Geheimen van de Omvormer Reparatie Fabriek
Als er een omvormer voor zonnepanelen kapot gaat in de garantieperiode, dan sturen we hem terug naar de fabrikant en krijgen we er een vervangende voor in de plaats. Voor omvormers buiten garantie geldt dat echter niet; we gingen eens kijken bij Interpaul, een bedrijf dat kapotte omvormers van bijna alle merken repareert, en kregen veel te horen over de kwaliteitsverschillen tussen de merken: ook interessant voor u!Paul Cornelissen stond 5 jaar geleden nog aan het hoofd van 550 man in een installatiebedrijf, toen hij tegen zichzelf zei: Hier ben ik klaar mee. Hij koos ervoor om terug te gaan naar zijn roots als elektrotechnisch ingenieur en begon een bedrijfje dat omvormers voor zonnepanelen repareert. In die tijd begon de markt voor zonnestroom langzaam te groeien, en waren er nog niet zoveel kapotte omvormers om te repareren; inmiddels werken er drie man en krijgen ze per jaar 3500 toestellen te verwerken! Paul is duidelijk iemand die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, en spreekt er met veel enthousiasme over. De dingen die hij allemaal is tegengekomen in de afgelopen 5 jaar kunnen voor iedereen die een zonnestroom systeem heeft of wil aanschaffen, interessant zijn; daarom gingen we eens bij hem kijken.
kapotte omvormers wachtend op reparatie
Paul en zijn collega’s repareren bijna alle types omvormer, althans: vanaf ongeveer 1000 Watt tot de grotere string omvormers van 50 à 60 kW (kiloWatt). “Hele kleine (micro) omvormers en optimizers zijn helaas de moeite van het repareren niet waard”, zegt Paul, “Ten eerste zitten ze vaak van binnen helemaal dichtgekit waardoor het lastig wordt om de kapotte onderdelen eruit te halen en te vervangen, maar bovendien heb je voor een 40 of 50 euro weer een nieuwe dus wegen de kosten van reparatie daar niet tegenop.”
Bliksem vaak de oorzaak
Wat zijn de belangrijkste redenen waarom omvormers kapot gaan? Paul: “De eerste oorzaak is volgens mij toch bliksem: en dan niet directe blikseminslag in de zonnepanelen, maar bliksem in de nabije omgeving. Ik vermoed dat dat een stuk vaker voorkomt dan mensen denken.” Bliksem in de nabije omgeving van een zonnestroom installatie kan in de stroomkabels tussen de panelen en de omvormer een spanningspiek induceren. Als die spanningspiek de omvormer bereikt, kan er van alles kapot gaan. De beste manier om de kans daarop te verkleinen, is om de inductielus zo klein mogelijk te houden; Zonnefabriek besteedt hier dan ook altijd aandacht aan.
Goed en slechte merken
De tweede belangrijkste oorzaak bestaat volgens Paul uit ontwerpfouten in de omvormers. Hoewel omvormers allemaal steeds meer op elkaar lijken, zijn sommige merken en modellen toch beter ontworpen dan andere. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar welke merken hij als beste beoordeelt. “De beste kwaliteit omvormers wordt gemaakt door bedrijven als Fronius, SMA, SolarEdge en Solarmax (NB: het gaat hier om het Solarmax van vóór de doorstart, toen de productie nog in Zwitserland plaatsvond onder het inmiddels failliete Sputnik Energy -red). Daarna komt er een grote groep Chinese fabrikanten die allemaal heel erg op elkaar lijken, en die op zich best prima zijn, maar van net wat mindere kwaliteit.” En zijn er ook echte uitschieters naar beneden? Zonder aarzeling: “Solar King, de SLK 3000, dat is echt rommel.” Aha! Mocht de naam u bekend voorkomen, dan moet u misschien even snel naar de zolder of schuur rennen om te kijken of uw toestel het nog doet, en eventueel geld opzij leggen voor een vervanging…
beetje vies..
