Het edge of cloud effect

Het edge of cloud effect

Kortstondige plotselinge stroompieken op dagen met wolken en zon

Het edge of cloud effect

Op een dag dat wolken en zon elkaar afwisselen, is de totale hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen systeem kan opwekken, lager dan op een dag met uitsluitend zon: dat is logisch. Maar een opvallend fenomeen is dat je op dagen met wolken korte uitschieters kan hebben van plotseling héél veel vermogen: Hoe komt dat?

Hessel van den Berg
01 augustus 2020

Zonnepanelen zijn eigenlijk geruststellend simpel: valt er zonlicht op, dan produceren ze stroom. Hoe meer zonlicht, des te meer stroom. Daarom zijn de beste dagen voor de stroom de dagen dat er geen wolkje aan de lucht is, en er van zonsopgang tot zonsondergang ongehinderd zon op de panelen schijnt.

Grillige pieken en dalen

opbrengst op een dag met zon en wolkenOp zulke dagen zien we het vermogen langzaam oplopen naar een hoge waarde en vervolgens weer afnemen aan het einde van de dag: een perfecte bult is het resultaat. Op dagen met afwisselend zon en wolken ziet de opbrengstgrafiek er echter heel anders uit: grillige pieken en dalen geven het beeld van een vermogen dat omhoog en omlaag schiet bij elke voorbijtrekkende wolk.

Wat je op de opbrengstgrafiek echter niet ziet, maar wel als je in ‘real-time’ op het display (of ‘smart screen’) van de omvormer kijkt, is dat er op dagen met zon en wolken soms sprake van extreme uitschieters lijkt te zijn. Op sommige momenten schiet het vermogen van laag naar zeer hoog, hoger nog dan op de wolkeloze dagen, om vervolgens weer snel terug te vallen. Dat fenomeen wordt wel het ‘edge of cloud’ (of ‘wolkenrand’) effect genoemd.

Bij het voorbijtrekken van een wolk krijgen de panelen een extra oppepper dankzij de weerkaatsing van licht tegen de wolk

Bij het voorbijtrekken van een wolk krijgen de panelen een extra oppepper dankzij de weerkaatsing van licht tegen de wolk

Tot wel 22% hoger dan normaal

Terwijl er een wolk voorbij trekt, liggen de panelen tijdelijk in de schaduw. De stroomproductie wordt een stuk lager, en daardoor loopt ook de temperatuur van de panelen snel terug. U weet inmiddels hoe sterk het verband is tussen de temperatuur van zonnepanelen en hun stroomproductie: koele panelen doen het beduidend beter.

Wanneer de schaduw van de wolk het paneel weer verlaat, doen zich heel kort twee bijzondere dingen voor: allereerst zijn de panelen nog relatief koel, en daarom zullen ze bij de eerste invallende stralen net iets méér stroom opwekken dan voordat de wolk voorbijtrok. En de andere bijzonderheid is, dat de zonnestralen die op het paneel vallen, niet alleen rechtstreeks van de zon afkomstig zijn maar dat er ook stralen zijn die reflecteren tegen de rand van de wolken. Het duurt maar heel even, maar in die korte tijd krijgt het paneel een extra grote hoeveelheid zon te verwerken. Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen hebben berekend dat de piek wel 22% hoger kan zijn dan normaal.

Zoals gezegd: het ‘edge of cloud’ effect duurt maar heel kort en is daardoor niet terug te zien op de totale opbrengstgrafieken, die meestal per 15 minuten de productie registreren. U kunt het alléén waarnemen indien u toevallig op het juiste moment naar de actuele opbrengst zit te kijken. Voor de totale productie van uw systeem is het niet zo van belang, maar mocht u toevallig ooit een opvallende toename in stroomproductie op een dag met voorbijtrekkende wolken hebben gezien, dan weet u nu hoe het komt!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-01-04
Omvormers meten constant de ‘isolatieweerstand’ tussen de zonnepanelen en de aarde. Als deze te laag is, dan volgt er een storingsmelding. Wat betekent die melding eigenlijk precies?

lees meer ›
2020-09-07
Behalve zonnepanelen zijn er nog andere opties om je huis duurzaam te maken. Eén daarvan is de warmtepomp. Onze collega Wim liet er één installeren met thermische zonnepanelen achter de PV-panelen èn een grote opslagzak voor water in de kelder: Hoe werkt dat allemaal bij elkaar?

lees meer ›
2020-08-04
In dit artikel leggen we uit welke punten door de consument worden gezien als de grootste risico's voor de aanschaf van zonnepanelen en hoe hiermee om te gaan.

lees meer ›