Ik wil advies

Een warmtepomp als airco

Hoe houden we onze huizen koel op een duurzame manier?

Een warmtepomp als airco

De klimaatverandering is al begonnen, en we zien angstwekkende voorbeelden van extreme temperaturen overal op de wereld. Waar airconditioning voorheen een onnodige luxe was, blijkt het nu op sommige plekken en momenten essentieel te zijn om iets te hebben wat voor verkoeling kan zorgen. Hoe kunnen we dit op een milieuvriendelijke manier doen?

Hessel van den Berg
05 juli 2021

In 2019 werd voor het eerst sinds het begin van de metingen een temperatuur van 40 graden opgetekend in Nederland. En ook in andere delen van de wereld, zoals onlangs in Canada, is het duidelijk dat we rekening moeten gaan houden met maximum temperaturen die veel hoger liggen dan wat we gewend zijn. Hoe snel we ook proberen om de CO2 uitstoot te beperken, de klimaatverandering is al een feit en zal de komende jaren nog alleen maar erger worden.

De gevaren van extreme hitte

Het doorstaan van een paar dagen van extreme hitte is momenteel voor de meeste mensen misschien nog wel een probleem dat te overzien valt. Maar nu al kan het voor sommige mensen, met name ouderen, gevaarlijk zijn om geen maatregelen te treffen tegen hoge temperaturen in huis, met name ’s nachts. Wanneer een menselijk lichaam in de nacht niet voldoende kan afkoelen, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Een voor de hand liggende oplossing is de klassieke airconditioning. Maar als we Nederland volgooien met airconditioning die op een niet-efficiënte manier de boel koel houdt en een hoog stroomverbruik met zich meebrengt, zijn we dan niet weer op een kortzichtige manier het probleem op de lange termijn aan het verergeren?

Zonnepanelen voeren instraling af in de vorm van stroom en houden het dak koel

Zonnepanelen voeren instraling af in de vorm van stroom en houden het dak koel

Een paar graden verkoeling

De eerste oplossing voor een koel huis is natuurlijk goede isolatie. Net zoals we in de winter de warmte niet willen laten ontsnappen, willen we in de zomer de warmte juist niet binnenlaten. Dat betekent: dikke muren met isolatiemateriaal, dubbel glas, en goed geïsoleerde daken. Ook zonnepanelen op het dak kunnen helpen om te voorkomen dat de hitte het huis binnendringt. Zonnepanelen zetten tenslotte de invallende zonnestralen om in elektriciteit en voeren deze af via het elektriciteitsnet. Zo blijft de zolder al zeker een paar graden koeler.

Een ander hulpmiddel kan de inzet van een warmtepomp zijn. Warmtepompen kennen we als toestellen die met behulp van elektriciteit warm water kunnen maken, maar sommige modellen kunnen ook het omgekeerde doen: bijvoorbeeld koel water door de vloerverwarming laten stromen. Iedereen heeft het al over warmtepompen als een manier om ons te helpen ‘van het gas af’ te gaan. Hoe ideaal als we daarmee tegelijk een manier hebben gevonden om wat extra koeling in huis te krijgen als het nodig is! Volgens dit filmpje van fabrikant Vaillant zou je met een warmtepomp het huis al met minstens 3 graden kunnen koelen. Dat kan net het verschil uitmaken tussen een ondraaglijke situatie en één die weliswaar vervelend maar wel overkomelijk is.

Vaillant en SMA werken al mooi samen

Vaillant en SMA werken al mooi samen

Wat als het stroomnet uitvalt?

Een andere zorg is of er wel stroom in huis is als het nodig is. Juist met die extreme temperaturen wordt ook het risico op stroomstoringen groter. De vraag naar stroom is vaak extreem hoog als het heel heet is, en de bestaande infrastructuur (zoals centrales en hoogspanningsleidingen) kan er niet altijd goed mee omgaan. Om de koeling goed te laten werken is het daarom ook nodig om zeker te kunnen zijn van stroom als het openbare net het onverhoopt begeeft.

Het hebben van zonnepanelen alléén is in zo’n (doem-)scenario niet afdoende; er zou ook een vorm van batterij-opslag moeten zijn. Alleen dàn weet u zeker dat, mocht het net uitvallen, u nog kunt rekenen op uw eigen stroomvoorziening met zonnepanelen en batterijen, en daarmee uw warmtepomp kunt laten draaien. Met de combinatie van zonnepanelen, batterij, en warmtepomp bent u in ieder geval iets beter gewapend tegen de problemen die de klimaatcrisis ons nog gaat brengen.

Zonnefabriek installeert zelf geen warmtepompen, maar we verkopen en installeren wel het materiaal waarmee de warmtepomp efficient kan worden aangestuurd. Ook bieden we batterij oplossingen waarmee u uw woning van stroom kunt blijven voorzien in geval van netuitval. Bent u al bezig om u te wapenen tegen de klimaatcrisis? Onze adviseurs leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-06-30
Nu we steeds meer af willen van aardgas, of het nou Gronings of Russisch is, komt het gebruik van waterstofgas steeds meer in de belangstelling te staan. Maar het één op één omschakelen van het ene naar het andere gas blijkt nog niet zo simpel.

lees meer ›
2020-09-07
Behalve zonnepanelen zijn er nog andere opties om je huis duurzaam te maken. Eén daarvan is de warmtepomp. Onze collega Wim liet er één installeren met thermische zonnepanelen achter de PV-panelen èn een grote opslagzak voor water in de kelder: Hoe werkt dat allemaal bij elkaar?

lees meer ›
2020-03-25
Wie zich wil voorbereiden op een rampenscenario waarbij de maatschappij totaal ontwricht wordt door bijvoorbeeld een overstroming, een atoomoorlog of andere ellende, zal wellicht beginnen bij het verbouwen en/of vangen van eigen voedsel en het filteren van drinkwater. En vervolgens komen voor de energievoorziening natuurlijk zonnepanelen in beeld.

lees meer ›