Ik wil advies

Degradatie zonnepanelen na 4 jaar: welke panelen houden hun prestaties het beste vast?

Resultaten van een onderzoek naar de degradatie van SunPower zonnepanelen

Degradatie zonnepanelen na 4 jaar: welke panelen houden hun prestaties het beste vast?

Sommige paneelfabrikanten beweren dat hun zonnepanelen minder snel degraderen dan andere. Zonnefabriek volgt een groot aantal systemen on-line, dus we kunnen verifiëren of die beweringen kloppen.

Hessel van den Berg
12 augustus 2019

60% meer opbrengst

Sunpower installatie schuin dakEen paar jaar geleden onderzochten we of SunPower zonnepanelen nou werkelijk, zoals de fabrikant beweert, beter in staat zijn om hun vermogen vast te houden over de jaren, dan zonnepanelen van andere merken. SunPower beweert namelijk dat hun zonnepanelen zo goed gemaakt zijn, dat ze minder snel ‘slijten’ dan de gemiddelde zonnepanelen. Dit ligt ook ten grondslag aan de claim van SunPower dat ze 60% meer energie opleveren. Daarmee bedoelen ze, dat er in het eerste jaar weliswaar al meer energie wordt opgewekt omdat SunPower zonnepanelen nou eenmaal hoog-efficiënt zijn, maar niet 60% meer: als je echter gaat kijken over de eerste 25 jaar dat de panelen op het dak liggen, en je kunt erop rekenen dat SunPower veel minder degradeert dan andere merken, dan kom je aan het eind van die periode uit op een totale meeropbrengst van 60%. Dat is dus wel een significant hogere opbrengst en dat zou betekenen dat SunPower, ondanks de hogere kost van de zonnepanelen, uiteindelijk een hoger rendement op de investering geeft.

Zonnefabriek installeert naast andere merken, sinds 2013 ook SunPower zonnepanelen. Toen we twee jaar geleden de opbrengsten van SunPower systemen vergeleken met andere zonnepanelen, lagen de panelen er nog maar 3 volle jaren op. Nu zijn we weer wat verder, en kunnen we de resultaten over 5 volle jaren gebruiken.

Vermogensgarantie

Nog even de feiten: Gemiddeld verliezen zonnepanelen rond de 0,6 tot 0,7 % van hun vermogen per jaar, maar ze geven zichzelf voor het eerste jaar nog een beetje extra marge. De verschillende merken geven een zogenaamde ‘vermogensgarantie’ gebaseerd op deze cijfers. De garantievoorwaarden stellen meestal dat een zonnepaneel na het eerste jaar nog minstens 97% van zijn officiële vermogen moet hebben, en dat het daarna afneemt met bijvoorbeeld 0,65% per jaar. Mocht de degradatie sneller verlopen dan in de garantievoorwaarden staat, dan mag je beroep doen op die garantie en heb je recht op bijvoorbeeld een vervangend paneel (hoewel het nog best een klus is om dat aan te tonen!).

SunPower 60% meer energie over 25 jaar

SunPower’s vermogensgarantie ligt een stuk hoger dan de rest: Sinds juli 2017 garanderen ze 98% van het officiële vermogen na het eerste jaar, met een degradatie van slechts 0,25% per jaar voor de jaren daarna. Daarmee zouden ze na 25 jaar werk nog altijd 92% van hun oorspronkelijke vermogen moeten kunnen leveren, tegen slechts 82% voor ‘gewone’ panelen. Dat is dus 10% meer opbrengst bovenop de extra opbrengst die de hoog-efficiënte panelen toch al geven.

Theorie versus praktijk

OK, dat is dus de theorie, maar hoe zit het met de praktijk? We keken naar installaties uit 2013/2014, die inmiddels 5 volle jaren zonnestroom hebben geproduceerd. Van de oorspronkelijk 58 Installaties die we on-line konden volgen, waren er na 5 jaar nog 52 over (de overige 6 waren niet meer via het internet te volgen: zorg ervoor dat uw systemen altijd on-line zijn! Onze FAQ pagina geeft tips). Van deze 52 installaties zijn er 13 uitgerust met SunPower zonnepanelen en 39 met andere merken, voornamelijk het Chinese ET-Solar. We vergeleken de jaaropbrengst van de systemen in hun vijfde jaar met de opbrengst in hun eerste jaar. Volgens de theorie zouden de ‘gewone’ panelen nog 97,4 % van hun oorspronkelijke opbrengst moeten hebben (namelijk (1-0,0065)^4), terwijl SunPower nog 99% zou moeten hebben (namelijk (1-0,0025)^4). Dat zou betekenen dat het verschil in opbrengst in jaar 5 tussen de SunPower en de niet-SunPower systemen tenminste 99-97,4 = 1,6 % zou moeten bedragen.

Extra opbrengst SunPower dankzij lagere degradatieIn werkelijkheid was het verschil nog een stuk groter: Wij kwamen uit op een verschil van 2,2% in het voordeel van SunPower. Dat betekent dat er inderdaad een duidelijk verschil is tussen de degradatie van SunPower panelen en andere merken: in elk geval tot 5 jaar na de installatie is SunPower een stuk minder aan slijtage onderhevig.

Waar voor uw geld

Dat is toch goed om te weten voor iedereen die de extra investering in hoog-kwaliteit zonnepanelen heeft gedaan: u krijgt inderdaad waar voor uw geld. Wij zagen dit resultaat ook al een beetje aankomen bij ons onderzoekje naar het verschil tussen optimizers en string-omvormers van een tijdje terug, en zien het nu dus nogmaals bevestigd. We blijven het in de gaten houden en hopen u over een paar jaar verder op de hoogte te kunnen houden van de ontwikkelingen in opbrengst. Voor de volledigheid kunt u hier de gebruikte gegevens van ons onderzoek nog downloaden.

sunpower installatie op plat dak

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-08-07
Er doen verschillende verhalen de ronde over de verwachte levensduur van omvormers en optimizers. We kijken naar de resultaten van een nieuwe studie en vergelijken het met onze eigen ervaring.

lees meer ›
2022-02-07
Met een nieuwe aankondiging bevestigt SunPower het vertrouwen in hun eigen technologische superioriteit: Vanaf 1 januari 2022 wordt op nieuwe SunPower zonnepanelen de garantie verlengd van de toch al indrukwekkende 25 jaar naar maar liefst 40 jaar! Let op: het gaat hier om zowel de product- àls de vermogensgarantie.

lees meer ›
2021-07-05
Een maand geleden kondigden wij de tweede Zonnefabriek fotowedstrijd aan. We zijn overdonderd door alle enthousiaste reacties en willen iedereen die heeft deelgenomen graag hartelijk bedanken. We zullen jullie niet langer in spanning houden: in dit artikel maken we de winnaars bekend!

lees meer ›