Ik wil advies

Het Terawatt tijdperk breekt aan!

Goed nieuws, maar.. wat is het precies?

Het Terawatt tijdperk breekt aan!

Dit jaar stapt de wereld een nieuw tijdperk in: het Terawatt tijdperk! Een nieuwe mijlpaal op weg naar een schone toekomst. Maar wat houdt dat in?

Hessel van den Berg
06 juni 2022

Op de internationale vakbeurs voor zonne-energie InterSolar in München werd aangekondigd dat de wereld de voorgaande maand waarschijnlijk het Terawatt tijdperk was binnengetreden: de totale hoeveelheid opgesteld vermogen zou nipt boven de TeraWatt zijn uitgekomen. Eén TeraWatt (TW) staat gelijk aan duizend GigaWatt (GW), oftewel een miljoen MegaWatt (MW).  Wat u op het dak heeft liggen, wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW), wat weer één duizendste van een MegaWatt is. Kortom: er staat inmiddels een gigantische hoeveelheid zonnepanelen opgesteld op aarde. 

Vanaf nu zullen we het totaal opgesteld vermogen wereldwijd dus steeds vaker uitdrukken in TW. Die ene TW van vandaag zal alleen nog maar verder groeien. Er wordt gesproken van een verdubbeling in de komende 3 à 4 jaar, en tegen 2030 zal er waarschijnlijk al zo’n 3,5 TW staan.

Overal groei

U weet vast wel al dat de overgrote meerderheid van de zonnepanelen in China wordt gefabriceerd (dat geldt overigens niet voor de producten die Zonnefabriek aanbiedt), maar die zijn lang niet allemaal bestemd voor de export. China is namelijk ook het land met veruit de meeste geïnstalleerde zonnepanelen op zijn gebied. Ongeveer één derde van de totale TeraWatt staat in China, en volgens de voorspellingen zal de voorsprong van China op dit vlak alleen nog maar toenemen.

Europa doet het ook lang niet slecht: alles bij elkaar staat hier inmiddels ook al zo’n 200 GW. We schreven eerder al hoe goed Nederland het de laatste tijd doet in vergelijking met de rest. Er stond eind vorig jaar al meer dan 13 GW en de rek is er nog steeds niet uit. Zolang de problemen met de bevoorrading niet teveel roet in het eten gooien, kunnen we voor dit jaar ook weer een gezonde groei verwachten.

project met zonnepanelen op bedrijfsgebouw

Kilo, mega, giga, tera.. peta?

Zonder al die zonnepanelen was het voor ons nog veel moeilijker geweest om geen gas uit Groningen of uit Rusland te gebruiken. Het nog altijd niet eenvoudig, maar het grote aandeel hernieuwbare stroom (45% in de afgelopen maand mei bijvoorbeeld!) heeft wel een dempende werking op de prijs van stroom. 

Doelstellingen die voorheen onmogelijk leken, zoals een 100% CO2-neutrale stroomvoorziening binnen afzienbare tijd, blijken plotseling tòch realistisch te zijn. Het aanbreken van het TeraWatt tijdperk is daarvan een mooi symbool. Daarom: welkom in dit veelbelovende nieuwe tijdperk: op naar de PetaWatt (PW, 1 PetaWatt = 1000 TW) !!

zonnepanelen op een schuin dak mei 2022

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-04-11
Volgens het CBS was afgelopen jaar al 33% van ons stroomverbruik afkomstig uit hernieuwbare energie zoals zonne-energie. En dat is mooi, want daardoor worden we niet alleen steeds groener, maar ook steeds minder afhankelijk van andere landen.

lees meer ›
2022-01-06
De opmars van zonne-energie is niet meer te stuiten. Na weer een jaar van grote groei is nu al bijna 10% van onze stroom afkomstig van de zon, en loopt Nederland voorop in Europa!

lees meer ›
2021-09-02
Zulk prachtig zomerweer is het nou ook weer niet geweest, maar desondanks was in Nederland in de maanden juni en juli van dit jaar maar liefst 17% van de geproduceerde elektriciteit afkomstig van zonnepanelen, en daarmee waren we koploper in Europa.

lees meer ›