Ik wil advies

Extreem weer en zonnepanelen

Wat zijn de risico’s voor uw zonnepanelen systeem?

Extreem weer en zonnepanelen

Helaas is de klimaatcrisis niet meer te stuiten: de kans om de weersveranderingen helemaal ongedaan te maken is allang verkeken. Dat neemt niet weg dat we natuurlijk alles op alles moeten zetten om de gevolgen zo klein mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd zullen we moeten accepteren dat ons weer steeds meer extremen zal laten zien, zoals heel hoge temperaturen. Wat zijn de gevolgen voor uw zonnepanelen, omvormer, en het bijbehorende materieel?

Hessel van den Berg
07 augustus 2022

Eén van de meest in het oog springende gevolgen van de klimaatcrisis zijn de almaar stijgende temperaturen. Een buitentemperatuur van 40 graden werd bij ons vóór 2019 nog nooit gemeten, maar we kunnen er de donder op zeggen dat zulke temperaturen vaker zullen voorkomen. Het goede nieuws is dat uw zonnestroom systeem goed bestand tegen hoge temperaturen: noch de panelen, omvormer of bekabeling zal er veel last van hebben.

Hitte en zonnepanelen: niet aanraken zonder handschoenen!

Het is u waarschijnlijk wel al bekend dat zonnepanelen minder goed presteren bij hitte. De opbrengst van panelen kent een zogenaamde ‘negative temperatuurcoëfficiënt’. Dat wil zeggen: hoe heter ze worden, des te minder is de opbrengst. Voor de meeste panelen is de waarde van deze coëfficiënt zo’n -0,35 % per graad C. Dat betekent dat voor elke extra graad Celsius, de opbrengst met 0,35 % daalt, oftewel ongeveer 1 % minder per 3 graden C. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar denk eraan dat panelen een stuk warmer kunnen worden dan de omgeving. Probeer daarom ook niet uw zonnepanelen met blote handen aan te raken op een warme dag in de zon: dat kan pijn doen!

Overigens is de temperatuurcoëfficiënt niet voor alle soorten zonnepaneel hetzelfde. Onze zonnepanelen van SunPower en Q-cells hebben een relatief lage waarde van -0,27% en doen het daarom ietsje beter op hete dagen dan gemiddelde panelen. De temperatuurcoëfficiënt van uw type paneel staat vermeld op de datasheets, zoals deze voor SunPower en deze voor Q-cells.

Luchtcirculatie

De panelen liggen een klein stukje boven het dak op de profielen: het laagje lucht tussen paneel en dak helpt om zowel de panelen als het dak koel te houden

De panelen liggen een klein stukje boven het dak op de profielen: het laagje lucht tussen paneel en dak helpt om zowel de panelen als het dak koel te houden

Aangezien panelen het beter doen bij een beetje verkoeling, is de manier van installatie ook van belang. Op schuine daken plaatst Zonnefabriek de panelen altijd een stukje van het dak af, waardoor er wat luchtcirculatie aan de onderzijde van de panelen mogelijk is. Dit heeft twee positieve gevolgen: enerzijds blijven de panelen ietsje koeler en presteren ze daarom beter, en anderzijds blijft ook het dak onder panelen koeler. Een fijne bijkomstigheid, want zo helpen zonnepanelen mee om uw woning op een aangenamere temperatuur te houden.

Omvormers en ‘derating’

Naast de zonnepanelen hebben we natuurlijk ook met één (of meer) omvormer(s) en eventueel optimizers te maken. De omvormer zit propvol elektronica en is daardoor gevoelig voor hoge temperatuur. Veel van de inwendige componenten van een omvormer slijten sneller wanneer ze te vaak aan hitte worden blootgesteld. Veel omvormers zullen, om zich te beschermen, bij zeer hoge temperaturen in de zogenaamde ‘derating’ modus gaan. Dat betekent dat ze hun vermogen naar beneden bijregelen om te voorkomen dat ze nog verder verhit raken. In onderstaande afbeelding is het ‘derating-gedrag’ te zien voor een SMA omvormer die we veel toepassen, de Sunny Boy 2.5. Te zien is, dat het derating gedrag afhangt van de spanning over de string. Bij een relatief lage spanning (weinig panelen in serie) begint de omvormer zichzelf al te beschermen vanaf zo’n 35 C, terwijl bij meer panelen in serie het vermogen maximaal blijft tot boven de 50 C. Overigens begint het derating gedrag bij de meeste omvormers pas bij onwaarschijnlijk hoge temperaturen, waardoor we er, ook bij de meest recente hittegolf, geen last van hebben gehad. De relevante documentatie voor SMA vindt u hier en die voor SolarEdge hier.

