Ik wil advies

Energietarieven die per uur fluctueren: kansen voor slimme sturing

Energietarieven die per uur fluctueren

Energietarieven die per uur fluctueren: kansen voor slimme sturing

Het energielandschap is weer in beweging, nu er een aanbieder is die voor consumenten kWh-prijzen hanteert die per uur veranderen. Wat voor effecten heeft dit voor zonnepanelen en batterijsystemen?

Hessel van den Berg
02 mei 2017

Met de toename van het aandeel hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet, wordt het verloop van de marktprijs van stroom ook grilliger: Een kwestie van vraag, maar vooral van aanbod. Als het hard waait, of als de zon hard schijnt, komt er vanzelf een hoop stroom op de markt waardoor de prijs zakt. Terwijl op donkere en windstille momenten de prijs weer kan stijgen.

Consumenten merkten hier tot nog toe weinig van omdat ze een vaste kWh prijs betalen. Alleen klanten met een dag- en nachttarief hebben te maken met verschillende tarieven op de meest simpele manier: Overdag een iets hoger tarief en ’s nachts en ’s weekends iets lager.

Easy Energy

Maar er lijkt verandering in het systeem te komen. Er is een nieuwe aanbieder op de markt die de kWh-prijs voor eindklanten per uur laat fluctueren.

uuratrieven easy energy

Easy Energy is de eerste stroomleverancier in Nederland die ieder uur een ander tarief hanteert. Dit is mogelijk geworden doordat slimme meters (die inmiddels bij heel veel huishoudens geplaatst zijn) aan de netbeheerder per uur de verbruiksgegevens kan doorgeven. Op basis van de uurwaarden wordt de uiteindelijke stroomrekening berekend.

Als consument zou je hier je voordeel mee kunnen doen, mits je in staat bent om je verbruik over de dag aan te passen, en mits je van tevoren weet wat het uurtarief gaat zijn voor de komende tijd. Op de website van Easy Energy is de stroomprijs voor de komende dagen te zien. De prijs is meestal ’s nachts lager en overdag hoger, met een piekje in de ochtend en in de vroege avond.

Home Manager

Met slimme sturing van verbruikers door middel van een geautomatiseerd toestel zoals de Sunny Home Manager van SMA, zou u van de wisselende tarieven gebruik kunnen maken. In de instellingen van de Home manager kan namelijk voor elk uur het kWh-tarief worden ingevuld, waarna het apparaat kan berekenen op welke momenten het voordelig is om bijvoorbeeld de vaatwasser aan te zetten.

home manager uurtarieven

Ook zou je slim om kunnen gaan met batterijen: vol laten lopen met stroom van je panelen, of van het net, wanneer de stroomprijs laag is, en terug verkopen aan het net wanneer de stroomprijs hoog is.

Voorlopig werkt dit allemaal nog niet zo soepel, omdat er geen interface is die de stroomprijzen van Easy Energy voor de komende dag automatisch in de instellingen van de Sunny Home manager laadt. En om nou elke dag handmatig 24 waarden in de Home Manager in te voeren is wel een beetje omslachtig.. Maar dat is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd! Als het zo ver is dat de uurtarieven automatisch ingeladen kunnen worden, dan is Zonnefabriek er als eerste bij om uit te leggen hoe u daar uw voordeel mee kunt doen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-01-30
Wie een SMA Sunny Home Manager in zijn installatie heeft, kan daarmee o.a. batterijen en laadpalen aansturen. Maar daarnaast kunnen ook allerlei andere toestellen via slimme stopcontacten worden gemeten en aangestuurd. We leggen uit hoe het werkt met als voorbeeld de stopcontacten van Shelly.

lees meer ›
2021-03-01
Langzaam beginnen ook in Nederland aanbieders van stroom op te duiken die hun prijzen laten afhangen van wat er op de spot markt voor stroom gebeurt. Wat hebben we daaraan en hoe kan dat uitpakken voor u?

lees meer ›
2019-12-03
Met de energie van de zon warm water produceren kan op twee manieren: direct het water op het dak laten verwarmen of indirect, waarbij PV panelen stroom produceren en die stroom vervolgens het water verwarmt. Wat is nou de betere manier?

lees meer ›