Het nut van monitoring

Het nut van monitoring

Het nut van monitoring zonnepanelen

Het nut van monitoring

Het nut van monitoring

Terwijl de Zonnefabriek inmiddels meer dan 300 installaties met een gezamenlijk piekvermogen van bijna 2 MegaWatt monitort via het internet, vraagt u zich misschien af waar die on-line monitoring nou goed voor is. We geven u daarom graag een paar voorbeelden.

Hessel van den Berg
15 augustus 2014

Via de online monitoring van bijvoorbeeld SMA’s Sunny Portal, krijgen wij bij de Zonnefabriek een melding wanneer er in een installatie iets opvallends gebeurt. Zo kregen we van een installatie in Utrecht het bericht: ‘Uitval elektrisch net’. We gingen kijken naar de opbrengstgrafieken en zagen dat de installatie sinds  de voorgaande middag niets meer produceerde. Als er sprake zou zijn geweest van een stroomstoring in het lokale elektriciteitsnet, dan zou die normaal gesproken binnen een paar uur zijn verholpen, en zou de productie vanzelf weer op gang komen; hier echter niet. Wat was er aan de hand?

onweerWe belden de klant en werden doorgezet naar zijn bedrijf. Het bleek dat er een zwaar onweer was geweest waardoor waarschijnlijk een aardlekschakelaar in de meterkast was omgeklapt. Hierdoor kon de omvormer geen stroom meer leveren. De klant zelf bleek net met vakantie te zijn vertrokken. Gelukkig kende een medewerker iemand met de sleutel, waardoor de aardlekschakelaar weer teruggezet kon worden. Hiermee werd voorkomen dat de zonnepanelen in hartje zomer 3 weken lang stil zouden liggen. Zonder online monitoring zou die opbrengst helemaal verloren zijn gegaan..

Bij een andere klant in de kop van Noord-Holland kregen we een melding van een onbekende foutcode. De omvormer bleek soms uit zichzelf stil te vallen, en daarna weer op te starten. De klant had niets in de gaten, omdat op de momenten waarop hij op het toestel keek, alles gewoon leek te werken. Maar een diepere analyse van de opbrengst cijfers bracht aan het licht dat er al enige dagen sprake was van korte onderbrekingen.

monitoringWe kaartten dit probleem aan bij de fabrikant, die aanraadde om het toestel om te ruilen, ook op basis van de gegevens die via de monitoring binnenkwamen. Binnen een paar dagen was de klus geklaard en bleek het nieuwe toestel perfect te werken. De klant in kwestie is dik tevreden; de fout waar hij totaal geen erg in had, werd snel en efficiënt opgespoord, en binnen de kortste keren hersteld. Dit geeft hem het vertrouwen dat iemand waakt over zijn investering zonder dat hij er zelf tijd en moeite in hoeft te steken.

Twee voorbeelden van het nut van on-line monitoring. Steeds meer klanten kiezen ervoor, en wat ons betreft: een goede keus!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-04-17
De nieuwste omvormers hebben geen display meer, wat betekent dat u niet meer simpelweg op het scherm de opbrengst kunt aflezen . Maar als u uw smartphone in de buurt van de omvormer houdt, kan dat wel: Hoe werkt dat?

lees meer ›
2018-03-05
Zonnepanelen monitoren via een smartphone of PC geeft een prachtig inzicht in de opbrengst, maar soms loopt de overdracht van data spaak. Wat kunnen we hieraan doen?

lees meer ›
2014-06-06
Een paar maanden geleden berichtten wij al dat het totale vermogen aan zonnepanelen dat via het internet door de Zonnefabriek wordt gemonitord, de grens van 1 MegaWatt (= 1000 kilowatt) had overschreden. Inmiddels is daar weer ruim 50% bijgekomen, en zo kijken wij mee met de eigenaren naar meer dan 1,5 MW aan PV-systemen.

lees meer ›