Ik wil advies

Elektriciteitsprijzen fors omhoog per 1 juli 2021

Vooral mensen met een variabel contract zijn een stuk duurder af

Elektriciteitsprijzen fors omhoog per 1 juli 2021

Sinds 1 juli zijn veel tarieven van energiebedrijven een stuk hoger geworden. Veel huishoudens zouden tussen de 160 en 200 euro meer gaan betalen. Overstappen naar een andere aanbieder kan tijdelijk wat soelaas bieden, maar zonnepanelen bieden een meer permanente oplossing

Hessel van den Berg
05 juli 2021

U heeft het misschien al gelezen of gehoord: vanaf 1 juli gaan de energieprijzen voor de meeste huishouden fors de hoogte in. Elk half jaar wijzigen de tarieven voor de variabele energiecontracten. De afgelopen keren gingen de prijzen vaak omlaag, maar de laatste keer zijn ze juist omhoog geschoten. En heel veel mensen (zo’n 44% van alle huishoudens) hebben zo’n variable contract: die gaan dus allemaal meer moeten betalen voor gas en stroom.

Overstappen van aanbieder biedt tijdelijk soelaas

Dat de prijzen omhoog gaan, ligt aan verschillende factoren: de economie trekt aan, de gasvoorraden zijn laag na een koud voorjaar, en de emissierechten van CO2 kruipen steeds verder omhoog. Dat komt nog bovenop de stijging van de energiebelasting die al sinds 1 januari geldt. Het resultaat is een hogere rekening voor 5,5 miljoen huishoudens, aldus RTL nieuws.

prijsvergelijkers raden vaak aan om over te stappen van energieleverancier

prijsvergelijkers raden vaak aan om over te stappen van energieleverancier

Volgens prijsvergelijking websites zoals gaslicht.com en pricewise.nl is de beste remedie tegen deze prijsstijgingen: overstappen naar een andere aanbieder. Veel bedrijven bieden tijdelijke kortingen wanneer u naar ze overstapt, en dat helpt om de kosten te drukken. Maar die kortingen zijn van voorbijgaande aard. Uiteindelijk hebben alle spelers te maken met dezelfde handelsprijzen van stroom en gas op de markt.

Neem het heft in handen

Als u zich op langere termijn wilt indekken tegen prijsverhogingen (en volgens bijvoorbeeld de Volkskrant zullen de prijzen van stroom de komende jaren alleen maar verder stijgen), dan ligt her voor de hand de productie van elektriciteit dan maar in eigen hand te nemen: zonnepanelen op het dak dus.

De gemiddelde stroomprijzen voor de consument gaan maar 1 kant op..

De gemiddelde stroomprijzen voor de consument gaan maar 1 kant op..

Met een investering in zonnepanelen heeft u in ieder geval over een deel van uw stroomkosten zelf de controle. Natuurlijk bent u voor een deel nog steeds afhankelijk van stroomleverancier, maar u kunt dit aandeel zoveel mogelijk beperken door uw verbruik op uw productie aan te laten sluiten. Houdt u er ook rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 2023 stap voor stap gaat verdwijnen; daarom is het juist nu een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen, zodat u nu nog volop van de saldering gebruik kan maken. Kies wel meteen voor een systeem dat u in de toekomst kunt uitbreiden met bijvoorbeeld batterijen of slimme apparaten.

Eerder méér verbruik dan minder

Een andere reden om nu aan zonnepanelen te beginnen is dat de prijzen voor zonnepanelen op dit moment niet verder aan het zakken zijn: schaarste op de wereldmarkt en hoge kosten voor transport van goederen zorgen ervoor dat zonnepanelen waarschijnlijk voorlopig eerder duurder dan goedkoper zullen worden.

Houd er tenslotte ook rekening mee dat u waarschijnlijk in de komende jaren meer stroom gaat verbruiken (en minder gas): uw komende auto zal er waarschijnlijk één zijn met een stopcontact, en bij de volgende verbouwing van de keuken ligt een inductiekookplaat wellicht meer voor de hand dan een gasfornuis. En als de CV ketel het begeeft dan zal de aanschaf van een warmtepomp wellicht tot de mogelijkheden behoren.

Een goed advies houdt met al deze factoren rekening. Onze adviseurs staan klaar om met u in gesprek te gaan, en u te helpen om ook in de komende jaren uw energiekosten in de hand te houden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-09-08
Voor zonnepanelenbezitters die méér stroom produceren dan ze verbruiken geldt dat ze ‘netto terugleveren’. Hun verbruik wordt dankzij de salderingsregeling helemaal afgedekt door hun productie, maar voor de ‘extra’ kWh die ze netto terugleveren, blijken verschillende energieleveranciers behoorlijk verschillende bedragen uit te betalen. Hoe zit dat?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2021-03-01
Langzaam beginnen ook in Nederland aanbieders van stroom op te duiken die hun prijzen laten afhangen van wat er op de spot markt voor stroom gebeurt. Wat hebben we daaraan en hoe kan dat uitpakken voor u?

lees meer ›