Elektriciteitsprijzen fors omhoog per 1 juli 2021
Sinds 1 juli zijn veel tarieven van energiebedrijven een stuk hoger geworden. Veel huishoudens zouden tussen de 160 en 200 euro meer gaan betalen. Overstappen naar een andere aanbieder kan tijdelijk wat soelaas bieden, maar zonnepanelen bieden een meer permanente oplossingU heeft het misschien al gelezen of gehoord: vanaf 1 juli gaan de energieprijzen voor de meeste huishouden fors de hoogte in. Elk half jaar wijzigen de tarieven voor de variabele energiecontracten. De afgelopen keren gingen de prijzen vaak omlaag, maar de laatste keer zijn ze juist omhoog geschoten. En heel veel mensen (zo’n 44% van alle huishoudens) hebben zo’n variable contract: die gaan dus allemaal meer moeten betalen voor gas en stroom.
Overstappen van aanbieder biedt tijdelijk soelaas
Dat de prijzen omhoog gaan, ligt aan verschillende factoren: de economie trekt aan, de gasvoorraden zijn laag na een koud voorjaar, en de emissierechten van CO2 kruipen steeds verder omhoog. Dat komt nog bovenop de stijging van de energiebelasting die al sinds 1 januari geldt. Het resultaat is een hogere rekening voor 5,5 miljoen huishoudens, aldus RTL nieuws.

prijsvergelijkers raden vaak aan om over te stappen van energieleverancier
Volgens prijsvergelijking websites zoals gaslicht.com en pricewise.nl is de beste remedie tegen deze prijsstijgingen: overstappen naar een andere aanbieder. Veel bedrijven bieden tijdelijke kortingen wanneer u naar ze overstapt, en dat helpt om de kosten te drukken. Maar die kortingen zijn van voorbijgaande aard. Uiteindelijk hebben alle spelers te maken met dezelfde handelsprijzen van stroom en gas op de markt.
Neem het heft in handen
Als u zich op langere termijn wilt indekken tegen prijsverhogingen (en volgens bijvoorbeeld de Volkskrant zullen de prijzen van stroom de komende jaren alleen maar verder stijgen), dan ligt her voor de hand de productie van elektriciteit dan maar in eigen hand te nemen: zonnepanelen op het dak dus.

De gemiddelde stroomprijzen voor de consument gaan maar 1 kant op..
Met een investering in zonnepanelen heeft u in ieder geval over een deel van uw stroomkosten zelf de controle. Natuurlijk bent u voor een deel nog steeds afhankelijk van stroomleverancier, maar u kunt dit aandeel zoveel mogelijk beperken door uw verbruik op uw productie aan te laten sluiten. Houdt u er ook rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 2023 stap voor stap gaat verdwijnen; daarom is het juist nu een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen, zodat u nu nog volop van de saldering gebruik kan maken. Kies wel meteen voor een systeem dat u in de toekomst kunt uitbreiden met bijvoorbeeld batterijen of slimme apparaten.
Eerder méér verbruik dan minder
Een andere reden om nu aan zonnepanelen te beginnen is dat de prijzen voor zonnepanelen op dit moment niet verder aan het zakken zijn: schaarste op de wereldmarkt en hoge kosten voor transport van goederen zorgen ervoor dat zonnepanelen waarschijnlijk voorlopig eerder duurder dan goedkoper zullen worden.
Houd er tenslotte ook rekening mee dat u waarschijnlijk in de komende jaren meer stroom gaat verbruiken (en minder gas): uw komende auto zal er waarschijnlijk één zijn met een stopcontact, en bij de volgende verbouwing van de keuken ligt een inductiekookplaat wellicht meer voor de hand dan een gasfornuis. En als de CV ketel het begeeft dan zal de aanschaf van een warmtepomp wellicht tot de mogelijkheden behoren.
Een goed advies houdt met al deze factoren rekening. Onze adviseurs staan klaar om met u in gesprek te gaan, en u te helpen om ook in de komende jaren uw energiekosten in de hand te houden.