe lang gaat een omvormer mee? U weet waarschijnlijk wel dat zonnepanelen gemaakt zijn om minstens 25 jaar lang hun schone werk op uw dak te doen, maar hoe zit het met dat andere essentiële onderdeel van uw zonnestroom systeem, de omvormer? Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. Zo staat er op de site van milieucentraal.nl het volgende: ‘Een centrale omvormer moet je na ongeveer 12 jaar vervangen’, terwijl ‘micro-omvormers wel zo'n 25 jaar meegaan’. Ondertussen claimt SMA op hun FAQ pagina dat hun omvormers gemaakt zijn om minstens 20 jaar probleemloos te functioneren. Mooie verhalen, maar wat is er nu aantoonbaar te zeggen over hoe lang omvormers en optimizers meegaan?

Er is recent onderzoek gedaan naar de levensduur van omvormers door een Hogeschool uit Zwitserland. De resultaten zijn nog niet definitief, maar ze geven alvast wel een paar interessante inzichten. Het onderzoek is gehouden onder 1280 PV installaties met string omvormers of systemen met optimizers. 

Binnen beter dan buiten

De eerste conclusie is dat omvormers inderdaad redelijk lang meegaan: Na 15 jaar was meer dan de helft van de omvormers nog steeds prima aan het werk. Hierbij waren er wel wat verschillen tussen de onderzochte merken. In het onderzoek werd niet bekend gemaakt welk merk het beste of het slechtste was, maar van het beste merk dat ze onderzochten, bleek 70% van de toestellen zelfs na 18 jaar nog steeds gewoon goed te functioneren.

Meestal is er wel een plekje te vinden om de omvormer binnen te kunnen ophangen

Meestal is er wel een plekje te vinden om de omvormer binnen te kunnen ophangen

Het bleek wel uit te maken of de omvormers binnen dan wel buiten waren opgehangen: de binnen opgehangen omvormers bleken iets minder storingen te vertonen dan degenen die buiten hingen. Dat is natuurlijk ook wel logisch, omdat een omvormer die buiten hangt meer aan de elementen en aan variable temperaturen wordt blootgesteld. Wanneer Zonnefabriek omvormers buiten ophangt doen we dat meestal omdat er binnen geen geschikte plek is. We zorgen dan wel dat de omvormer beschut is tegen direct zonlicht.

Hoe meer onderdelen des te meer kans op storing

Verder bleken de kleinere omvormers met minder vermogen (kleiner dan 5 kW) langer mee te gaan dan de grotere (groter dan 20 kW). Ook interessant: de kans op storing van een individuele optimizer was weliswaar klein, maar bij systemen met optimizers zoals die van SolarEdge heb je natuurlijk te maken met een optimizer achter elk paneel. Hoe meer optimizers, des te groter de kans op storing. Bij een systeem met 20 optimizers blijkt dat na 10 jaar zo’n 20% wel eens problemen met optimizers heeft gehad; daar zijn eventuele storingen van de bijbehorende omvormer nog niet bij opgeteld.

Aan de bak om een optimizer te gaan vervangen..

Aan de bak om een optimizer te gaan vervangen..

Hoe zit het met de omvormers van Zonnefabriek?

Het onderzoek uit Zwitserland is natuurlijk heel leuk, maar Zonnefabriek kan ook uit haar eigen lange ervaring putten en kijken of er iets zinnigs te zeggen valt over de levensduur van de door ons geplaatste omvormers. Zonnefabriek is opgericht in 2009, en we begonnen in 2011 voor het eerst echt een beetje volumes te draaien. Daarom hebben we gekeken naar alle omvormers die we in 2011 hebben geïnstalleerd, en gekeken hoeveel daarvan in de tussenliggende 10 à 11 jaar kapot zijn gegaan.

In 2011 installeerden we vrijwel uitsluitend omvormers van SMA, en dan met name de kleinere modellen zoals de Sunny Boy 2100TL (toen nog vaak in het kader van het ‘ZonVast’ initiatief van energieleverancier GreenChoice). Van de 250 SMA omvormers die we in 2011 hebben geïnstalleerd, zijn er -naar wij hebben kunnen nagaan- slechts drie kapot gegaan! Dat zou betekenen dat, na meer dan 10 jaar dag in, dag uit te hebben geploeterd, nog altijd 99% van de omvormers functioneert!

In 2011 plaatsten we veel van deze modellen: de SMA Sunny Boy 2100TL

In 2011 plaatsten we veel van deze modellen: de SMA Sunny Boy 2100TL

Duitse degelijkheid

We moeten hier wel een kleine slag om de arm houden: het zou kunnen dat er toestellen kapot zijn gegaan waar wij niks van weten, omdat bijvoorbeeld de klant er eigenlijk helemaal geen erg in heeft, of misschien dat ze er een andere installateur bij hebben gehaald om het te repareren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze ons dat niet zouden vertellen, maar het zou kunnen. Toch kunnen we voorzichtig concluderen dat de Duitse degelijkheid die SMA claimt te geven, inderdaad door de feiten wordt gestaafd. Dat is ook één van de redenen waarom Zonnefabriek voor onze lease projecten (waarbij wij eigenaar blijven van de systemen en dus zelf ook verantwoordelijk zijn voor kosten voor storingen) kiest voor omvormers van SMA. 

We hopen natuurlijk dat de systemen uit 2011 ook de komende 10 jaar nog zonder problemen door blijven werken. Bent u net zo benieuwd als wij? Dan maken we bij dezen een afspraak voor 2032: Hou de website in de gaten!

zonnepanelen op een dak bij ondergaande zon

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-02-07
Met een nieuwe aankondiging bevestigt SunPower het vertrouwen in hun eigen technologische superioriteit: Vanaf 1 januari 2022 wordt op nieuwe SunPower zonnepanelen de garantie verlengd van de toch al indrukwekkende 25 jaar naar maar liefst 40 jaar! Let op: het gaat hier om zowel de product- àls de vermogensgarantie.

lees meer ›
2020-12-07
Onze service afdeling krijgt steeds meer aanvragen van mensen die hun zonnepanelen ooit door een andere partij hebben laten installeren, nu problemen hebben, en erachter komen dat hun installateur inmiddels niet meer bestaat. Waarom is dat en wat kunnen we eraan doen?

lees meer ›
2020-08-04
In dit artikel leggen we uit welke punten door de consument worden gezien als de grootste risico's bij de aanschaf van zonnepanelen en hoe hiermee om te gaan.

lees meer ›