Ik wil advies

Eigenverbruik verhogen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Hoe we met wat eenvoudige middelen al kunnen beginnen onze stroom slim op te slaan

Eigenverbruik verhogen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Om de stroom van je zonnepanelen zoveel mogelijk te gebruiken, hoef je niet meteen heel moeilijk te doen. Onze monteur Jorrit laat zien dat je met een simpele keukenboiler al een heel eind kan komen.

Hessel van den Berg
29 juni 2020

Onze monteur Jorrit is net zoals alle andere Zonnefabriekers erg enthousiast over de mogelijkheden van zonne-energie. Op het dak van zijn eigen woning in Amsterdam liggen al jaren zonnepanelen; in zijn geval gaat het om een plat-dak systeem van 2,45 kWp (kiloWatt-piek) met een SMA Sunny Boy 2100TL omvormer, dat hij zelf in 2012 heeft geïnstalleerd.

Jorrit aan het werkAangezien Jorrit en zijn gezin (partner en kinderen in de leeftijd van 9 tot 16) zuinig met stroom omgaan en aardgas gebruiken voor verwarming en warm water, gaat veel van de opgewekte stroom van de zonnepanelen rechtsreeks het net in.

Met de huidige salderingsregeling maakt dat financieel niet uit: wat er wordt teruggeleverd, wordt 1-op-1 afgetrokken van wat ze op andere momenten afnemen. Maar zoals we weten, zal deze regeling vanaf 2023 stapsgewijs worden afgebouwd. Vanaf dan wordt elke kWh die terug aan het net geleverd wordt, steeds iets minder waard. Daarom kun je maar beter zoveel mogelijk stroom zelf benutten. Maar hoe?

Meten is weten

Alles begint bij de meterkast. Daar moet iets zitten dat detecteert of er elektrische stroom het huis in-, of juist uit gaat; en als er op een bepaald moment stroom het huis uit gaat, hoeveel dan wel? Aan de hand daarvan kan worden bepaald of er misschien een toestel in huis een tandje hoger geschakeld kan worden.

Jorrit heeft daarom in zijn meterkast de Sunny Home Manager geïnstalleerd. Dit apparaat meet de in- en uitgaande stromen, maar is bovendien ook op de hoogte van de productie van de zonnepanelen en kent de weersverwachting voor de komende uren. Daardoor weet hij precies op welke momenten je het best een ander toestel kunt aan- of uitzetten. Dat aan- en uitzetten doet hij door middel van relatief goedkope slimme stopcontacten die via WiFi verbonden zijn.

Van gas naar stroom

Daalderop Hot-fill boilerOm nu ook voor weinig kosten het eigenverbruik te verhogen, heeft Jorrit het volgende gedaan: Onder de gootsteen heeft hij een elektrische boiler gemonteerd, die vanaf nu verantwoordelijk is voor al het warme water dat uit de kraan komt: daar wordt dus geen gas meer voor gebruikt.

Het 10-liter boilertje (van het merk Daalderop) zit in zo’n slim stopcontact gestoken. Dat betekent dat hij pas water gaat verwarmen als de Sunny Home manager heeft beslist dat het kan: Als de zon hard schijnt en er niet veel stroom in huis wordt gebruikt. De boiler is goed geïsoleerd dus het water blijft lang warm, óók wanneer het stopcontact weer door de Home Manager is uitgezet.

Grafiek van de opwekking van stroom door de zonnepanelen (gele lijn) en de afname van stroom door de boiler (roze vlakken). De stroom die de boiler die dag heeft gebruikt, was voor 91% afkomstig van de zonnepanelen

Grafiek van de opwekking van stroom door de zonnepanelen (gele lijn) en de afname van stroom door de boiler (roze vlakken). De stroom die de boiler die dag heeft gebruikt, was voor 91% afkomstig van de zonnepanelen

In de grafiek zien we het resultaat: de roze gedeeltes geven weer hoeveel vermogen door de boiler is opgenomen. Aangezien deze energie zich allemaal binnen het gebied van de stroomopwekking van de zonnepanelen bevindt, is hier dus uitsluitend zonnestroom voor gebruikt.

En hoe zit het met het comfort, Jorrit? “Heel goed, tot nu toe hebben we met zonnestroom bijna al het warme water dat we nodig hadden, kunnen maken. Alleen toen we een keer ’s nachts veel warm water nodig hadden, toen moest ik de boiler even extra aanzetten. Maar dat gaat heel gemakkelijk met de Sunny Portal app. En toen het water op temperatuur was, heb ik het stopcontact weer op ‘automatisch’ gezet zodat de besturing weer door de Sunny Home Manager wordt overgenomen.”

De volgende stap

Zo’n elektrische boiler is natuurlijk een stuk minder efficiënt dan een warmtepomp, maar is tegelijk ook een stuk goedkoper. En de Daalderop kan ook niet zijn vermogensopname helemaal precies laten gelijklopen met de overtollige zonnestroom zoals de verwarmingselementen van MyPV dat wel kunnen, maar ook die zijn dan ook een stuk duurder. Nee, voor een relatief lage prijs heeft Jorrit met dit systeem al een mooie bijdrage aan de verhoging van zijn eigenverbruik voor elkaar gekregen.

Blijft het daar nu bij? “Ha, nee! De volgende stap is een batterijsysteem! Dat kost weliswaar klauwen met geld maar dat vind ik gewoon mooi om te hebben. De batterij is in bestelling en zou in juli moeten worden geleverd.” Interessant! Zodra Jorrit zijn batterijsysteem (met de Sunny Boy Storage 3.7 als batterij-omvormer) geïnstalleerd heeft, zullen we zeker weer een kijkje wagen, en u er alles over vertellen. Het is fijn om te zien dat onze eigen mensen bij zichzelf thuis ook alle spullen installeren die wij aan onze klanten aanbieden. Zo weten we precies waar we het over hebben!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-10-12
Bij onze monteur Jorrit staat nu een jaar lang een thuisbatterij systeem, als toevoeging aan de zonnepanelen die al jaren terug waren geplaatst. Tijd om eens een tussenbalans op te maken: wat heeft het nou precies opgeleverd?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2021-02-26
Het is weer zo ver: op 17 maart kunnen we stemmen voor de Tweede Kamer en daarmee onze invloed uitoefenen op de toekomst van ons land. U, als geïnteresseerde persoon, wil natuurlijk weten wat de partijen allemaal van plan zijn als het gaat om zonne-energie. We zochten het voor u uit.

lees meer ›