Ik wil advies

Eerste Kamer gaat door met de behandeling van de salderingsregeling

Begin van de afbouw in 2025 wordt mogelijk niet gehaald: misschien 2026?

Eerste Kamer gaat door met de behandeling van de salderingsregeling

De behandeling van de afbouw van de salderingsregeling ligt nu bij de Eerste Kamer. Het begin van de afbouw wordt mogelijk uitgesteld tot 2026: wat kunnen we daar op dit moment van zeggen?

Hessel van den Berg
09 oktober 2023

Met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt niet lichtzinnig omgegaan, zoveel is duidelijk. De discussie sleept zich al jaren voort en zowel het parlement als de regering nemen uitgebreid de tijd om elk detail goed te bestuderen. Na de val van het kabinet bestond even de vrees dat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer ‘controversieel’ zou worden verklaard, maar dat is toch uiteindelijk niet gebeurd. De Eerste Kamer vervolgt daarom de behandeling van het wetsvoorstel dat eerder al door de Tweede Kamer was aangenomen.

Toekomst na de salderingsregeling

Het lijkt er echter wel sterk op dat de voorgenomen aanvangsdatum van 1 januari 2025 niet meer kan worden gehaald (ter herinnering: de oorspronkelijke ingangsdatum zou 1 januari 2023 zijn geweest!). Mòcht het wetsvoorstel worden aangenomen (en dat is allesbehalve zeker), dan ligt een begindatum in 2026 meer voor de hand. Een aantal partijen heeft vragen gesteld die nog door de minister moeten worden beantwoord; de vorige keer duurde dat 3 maanden!

Het voorstel voor afbouw is al door de Tweede Kamer geloodst en ligt nu bij de Senaat

Het voorstel voor afbouw is al door de Tweede Kamer geloodst en ligt nu bij de Senaat

Voor u als (potentiële) zonnepanelenbezitter betekent dat dat u de komende paar jaar nog volop kunt profiteren van uw zonnestroom zonder dat u hoeft na te denken how u uw aandeel ‘eigenverbruik’ kunt verhogen (althans: tenzij u klant van energieleverancier ‘Vandebron’ bent). Toch is het wel slim om daar wel alvast rekening mee te houden, want vroeg of laat zal de salderingsregeling die we nu kennen onherroepelijk verdwijnen.

Alles kan nog veranderen

Na de verkiezingen kan alles toch nog anders worden

Na de verkiezingen kan alles toch nog anders worden

Met de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het vooruitzicht, kan de boel natuurlijk weer helemaal anders worden. Zo staat er in het verkiezingsprogramma van de BBB bijvoorbeeld dit: ‘We willen de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling zonne-energie tot tenminste 2030 opschorten en tot 5 miljoen huishoudens hun zonnepanelen hebben terugverdiend’ Kortom: er kan nog van alles gebeuren. Wij houden uiteraard de vinger aan de pols en zullen u blijven informeren van alle nieuwe ontwikkelingen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-05-23
Nieuwe regering, nieuwe plannen: volgens het principeakkoord van de vier coalitiepartijen wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen per 2027 afgeschaft. Tegelijk kondigen energieleveranciers zogenaamde ‘terugleverkosten’ aan. Hoe zit dat?

lees meer ›
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›