Garanties op zonnepanelen: zoek de verschillen

Hoe zit het met de garanties op zonnepanelen en waar hebt u als consument recht op?

Garanties op zonnepanelen: zoek de verschillen

Een belangrijke overweging bij de keuze voor bepaalde producten is de garantie die wordt gegeven. Hoe langer, des te beter, is vaak de gedachte van de consument. Maar er bestaan nogal wat verschillen in de ‘kleine lettertjes’. We zetten alles even op een rij.

Hessel van den Berg
04 april 2017

Bij installaties met zonnepanelen krijgt u, misschien nog wel meer dan bij andere aankopen, vaak met allerlei soorten garanties te maken. Behalve de zogenaamde ‘installatiegarantie’ krijgt u voor de diverse onderdelen (panelen, omvormer, montagemateriaal) ook nog vaak heel lange productgaranties, en specifiek voor de panelen ook nog ‘vermogensgaranties’. Iedere garantie kent weer zijn eigen bepalingen, en voor de consument is het moeilijk te vergelijken welke nou in de praktijk het beste is. 

Consumentenbescherming

Voor de consument is het allereerst belangrijk te weten dat u in Nederland sowieso goed beschermd bent. Veel informatie over uw rechten kunt u vinden op het loket ‘Consuwijzer’ van de ACM (de Autoriteit Consument & Markt). Voor zakelijke klanten is de situatie weer anders.

Fabrikanten van zonnepanelen geven vaak zeer lange garanties op hun producten. Dat klinkt heel aantrekkelijk: U kunt zorgeloos van uw opbrengst genieten en als er een keer wat is, dan wordt alles snel opgelost zonder dat u ernaar hoeft om te kijken. Of toch niet?

Productgarantie

Zonnepanelen komen vaak met een vermogensgarantie en een aparte productgarantie. De productgarantie houdt in dat het product vervangen of hersteld wordt binnen de garantieperiode, wanneer er een defect is geconstateerd. De duur van de productgarantie verschilt tussen de verschillende fabrikanten, maar ook wat er precies gedaan wordt, of vergoed wordt, kan sterk verschillen. In de beste gevallen is alles gedekt en kunt u gewoon achterover leunen. Maar het kan ook voorkomen dat u bij een defect alleen een bedrag krijgt uitgekeerd ter hoogte van de ‘huidige marktwaarde’ van het (inmiddels verouderde) paneel, en dat u zelf moet opdraaien voor de demontage van het kapotte paneel, hermontage van een (nieuw aan te schaffen) paneel, en de transportkosten: dat kan dus flink in de papieren lopen!

Vermogensgarantie

De vermogensgarantie houdt in dat het vermogen van een paneel niet sneller achteruitgaat dan gepland. Alle panelen degraderen over hun levensduur, meestal met zo’n 0,6% per jaar. De vermogensgarantie bepaalt dat u recht hebt op vergoeding wanneer het paneel sneller degradeert dan verwacht.

Dit is wel een lastige garantie om aanspraak op te maken: Hoe bewijst u dat een paneel sneller is gedegradeerd dan gepland? Om daarachter te komen is vaak gespecialiseerde apparatuur nodig: Hoe komt u daaraan, en: wie gaat daarvoor betalen?

Verder stellen veel fabrikanten dat een achteruitgang van het vermogen als gevolg van een defect niet valt onder de vermogensgarantie, maar onder de productgarantie. Dat maakt wel een verschil: stel dat uw productgarantie 10 jaar is, en de vermogensgarantie 25 jaar. Uw paneel begint vermogen te verliezen in jaar 12. Na uitgebreid (en door uzelf  betaald) onderzoek blijkt dat de achteruitgang in het vermogen komt door een kapotte cel. Wat krijgt u dan vergoed? Helemaal niets, want de productgarantie is inmiddels verlopen..

Een overzicht

In onderstaande tabel hebben we van een aantal merken de garantievoorwaarden samengevat. Duidelijk is dat er nogal wat verschillen bestaan! Daarom is het altijd de moeite waard om door te vragen over garanties.

Merk panelen

Vermogensgarantie

Productgarantie

Wat krijgt u vergoed?