De omvormers die bij hem binnenkomen, zijn meestal al een paar jaar oud. Paul: “Wij maken altijd het grapje dat omvormers altijd precies 2 maanden na het aflopen van de garantie kapot gaan.” En over omvormers van het merk Chint zegt hij dat ze na 6 en een half jaar stuk gaan, bijna allemaal! “En dat terwijl ze met een simpele verandering een stuk langer zouden kunnen meegaan! We hebben het zelfs aan de fabrikant uitgelegd wat ze zouden moeten doen, maar ze waren niet geïnteresseerd..” Ook opmerkelijk: bepaalde omvormers van uiteenlopende merken als Chint, AEG en Schneider komen allemaal uit dezelfde fabriek, en zijn eigenlijk allemaal identiek. Het verschil zit hem dan vooral in de marketing zeker..
Sommige merken omvormers komen bij hem terecht, terwijl ze nog wèl in de garantieperiode zitten; in die gevallen komt de fabrikant zijn eigen garantie gewoon niet na, zoals het geval is bij KLNE (King Long New Energy). Paul: “Eigenlijk moet je vóór aanschaf de producent financieel goed doorlichten, en pas daarna kijken naar de technische kwaliteit van het product." Alles kan natuurlijk kapot, dus wat belangrijk is is dat je nog bij de producent terecht kunt voor reparaties.
Slakken
Paul en zijn team kunnen allerlei onderdelen in de omvormers vervangen, of het gaat om ‘H-bruggen’, halfgeleiders, diodes, condensatoren; zodra ze vinden wat er kapot is, kunnen ze daar meestal een mouw aan passen. Ze komen heel wat tegen, ook aan ongedierte dat naar binnen dringt: “Bij sommige merken, zoals onder andere de oudere Mastervolts, is de elektronica niet in een luchtdicht afgesloten gedeelte geplaatst, maar is er via de ventilatoren toegang naar binnen. Soms hangen deze omvormers bijvoorbeeld buiten of in een schuur of stal. We zijn van alles tegengekomen: kippenveren, en kippenstront, wespennesten en verbazend vaak slakken.. Slakken lijken echt van omvormers te houden.”
slak in omvormer
Aan de DC kant komen ze vaak verbrande connectoren tegen: Als DC kabels niet goed zijn gemonteerd, dan kan er door een slecht contact een lasboog ontstaan die leidt tot verbrande of gesmolten connectoren, zoals we eerder al berichtten bij het nieuws over brand in zonnestroom systemen. En hoeveel kost een reparatie bij Interpaul eigenlijk? “Gemiddeld rekenen we €195 voor een reparatie. Dat geld zit hem niet zozeer in de materiaalkosten, maar vooral in de tijd die nodig is voor onderzoek en reparatie.
vogelnestje in omvormer
Kunnen ze altijd vervangende onderdelen vinden? “Meestal wel. Alleen bij sommige merken, zoals SMA, is het wat lastiger omdat SMA soms zijn eigen onderdelen laat maken, die daardoor niet gewoon op de markt te krijgen zijn. Dan moeten we ze uit andere kapotte omvormers halen om ze toch te vinden, en dat kan wat duurder uitvallen.” Toch is hij wel erg over SMA te spreken: “Laatst kwam iemand binnen met een 17 jaar oude SMA omvormer die tot die tijd nooit kapot was gegaan. Als je zulk goed materiaal weet te ontwerpen en zo perfect in elkaar weet te zetten dat het zo lang meegaat, dat vind ik toch wel knap.”
En wat voor omvormer heeft hij zelf? “Fronius. Twee wat oudere IG30’s, in de schuur. Werken al acht jaar zonder problemen, bij temperaturen van -5 tot +40. Is ook een topmerk.”
de meester aan het werk
Interessant! Wie informatie wil over een eventuele reparatie kan het beste even een mail sturen naar interpaul@hetnet.nl (aan de website wordt nog gewerkt). N.B.: Interpaul heeft verder geen relatie met de Zonnefabriek. Zonnefabriek installeert voornamelijk omvormers van SMA, SolarEdge en het aan SMA gelieerde ZeverSolar.