Het 'derating' gedrag van een SMA Sunny Boy 2.5 omvormer. In de meest gangbare installaties neemt het vermogen pas af wanneer de omgevingstemperatuur tegen de 50 C loopt

Het 'derating' gedrag van een SMA Sunny Boy 2.5 omvormer. In de meest gangbare installaties neemt het vermogen pas af wanneer de omgevingstemperatuur tegen de 50 C loopt

Zonnefabriek plaatst de omvormer het liefst binnen de woning, op een relatief koele locatie, en niet in direct zonlicht. Hierdoor zullen ze naar verwachting een langere levensduur hebben. De verwachte levensduur van SMA omvormers is op zich al lang (20 jaar of langer), maar een relatief gematigde omgevingstemperatuur kan helpen om de omvormer nòg langer probleemloos te laten werken. 

Brandgevaar

Al die hitte op het dak en in de omvormer, zou dat ook een verhoogd risico kunnen geven op brand? Op zich een redelijke vraag, maar gelukkig kunnen we u geruststellen: de kans op een brand vanwege een zonnestroom installatie blijkt uit Duits onderzoek slechts 0,006% te zijn (bron: Fraunhofer Instituut, ‘Aktuelle fakten zur photovoltaik in Deutschland’). Als het om brand vanwege elektrische apparaten gaat, dan vallen zonnepanelen en omvormers in het niet bij andere toestellen. Overigens wel goed om bewust van te zijn: brand in elektrische toestellen is verantwoordelijk voor 1/3 van alle branden in huis. De top 5 van schuldige toestellen bestaat uit:

  1. Wasdrogers
  2. Koelkasten en diepvriezen
  3. Vaatwassers
  4. Wasmachines
  5. Stekkerdozen

Goed, het risico op brand door zonnepanelen is dus zeer zeer klein. Maar dat neemt niet weg dat we natuurlijk moeten proberen om dat risico alsnog verder te verkleinen waar mogelijk. Belangrijkste element daarbij is: een correcte installatie. Met name het zorgvuldig in elkaar klikken van DC (gelijkstroom) connectoren is essentieel. Als dat niet correct gebeurt, dan bestaat er risico op vlambogen die niet vanzelf uitdoven. Verder is het natuurlijk ook van belang dat al het gebruikte materiaal hitte- en vuurbestendig is. Zonnefabriek installeert uitsluitend kwalitatief degelijk materiaal en besteedt extra zorg aan training en installatie.

Ander extreem weer

Naast hittegolven gaan we in de nabije toekomst waarschijnlijk ook vaker te maken krijgen met andere extreme weersomstandigheden. Denk daarbij aan extreme regenval, hagel, rukwinden en stormen. Het is niet niks wat onze arme zonnepanelen allemaal nog te verduren kunnen krijgen! Met het oog daarop is het daarom van belang om altijd te kiezen voor degelijke producten die tegen een stootje kunnen. En mocht er dan toch iets kapot gaan, dan staat onze service afdeling klaar om de boel zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

reflectie van de zon op een zonnepanelen systeem op plat dak

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-09-03
De tijd vliegt! Drie jaar geleden alweer liet onze collega Wim bij hem thuis een verwarmingssysteem installeren met een warmtepomp en een grote ‘waterzak’ in de kelder. Hoe is het nu met het systeem gesteld? Wim legt uit.

lees meer ›
2023-07-03
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2018-09-20
In onze zonnepanelengids en wanneer we klantenvragen beantwoorden, stellen we dat eventuele schade aan zonnepanelen meestal is gedekt door de opstalverzekering. Toch krijgen we wel eens te horen dat niet alle verzekeringen alles dekken; tijd om er wat dieper in te duiken.

lees meer ›