Fouten in de slimme meters?

Fouten in de slimme meters?

Hebben de storingen in de slimme meters te maken met zonnepanelen?

Fouten in de slimme meters?

Fouten in de slimme meters?

In de Volkskrant en op Eén Vandaag werd op vrijdag 3 maart melding gemaakt van fouten in slimme meters, die ertoe zouden kunnen leiden dat de meters teveel verbruik zouden kunnen registreren. Het zou gaan om 850.000 slimme meters die tussen 2012 en 2014 geplaatst zijn.

Hessel van den Berg
10 maart 2017

slimme meterHet probleem zou zich voornamelijk voordien bij grote bedrijven, maar ook consumenten met zonnepanelen of een elektrische auto lopen risico op afwijkingen, aldus de Volkskrant. Een reden voor de Zonnefabriek om eens even in de details te duiken.

Vervuilde sinus

mooie sinusDe oorzaak van de afwijkingen ligt in het feit dat het wisselspanningssignaal, dat normaal gesproken mooi sinusvormig is, wordt ‘vervuild’ door allerlei nieuwe elektrische toestellen zoals Led lampen en voedingen voor laptops. Omvormers van zonnepanelen zijn ook aangesloten op het net en injecteren stroom:  Hebben zonnepanelen daarom ook een negatieve invloed op de sinusvorm?rommelige sinus

Het antwoord op die vraag ligt bij de technische kwaliteiten van de omvormers: Een technisch vooruitstrevend bedrijf als SMA besteedt veel aandacht aan het zo laag mogelijk houden van de zogenaamde THD (Total Harmonic Distortion, of: Totale Harmonische Vervorming) als gevolg van de elektronische omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom. Door middel van filters op de bekabeling wordt de THD op het wisselstroom signaal zo klein mogelijk gehouden. SMA omvormers geven op hun datasheet aan dat de vervorming door THD < 3 % is, net zoals de toestellen van SolarEdge en ZeverSolar.

Kleine verbruikers geven de grootste problemen

De toestellen die grotere problemen geven zijn degene waar je het het minst van verwacht: vooral toestellen die minder dan 75 Watt verbruiken en zo goedkoop mogelijk zijn gemaakt, kunnen het signaal vervuilen. Zie ook dit artikel van de ISSO (Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek op het gebied van gebouwinstallaties).

Onze conclusie : Er zou een probleem kunnen zijn met de slimme meters, maar de omvormers die de Zonnefabriek plaatst, zullen daar niet veel aan bijdragen. Als u zich zorgen maakt over uw slimme meter, kijk dan op de site van Netbeheer Nederland voor een lijst van slimme meters die misschien een probleem hebben. Staat er één van deze bij u in huis, en maakt u zich zorgen over de meting, dan kunt u het best contact opnemen met uw netbeheerder of energieleverancier.

Voor een link naar de uitzending van Eén Vandaag, klik hier.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-07-15
Veel mensen hebben thuis een drie-fasen netwerk, met een hoofdaansluiting van bijvoorbeeld 3 x 25 Ampère. Je zou daarop een drie-fasen omvormer kunnen aansluiten, maar toch kiezen we vaak om de zonnepanelen slechts op één van de drie fasen te zetten. Waarom is dat? En: Heeft dat consequenties voor de teruglevering?

lees meer ›