• »
  • »
  • Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Enorme groei zonnepanelen in Nederland

Zonnestroom is ‘hot’: Nog nooit werden in 1 jaar zoveel nieuwe zonnepanelen bijgeplaatst als in 2017. Hoeveel groene stroom levert dat wel niet?

We berichtten al eerder dat 2017 voor de Zonnefabriek een recordjaar was. Maar blijkbaar niet alleen voor ons, want in heel Nederland werden méér zonnepanelen geplaatst dan ooit tevoren. Volgens de cijfers van het ‘Solar Trendrapport’  is er voor 853 MWp (=MegaWatt-piek, oftewel 1.000 kWp) aan zonnepanelen bijgekomen in 1 jaar.

De nieuwe zonnepanelen zijn voor ongeveer de helft bij grotere projecten zoals zonneparken terechtgekomen, terwijl de andere helft bij residentiële klanten is geplaatst. Hiermee zitten we al bijna aan een totale hoeveelheid opgesteld vermogen van 3 GWp (GigaWatt-piek, oftewel 1.000 MWp).

2020 Doelstellingen

zonnepark delfzijl van wirsol

Het gaat dus de goede kant op, al is er nog wel een lange weg te gaan. Er staat bij ons nog altijd minder vermogen dan in België, en Duitsland is met 43 GWp vermogen ons land vèr vooruit, om van China (130 GWp) nog maar te zwijgen. Zonnepanelen zouden nu in Nederland ongeveer 2,2% van alle benodigde stroom leveren. De doelstellingen voor 2020 worden daarmee nog lang niet gehaald.

Vraag adviesgesprek aan

 

Gezonde groei

Toename Zonnestroom NL 2010-2017 

De groei van zonnestroom is in ieder geval bemoedigend te noemen, en als we deze vast kunnen houden, komen we een heel end. Vergeleken met andere landen in Europa doen we het best goed, maar op wereldschaal zijn het vooral landen als China en India die indrukwekkende groeicijfers bereiken. En aangezien klimaatverandering iets is dat de hele planeet aangaat, is het alleen maar mooi als iedereen zijn best doet. 

Bereken opbrengst