Ik wil advies

Een warmtepomp met zonnecollectoren en een ‘Solar Freezer’ als thermische opslag

De nieuwe installatie van onze collega Wim heeft het allemaal!

Een warmtepomp met zonnecollectoren en een ‘Solar Freezer’ als thermische opslag

Behalve zonnepanelen zijn er nog andere opties om je huis duurzaam te maken. Eén daarvan is de warmtepomp. Onze collega Wim liet er één installeren met thermische zonnepanelen achter de PV-panelen èn een grote opslagzak voor water in de kelder: Hoe werkt dat allemaal bij elkaar?

Hessel van den Berg
07 september 2020

Voor Zonnefabriekers zoals Wim, onze adviseur voor de regio Zuid oost Nederland, is het heel helder: Als je een nieuw huis koopt en deze laat verbouwen, dan doe je er alles aan om het huis zo duurzaam mogelijk te maken. Uiteraard komen er zonnepanelen op het dak, maar daarnaast kan er zoveel méér worden gedaan, o.a. wat betreft de verwarming. Wim legt uit:

Wim Janssen, adviseur uit Arcen“Voor het huis hebben we gekozen voor vloerverwarming, omdat je dit heel goed met een warmtepomp kan regelen. Het huis wordt namelijk volledig ‘gasloos’. We hebben in totaal 36 zonnepanelen op het dak, en achter 8 daarvan komen speciale thermische panelen. Deze verwarmen een vloeistof die in een warmtewisselaar de warmte overbrengt op de vloerverwarming. Als die warmte niet voldoende is, dan hebben we de warmtepomp om daar nog wat extra’s bij te doen.” De warmtepomp bij Wim is er niet één van de bekende ‘lucht/water-warmtepomp’-soort maar juist een ‘water/water-warmtepomp’. Dat betekent dat niet de warmte van de buitenlucht wordt gebruikt zoals bij zoveel andere toestellen, maar warmte uit water.

Waterzak

In de meeste gevallen gebruikt een ‘water/water-warmtepomp’ hiervoor ofwel grondwater, ofwel een eigen gesloten watersysteem dat met buizen in de grond naast het huis is aangelegd. Beide van deze systemen maken gebruik van warmte die in de grond zit opgeslagen. Wim heeft echter voor een ander systeem gekozen: “Bij ons in de kruipruimte komt een grote ‘waterzak’ van zo’n 12.000 liter (12 m3). Hier wordt warmte in opgeslagen, en er wordt warmte uitgehaald als dat nodig is.” Dit hele systeem is afkomstig van een bedrijf uit Hengelo, die zich ’Solar Freezer’ noemen. Voordeel van dit systeem is dat er niet in de grond hoeft te worden geboord, wat kostbaar is en nogal wat voeten in de aarde heeft (letterlijk!).

Achterop de SunPower zonnepanelen komen buizen met vloeistof

Achterop de SunPower zonnepanelen komen buizen met vloeistof

De zonnepanelen die Wim heeft laten plaatsen, zijn uiteraard van ons favoriete merk SunPower. Maar hoe zit dat dan met die thermische panelen, hoe moeten we ons dat voorstellen? Dat blijken gewone SunPower zonnepanelen te zijn waar de monteurs van Solar Freezer een gedeelte achterop plakken. In dit witte gedeelte bevinden zich buizen waar vloeistof doorheen kan lopen. Dit hele onderdeel is zo plat dat het allemaal binnen de dikte van het frame van de zonnepanelen past: het is dus niet zo dat deze 8 panelen boven de rest uitsteken. Uit elk paneel steken vervolgens twee slangetjes, waarmee ze allemaal aan elkaar worden doorverbonden. Uiteindelijk wordt de hele reeks van 8 thermische panelen aangesloten aan twee buizen die van en naar het dak lopen, vanuit de waterzak in de kelder.

Twee vragen

Wim is vooral benieuwd naar twee dingen: hoe goed werkt deze verwarming en hoeveel energie verbruikt hij over het jaar, en dan vooral in de winter: is de solar freezer echt zoveel beter dan een lucht/water warmtepomp? En ook: is er een merkbaar effect op de opbrengst van de zonnepanelen wanneer er thermische panelen achterop geplakt zitten? Tenslotte doen zonnepanelen het beter wanneer ze koeler zijn, en daarom zou het feit dat de warmte van de zonnepanelen wordt afgevoerd via de thermische panelen, ertoe moeten leiden dat de opbrengst van die 8 panelen hoger is dan van de rest van het systeem.

De plek waar de thermische panelen komen is nog open, en de slangetjes zijn goed zichtbaar

De plek waar de thermische panelen komen is nog open, en de slangetjes zijn goed zichtbaar

In totaal heeft Wim een behoorlijk zonnepanelen systeem laten aanleggen, waarmee hij denkt zo’n 12.000 kWh in een jaar op te wekken: Dat is een stuk meer dan een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt. Maar dat komt doordat een gemiddeld huishouden nog steeds op gas verwarmd wordt en op gas kookt, en bij Wim is dat allemaal elektrisch. En bovendien rijdt Wim rond in zijn elektrische Zonnefabriek auto (een Peugeot 208) die hij thuis aan de oplader hangt. Vandaar dat hij die 12.000 kWh wel goed kan gebruiken.

Mooie nieuwe dingen

solar freezer waterzak in de kruipruimteHet hele systeem met zonnepanelen en de Solar Freezer is allemaal nèt geïnstalleerd, dus we kunnen nog niks zeggen over hoe succesvol het allemaal is, maar we geven u zeker over een paar maanden een update! Ondertussen hebben we bij onze monteur Jorrit (die zijn keukenboiler laat werken op zonnestroom) ook een nieuw batterijsysteem (met de SMA Sunny Boy Storage omvormer) geïnstalleerd, en gaan we binnenkort aan de slag met de SMA autoladers. Mooie nieuwe dingen dus, waar we in komende nieuwsbrieven uiteraard meer over zullen vertellen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen