Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat één van de eerste keuzes over het type technologie dat in de panelen wordt gebruikt: Dunne film of kristallijn? De overgrote meerderheid van panelen die in Nederland (en wereldwijd) wordt geplaatst bestaat uit kristallijne panelen, maar dunne-film vormt toch ook een niet onaanzienlijk deel.

Hessel van den Berg
08 december 2016

Het belangrijkste verschil? Kristallijne panelen bestaan uit allemaal kleine individuele zonnecellen die met een stroomdraad aan elkaar zijn doorgelust en in een paneel zijn verwerkt, terwijl dunne film bestaat uit een meer egale laag materiaal waar stroomdraden doorheen lopen. Deze verschillende techniek heeft allerlei gevolgen, maar de grootste zit wel in de efficiëntie van de panelen: Dunne film panelen hebben een lager rendement, waardoor er meer oppervlak aan panelen nodig is om dezelfde energie te genereren als kristallijne panelen.

Duidelijke testresulaten?

Er circuleren tests op internet waaruit zou blijken dat dunne-film panelen een betere optie zijn dan kristallijne panelen. Met name de hoge ‘specifieke opbrengst’ van dunne film wordt geroemd: Per geïnstalleerde hoeveelheid vermogen (in kWp, kilowattpiek), geven dunne-film panelen een hogere opbrengst (in kWh, kilowattuur).

Tegelijkertijd wordt er gezegd dat dankzij het ‘light soaking effect’ de dunne film-panelen eigenlijk een hoger vermogen hebben dan ze volgens hun etiket hebben. Toch wel een beetje raar: je noemt iets een 170 Wp paneel, je zegt dat hij eigenlijk 182,4 Wp geeft, en vervolgens ga je de opbrengst (in kWh) delen door het kleinste getal (170, en niet 182,4) en kom je uit op een mooie hoge specifieke opbrengst. Op die manier kom je natuurlijk wel beter uit de test dan de meeste andere panelen.

Schaduw

dunne film panelen en schaduwWanneer het gaat over schaduw hebben dunne film panelen een belangrijk voordeel: In het algemeen loopt de afname in opbrengst van een dunne-film paneel evenredig op met de hoeveelheid schaduw die erop valt. Dus: als een paneel voor 50% bedekt is met schaduw, is de opbrengst ongeveer 50% van wat het had kunnen zijn als er geen schaduw was geweest. Bij kristallijne panelen ligt dat ingewikkelder (zie ook dit artikel); een paneel dat voor 50% bedekt is met schaduw kan in een gunstig geval nog wel 33-50% van zijn opbrengst geven, maar in een ongunstig geval zelfs bijna niks. Hierbij moeten we wel bedenken dat het feit dat je minder oppervlak nodig hebt bij kristallijne panelen, betekent dat je beter in staat bent om schaduw (van bijvoorbeeld een schoorsteen) te vermijden door slimme plaatsing van de panelen, dan bij dunne film. Een systeem dat 3500 kWh per jaar zou moeten opwekken, heeft bij gebruik van dunne film minstens 27,2 m2 aan dakoppervlak nodig, terwijl er voor een installatie met kristallijne panelen soms niet meer dan 18 m2 nodig is.

Degradatie

Alle panelen degraderen met de tijd; d.w.z. dat ze elk jaar iets minder vermogen kunnen opwekken. In het algemeen degraderen dunne film panelen iets sneller dan kristallijne panelen. Om hier een beetje zicht op te hebben, kunnen we het beste kijken naar de vermogensgaranties die door de producenten worden gegeven.

Bijvoorbeeld: De garantie voor een dunne-film paneel van het bekende merk Solar Frontier is 10 jaar productgarantie, en vermogens garantie van 85% voor de eerste 10 jaar, en 75% voor de resterende jaren t/m jaar 25. 

De garantie van SunPower is 25 jaar productgarantie, en vermogensgarantie van 95% voor de eerste 5 jaar, vervolgens een afname van 0,4% per jaar voor de resterende jaren t/m jaar 25. (ter vergelijking :Dit komt neer op in jaar 10: 93% , in jaar 25: 88%)

Gewapend met deze gegevens kunt u nu een betere afweging maken, rekening houdend met de prijs waarvoor u de panelen kunt krijgen. Let hierbij nog wel op de installatiekosten: Aangezien het dunne film systeem uit meer panelen bestaat, zal de installatie hiervan ook langer duren en zal er meer montagemateriaal worden gebruikt. Vergeet dit niet mee te nemen bij de beoordeling van eventuele offertes.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen