Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Zonnestroom is ‘hot’: Nog nooit werden in 1 jaar zoveel nieuwe zonnepanelen bijgeplaatst als in 2017. Hoeveel groene stroom levert dat wel niet?

Hessel van den Berg
05 februari 2018

We berichtten al eerder dat 2017 voor de Zonnefabriek een recordjaar was. Maar blijkbaar niet alleen voor ons, want in heel Nederland werden méér zonnepanelen geplaatst dan ooit tevoren. Volgens de cijfers van het ‘Solar Trendrapport’  is er voor 853 MWp (=MegaWatt-piek, oftewel 1.000 kWp) aan zonnepanelen bijgekomen in 1 jaar.

De nieuwe zonnepanelen zijn voor ongeveer de helft bij grotere projecten zoals zonneparken terechtgekomen, terwijl de andere helft bij residentiële klanten is geplaatst. Hiermee zitten we al bijna aan een totale hoeveelheid opgesteld vermogen van 3 GWp (GigaWatt-piek, oftewel 1.000 MWp).

2020 Doelstellingen

zonnepark delfzijl van wirsol

Het gaat dus de goede kant op, al is er nog wel een lange weg te gaan. Er staat bij ons nog altijd minder vermogen dan in België, en Duitsland is met 43 GWp vermogen ons land vèr vooruit, om van China (130 GWp) nog maar te zwijgen. Zonnepanelen zouden nu in Nederland ongeveer 2,2% van alle benodigde stroom leveren. De doelstellingen voor 2020 worden daarmee nog lang niet gehaald.

Vraag adviesgesprek aan

 

Gezonde groei

Toename Zonnestroom NL 2010-2017 

De groei van zonnestroom is in ieder geval bemoedigend te noemen, en als we deze vast kunnen houden, komen we een heel end. Vergeleken met andere landen in Europa doen we het best goed, maar op wereldschaal zijn het vooral landen als China en India die indrukwekkende groeicijfers bereiken. En aangezien klimaatverandering iets is dat de hele planeet aangaat, is het alleen maar mooi als iedereen zijn best doet. 

Bereken opbrengst

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-09-19
Prinsjesdag is weer gekomen en gegaan en één van de boodschappen van de koning was dat de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat, en die op gas omhoog. Wat betekent dat voor eigenaren van zonnepanelen?

lees meer ›
2019-06-03
De doelen van het klimaatakkoord zijn helder: in 2030 moet Nederland 49% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. De realisatie blijkt moeilijker uitvoerbaar. Hoe zit het ook alweer met de klimaatdoelen, hoe scoort Nederland en wat kunt u als particulier doen?

lees meer ›
2019-03-05
Vorige week vroegen we u in een speciale nieuwsbrief om mee te doen met onze klimaatmars enquete, en inmiddels hebben we meer dan 400 reacties ontvangen: Dank daarvoor! Eén van de opvallendste resultaten is dat een meerderheid verwacht binnen tien jaar zelf al de gevolgen van klimaat verandering te ondervinden.

lees meer ›