SUNPOWER zonnepanelen geïnstalleerd door een erkende SUNPOWER installateur zoals ZONNEFABRIEK

40 jaar.

Eerste 5 jaar 95% van het vermogen, daarna -0,4% per jaar

NIEUW: Sinds 1 juli 2017: eerste jaar 98% van het vermogen, daarna slechts -0,25% per jaar

40 jaar

het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel. Ook wordt betaald: transportkosten voor de verzending van het defecte en het vervangende of herstelde paneel. Kosten m.b.t. installatie, demontage en herinstallatie van het paneel

SUNPOWER zonnepanelen NIET geinstalleerd door een erkende SUNPOWER installateur

40 jaar.

Eerste 5 jaar 95% van het vermogen, daarna -0,4% per jaar

NIEUW: Sinds 1 juli 2017: eerste jaar 98% van het vermogen, daarna slechts -0,25% per jaar

40 jaar

het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel.

ET Solar

25 jaar:

Eerste jaar 97%, daarna - 0,65% per jaar

10 jaar: de klant moet bewijzen dat het defect vanuit het paneel komt en niet van buiten

herstelling, vervanging, of betaling van de huidige marktprijs van de module. Bij vermogensverlies kan er ook voor worden gekozen om extra panelen te sturen om het vermogen weer op peil te krijgen. Verzending van de panelen is inbegrepen.

Hanwha Q.cells

25 jaar:

Eerste jaar 97%, daarna - 0,6% per jaar

12 jaar

herstelling, vervanging. Betaling van de inspectie en verzending van het paneel, maar niet van de installatie of demontage

Trina Solar Polykristallijne panelen

25 jaar:

Eerste jaar 97,5% , daarna -0,7% per jaar.

10 jaar

herstelling, vervanging of betaling van de huidige waarde van het paneel (dus niet de aankoopprijs)

Trina Solar monokristallijne panelen

25 jaar:

Eerste jaar 97%, daarna -0,68 % per jaar

10 jaar

herstelling, vervanging of betaling van de huidige waarde van het paneel (dus niet de aankoopprijs)

 Zekerheid voor de toekomst

Garanties zijn mooi, maar u moet er wel op kunnen vertrouwen dat het bedrijf dat de garantie verstrekt, er nog wel is om de problemen op te lossen. Helaas zien we in de zonnepanelen wereld vaak dat fabrikanten komen en gaan. De Zonnefabriek kiest haar producten uit op de degelijkheid van het product maar ook op de (financiële) stabiliteit van de fabrikant. Zo kiezen we voor SunPower, ook omdat dit bedrijf onderdeel is van het wereldwijde Total-Elf-Fina conglomeraat. Hanwha Q.cells is een zeer gezond Duits/ Zuid-Koreaans bedrijf en Trina Solar is één van de meest succesvolle Chinese fabrikanten van zonnepanelen. Hoewel we geen glazen bol hebben, lijkt het zeer waarschijnlijk dat deze bedrijven de komende jaren zeker zullen blijven bestaan.

Tenslotte nog even dit: De beste garantie is er één die je niet hoeft te gebruiken. Méér dan een degelijke garantievoorwaarde is een degelijk product de beste garantie die u kunt hebben. Met onze lange ervaring in de wereld van de zonnepanelen hebben wij inmiddels een goed beeld van wat wel en niet blijft werken op de lange termijn. Voor meer informatie over garanties kunt u altijd contact met ons opnemen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-08-07
Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. We kijken naar de resultaten van een nieuwe studie en vergelijken het met onze eigen ervaring.

lees meer ›
2022-02-07
Met een nieuwe aankondiging bevestigt SunPower het vertrouwen in hun eigen technologische superioriteit: Vanaf 1 januari 2022 wordt op nieuwe SunPower zonnepanelen de garantie verlengd van de toch al indrukwekkende 25 jaar naar maar liefst 40 jaar! Let op: het gaat hier om zowel de product- àls de vermogensgarantie.

lees meer ›
2020-12-07
Onze service afdeling krijgt steeds meer aanvragen van mensen die hun zonnepanelen ooit door een andere partij hebben laten installeren, nu problemen hebben, en erachter komen dat hun installateur inmiddels niet meer bestaat. Waarom is dat en wat kunnen we eraan doen?

lees meer ›