Ik wil advies

Flinke daling in de levertijd van zonnepanelen

Rust in de markt betekent dat u veel sneller geholpen kan worden

Flinke daling in de levertijd van zonnepanelen

We hebben dit jaar weer veel nieuwe klanten blij gemaakt met zonnepanelen, maar veel mensen vonden wel dat ze erg lang moesten wachten. Hoe zit het nu met de levertijden, en wat is de verwachting voor de komende tijd?

Hessel van den Berg
06 november 2023

De markt voor zonnepanelen gedraagt zich soms als een karretje op een achtbaan, met nu eens een steile klim omhoog en vervolgens weer een flinke roetsj naar beneden. Ze noemen het daarom ook wel eens de ‘solar coaster’ (klinkt als: rollercoaster). Toen vorig jaar tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne de stroomprijzen de lucht in schoten, waren zonnepanelen niet áán te slepen. Inmiddels zijn de stroomprijzen gezakt en is het een stuk stiller bij onze binnendienst. Voordeel voor wie nu zonnepanelen aanschaft: ze liggen sneller op uw dak!

Telefoon roodgloeiend

Het leek vorig jaar wel of iedereen tegelijkertijd zonnepanelen wilde kopen. De telefoon stond roodgloeiend en leveranciers konden het allemaal niet bijbenen. We hadden nog te maken met haperingen in de logistiek als gevolg van Corona, en wereldwijd was er een tekort aan computerchips die o.a. in de omvormers voor zonnepanelen worden gebruikt. Gevolg: wie een zonnestroom installatie bestelde, moest rekening houden met wachttijden die opliepen tot soms bijna een jaar!

Heel vervelend natuurlijk, want als je eenmaal besloten hebt dat je duizenden euro’s wil uitgeven aan zonnepanelen, dan wil je uiteraard zo snel mogelijk van je eigen schone energie kunnen profiteren. Bij Zonnefabriek hebben we met man en macht gewerkt om aan de vraag te voldoen: we zaten constant aan de lijn met onze leveranciers van zonnepanelen, omvormers en montagemateriaal, en we namen veel nieuwe installateurs in dienst die we allemaal moest opleiden om volgens onze kwaliteitsnormen de boel te kunnen installeren.

Terug naar normale waarden

Ondertussen moesten we bij onze service afdeling de keuze maken om de (vele) vragen van niet-Zonnefabriek klanten tijdelijk af te houden, zodat we onze beperkte middelen vooral voor onze eigen klanten konden reserveren. Eigenlijk hadden we het meer dan een jaar lang allemaal razend druk!

Inmiddels is er een duidelijke kentering waar te nemen: de hele hoge stroomprijzen van vorig jaar zijn naar meer ‘normale’ waarden gezakt (maar met 35 cent per kWh nog steeds een stuk hoger dan begin 2021!). Daarmee is voor veel potentiële klanten de druk afgenomen om snel zonnepanelen te kopen. De extreem lange levertijden komen daardoor ook weer naar beneden. Onze installatieteams beginnen in te lopen op alle systemen die we de afgelopen tijden hebben verkocht. Op het hoogtepunt hebben sommige klanten tot wel 11 maanden moeten wachten tot ze aan de beurt waren, nu is dat inmiddels gezakt naar hooguit zes maanden, en in sommige regio’s niet meer dan drie.

Gemiddelde stroomprijzen in leveringscontracten van aanbieders volgens het CBS. De gemiddelde prijs is nu 35 cent per kWh: 40% hoger dan begin 2022!

Gemiddelde stroomprijzen in leveringscontracten van aanbieders volgens het CBS. De gemiddelde prijs is nu 35 cent per kWh: 40% hoger dan begin 2022!

Klaar voor batterijen

Voor mensen die nu overwegen om zonnepanelen te kopen is dat goed nieuws: als u nú tot aanschaf overgaat, weet u zeker dat de panelen vóór de zonnigste dagen van volgend jaar hun werk kunnen gaan doen. Met de voorgenomen (langzame) afbouw van de salderingsregeling in het achterhoofd is het slim om alvast rekening te houden met toekomstige batterijen om zo het aandeel ‘eigenverbruik’ te laten stijgen. U hoeft de accu’s nu nog niet te kopen, maar het is handig als u producten kiest die wel alvast klaar zijn voor de toevoeging van batterijen op een later moment (zoals een hybride omvormer bijvoorbeeld).

Onze adviseurs hebben weer ruim de tijd om één en ander uit te leggen: doe er uw voordeel mee! Bel of mail en we maken graag een afspraak, zodat ook u nog vóór volgende zomer kunt genieten van uw eigen Zonnefabriek!

Er ligt weer voldoende voorraad in de loods!

Er ligt weer voldoende voorraad in de loods!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-07-27
Beschikt u over een rijksmonument en wilt u graag zonnepanelen kopen? Dat kan best een uitdaging zijn, en wel om verschillende redenen. In dit artikel leggen we alles uit over rijksmonumenten, vergunningen voor zonnepanelen en hoe onafhankelijke organisatie Klimaatstarters u hierbij kan ontzorgen.

lees meer ›
2023-06-05
Als u een dynamisch energiecontract heeft, dan verschilt uw stroomtarief van uur tot uur. Steeds vaker komt het voor dat de stroomprijs tijdelijk negatief is, met andere woorden: U moet dan betalen om stroom op het net te zetten. Is het dan niet verstandig om de PV-omvormer even uit te zetten om zo geld te besparen?

lees meer ›