Hittegolf en zonnepanelen: geen ideale combinatie

Hittegolf en zonnepanelen: geen ideale combinatie

Waarom leveren zonnepanelen minder op als het warm is?

Hittegolf en zonnepanelen: geen ideale combinatie

Hittegolf en zonnepanelen: geen ideale combinatie

Juni 2017 was een uitzonderlijk warme maand, met heel zonnige dagen en een temperatuur die vaak opliep tot boven de 25 graden. Toch zien veel mensen dat het vermogen van hun zonnepanelen geen records breekt: Integendeel, de maxima liggen soms lager dan in april. Hoe kan dat?

Hessel van den Berg
03 juli 2017

In de zomer krijgt de Service afdeling van de Zonnefabriek regelmatig verontruste telefoontjes of e-mails van klanten die zich afvragen of er een probleem is met hun zonnepanelen. Wanneer ze kijken naar de opbrengst curves zien ze dat de piek die in de lente werd gehaald, op een prachtige zomerdag bij lange na niet wordt bereikt. Klopt dat wel? is dan vaak de begrijpelijke gedachte.

Negatieve temperatuurcoëfficiënt

Het vermogen dat zonnepanelen opwekken, kent een zogenaamde ‘negatieve temperatuurcoëfficiënt´. Dat betekent dat naarmate de zonnepanelen warmer worden, ze steeds minder vermogen kunnen geven.

negatieve temperatuur coefficient op datasheetVoor de meeste kristallijne panelen is de negatieve temperatuurcoëfficiënt zo’n -0,4 % per graad Celsius. Het piekvermogen van een zonnepaneel geeft het vermogen aan in ideale omstandigheden bij een paneeltemperatuur van 25 C. Maar in de volle zon kan een zonnepaneel gemakkelijk 50 graden C worden, en daarmee wordt het vermogen met 0,4 x 25 = 10 % verlaagd. Een systeem dat op een koele zonnige dag 4 kiloWatt produceert, komt daarmee op een zomerse dag niet boven de 3600 Watt uit.

Bolivia of Tibet

Cholita in BoliviaHet klopt dus echt: op warme dagen produceren zonnepanelen minder dan op koele dagen met even veel zon. De beste plek voor zonnepanelen – wat temperatuur betreft-  is dus niet de bloedhete woestijn, maar eerder de koele (maar zonnige) hoogvlakten van Tibet of Bolivia (ook al geeft hoogte ook weer andere problemen vanwege de ijle lucht die voor minder elektrische isolatie zorgt: in de omvormers moeten bijvoorbeeld de elektrische circuits verder van elkaar af worden geplaatst).

Koeling

hybride zonnepaneelAls warmte dan zo’n probleem is, is het dan niet mogelijk om zonnepanelen te koelen? Sommige mensen bedenken interessante oplossingen zoals voortdurend water over de panelen laten stromen. De vraag is of de energie die wordt verbruikt met de koeling opweegt tegen de toegenomen opbrengst, en het antwoord daarop is vaak duidelijk nee. Er bestaan ook zogenaamde hybride zonnepanelen die aan de voorkant uit fotovoltaïsche cellen bestaan, en aan de achterkant uit slangen met water, zodat tegelijk stroom en warm water wordt geproduceerd, en de zonnecellen ook nog eens gekoeld worden. Hoewel het in principe een goed idee is, is het in de praktijk vaak nogal lastig: De installatie moet eigenlijk worden gedaan door een elektricien en loodgieter in één, de panelen zijn geen massaal gefabriceerde standaardproducten en daardoor duurder, en het dicht bij elkaar brengen van elektriciteit en water zou tot technische problemen kunnen leiden die niet zo eenvoudig zijn op te lossen. De toepassing van deze hybride panelen gebeurt vanwege deze problemen nog heel weinig.

Verschillen tussen de merken

Hoewel alle zonnepanelen te maken hebben met de negatieve temperatuurcoëfficiënt, zijn er wel verschillen in de grootte van die coëfficiënt. Zo hebben de meeste zonnepanelen een waarde van -0,4 %/C, terwijl SunPower X-serie zonnepanelen een waarde van -0,3 %/C kennen. Een verschil van 0,1% per graad Celsius leidt bij een temperatuur die 25 graden hoger ligt al tot 2,5% meer opbrengst. Hier komt nog bij dat hoog rendements zonnepanelen zoals SunPower niet alleen hun vermogen beter weten vast te houden als ze warm worden, maar ook nog eens sowieso minder warm worden dan conventionele panelen omdat ze meer van de energie van de zon in elektriciteit omzetten, en daarmee minder in warmte. Kortom: SunPower panelen worden minder snel warm, en als ze al warm worden, dan verliezen ze minder snel vermogen.

In onderstaande tabel een overzicht van de temperatuurcoëfficiënten van verschillende merken zonnepanelen:

Merk en Type Zonnepaneel

Negatieve temperatuur coëfficiënt van het vermogen (P)

Trina Solar 265 Wp

-0,41 %/graad C

ET-Solar 245 Wp poly

-0,44 %/graad C

Hanwha Q.cells Q-Peak 275 Wp

-0,40 %/graad C

SunPower E-serie (327 Wp)

-0,35 %/graad C

SunPower X-serie (345 – 360 Wp)

-0,30 %/graad C

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2018-07-05
Het NRC berichtte deze week over zonnestroom installaties die minder opbrengen dan verwacht, en wat de mogelijke oorzaken daarvan zijn. Zonnefabriek is blij met de conclusie in het artikel dat het loont om alert te zijn op de opbrengst, want alleen dan weet u of alles wel goed werkt.

lees meer ›
2018-03-06
We krijgen regelmatig vragen van klanten over het schoonmaken van zonnepanelen. Daarom bieden we onze klanten nu 10% korting op een professionele schoonmaak van de panelen door Solar Cleaners Nederland. Is reiniging van de panelen voor uw installatie ook interessant?

lees meer ›