Ik wil advies

Halve cellen in zonnepanelen: wat heb je eraan?

Wat is de reden om halve zonnecellen in zonnepanelen te gebruiken?

Halve cellen in zonnepanelen: wat heb je eraan?

De nieuwste zonnepanelen van Q-cells die Zonnefabriek in haar portfolio heeft opgenomen, zijn de Q-cells Q.PEAK DUO G5 panelen. Eén opvallend kenmerk is dat de panelen zijn opgebouwd uit halve zonnecellen. Maar wat heeft dat precies voor zin?

Hessel van den Berg
18 september 2019

De gewone kristallijne zonnepanelen die in het overgrote deel van de zonnestroom installaties in Nederland worden gebruikt, bestaan uit een vlak van ongeveer één bij anderhalve meter, waarop allemaal individuele zonnecellen van zo’n 16 bij 16 cm zijn geplakt. Dunne stroomdraadjes verbinden al die cellen met elkaar zodat de stroom die per cel wordt opgewekt, uit het paneel kan stromen en in huis kan worden gebruikt.

Twee keer zoveel cellen

q-cells paneel intersolar winner 2018 met halve cellenFabrikanten proberen voortdurend nieuwe manieren te verzinnen om die stroom te optimaliseren, en Q-cells gebruikt daarvoor iets aparts, namelijk half-cut cells, oftewel halve cellen.

In de nieuwe Q.PEAK DUO G5 zonnepanelen zijn de zonnecellen letterlijk in tweeën gehakt en zo als halve cellen op het paneel geplakt. Hierdoor zijn de panelen bedekt met twee keer zoveel kleine cellen als normaal: 120 in plaats van 60 cellen. Het idee hierachter is dat de stroom binnen een cel altijd een beetje weerstand ondervindt, en dat die weerstand afhankelijk is van de afstand die de stroom moet afleggen door de cel. Door de cel door de helft te delen, wordt de afstand ook door de helft gedeeld, en daarmee het verlies als gevolg van de weerstand ook minder.

Bovenste en onderste helft apart 

De stroom wordt bij binnenkomst in het paneel in tweeën gesplitst: één gedeelte gaat door de cellen in de bovenste helft, en het andere gaat door de onderste helft. Aan het eind komen deze stromen weer samen. Deze twee aparte stromen zijn maar de helft zo groot als wat er normaal door de cellen vloeit: ook dat zou moeten leiden tot minder verlies door weerstand. Volgens Q-cells levert de halve-cellen technologie een vermogenswinst van 3% op.

 

bij schaduw op de onderste helft van alle panelen in een string kunnen panelen met halve cellen uitkomst bieden

bij schaduw op de onderste helft van alle panelen in een string kunnen panelen met halve cellen uitkomst bieden

bypass diodes in panelen met halve cellen

Een voordeel van het splitsen van het paneel in een bovenste en een onderste helft met aparte stromen, is dat schaduw op één van deze helften geen invloed heeft op de andere helft (mits je een omvormer hebt die daarmee om kan gaan, zoals de SMA omvormers met de functie OptiTrac Global Peak, oftewel ShadeFix). Bij een gewoon paneel verdelen de by-pass diodes het zonnepaneel in 3 of meer relatief onafhankelijke gedeelten in de lengterichting. Als er echter schaduw valt over de hele onderzijde van het paneel, dan heeft het hele paneel daar last van. Bij deze Q.PEAK DUO G5 panelen zou de bovenste helft nog volop kunnen meedraaien, al produceert het paneel (en daarmee de hele string waar het paneel deel van uitmaakt) nog maar half zoveel stroom: Alleen nuttig in heel specifieke gevallen dus!

Intersolar Awards 

Al bij al zijn de nieuwe Q-cells zonnepanelen degelijk en innovatief: dat is dan ook de reden dat ze bij de Intersolar Awards in 2018 een prijs hebben gekregen, en dat ze bij Zonnefabriek in ons portfolio staan. Met een rendement tot meer dan 19% blijven ze nog wel achter bij SunPower (met meer dan 22% rendement) maar kunnen ze voor sommige installaties toch een interessante optie zijn. Kijk op onze productpagina voor meer informatie en een datasheet.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-06-02
De laatste tijd wordt er in het nieuws veel gesproken over dwangarbeid in Xinjiang, de meest westelijke provincie van China, waar vooral Oeigoeren wonen. Producten van deze dwangarbeid zouden ook in zonnepanelen terecht komen, die vervolgens ook in Nederland worden verkocht. We gingen op onderzoek uit.

lees meer ›
2020-06-09
Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

lees meer ›
2019-03-14
Ons favoriete merk zonnepanelen SunPower komt met iets nieuws: een nòg krachtiger zonnepaneel. De ‘SPR-MAX3-400’ heeft een piekvermogen van niet minder dan 400 Watt-piek!

lees meer ›