Geen mogelijkheid tot zonnepanelen? Niet getreurd!

Geen mogelijkheid tot zonnepanelen? Niet getreurd!

Duurzame alternatieven voor zonnepanelen

Geen mogelijkheid tot zonnepanelen? Niet getreurd!

Geen mogelijkheid tot zonnepanelen? Niet getreurd!

In sommige gevallen en bij sommige woningen is het verkrijgen van zonnepanelen een wat ingewikkelder verhaal dan bij anderen. Zo kan het zijn dat er te weinig ruimte op het dak is, of dat er een vergunning nodig is die niet vergeven wordt. Wilt u graag zonnepanelen, maar is dit niet mogelijk treur dan vooral niet: er zijn altijd andere mogelijkheden om uw woning alsnog te verduurzamen. Hier een aantal op een rijtje.

Roos Godthelp
05 september 2019

Postcoderoos

De postcoderoos is een initiatief waarmee particulieren met een voor zonnepanelen ongeschikt dak tóch gebruik kunnen maken van zonne-energie. Gebouwen met grote, zeer geschikte daken kunnen hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen en omwonende (binnen een bepaalde postcode) kunnen hier een deel van ‘kopen’. Op deze manier kunnen ze gebruik maken van zonne-energie zonder dat er zonnepanelen op hun eigen dak geplaatst worden. Zonnefabriek werkt regelmatig mee aan postcoderoos projecten.

(eigen) Windmolen

Ook het opwekken van windenergie is een duurzaam alternatief voor zonnepanelen. De wind raakt niet ‘op’ en kan altijd worden benut voor het opwekken van elektriciteit. Er bestaan twee varianten in het zelf opwekken van windenergie: het aanschaffen van een eigen kleine windmolen of het deelnemen in een groot windmolenpark. Een kleine windturbine levert schone energie, tegen een relatief lage prijs per kwh. Door hoge aanschafkosten verdien je de investering echter niet terug binnen de technische levensduur van de turbine.  

Lees op de website van milieucentraal alles over het kopen van aandelen in een windmolen.

Isoleren woning

Het goed isoleren van uw woning kan een groot verschil maken in de stookkosten doordat warmte beter wordt behouden in de woning. Er zijn verschillende soorten isolatiewerkzaamheden die u kunt doorvoeren in uw woning. Hieronder vallen: dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en vloer- en bodemisolatie. Ook kunt u ervoor kiezen enkel glas te vervangen door bijvoorbeeld een hoogrendementsglas. Sinds 2 september dit jaar is de ‘Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)’ definitief weer opengesteld. Met deze regeling kunnen mensen subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning.

 

Updaten CV of warmtepomp

Warmtepomp voor geen ruimte voor panelen artikel

Een andere manier van het verduurzamen van de woning is het updaten of vervangen van uw cv-ketel. Dit is een stap die idealiter wel pas zou worden uitgevoerd na het nemen van isolerende maatregelen. Er zijn verschillende warmtebronnen beschikbaar, onder andere een hybride warmtepomp die je combineert met een cv-ketel, een volledige elektrische warmtepomp en infraroodpanelen. Op de website van milieucentraal worden de mogelijkheden uitgebreid besproken.

Ook voor warmtepompen bestaat er tot 2021 subsidiemogelijkheid. Het subsidiebedrag ligt tussen de €1000 - €2000,- en hangt af van het soort apparaat dat u aanschaft en het vermogen.

 

Energie besparen in de woning

Begin vooral klein. Energiebesparende maatregelen in eigen woning zijn makkelijk uit te voeren. Heeft u al energiezuinige verlichting? Maakt u al gebruik van tochtstrips? En bent u al aangesloten bij een duurzame energiemaatschappij? Dit zijn allen relatief makkelijke maatregelen waarmee u toch al aardig wat kunt besparen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen