Ik wil advies

De tips van Geert voor eigenaren van zonnepanelen

Aanbevelingen voor elke eigenaar van zonnepanelen van één van onze meest ervaren monteurs

De tips van Geert voor eigenaren van zonnepanelen

Als zeer ervaren zonnepanelenmonteur kan onze Geert ons nog wel wat leren over zonnepanelen installaties. Hier geeft hij een paar van zijn tips voor iedereen die al een tijdje zonnepanelen heeft: waar zouden we op moeten letten?

Hessel van den Berg
29 december 2020

Hij is de tel al lang kwijt van alle zonnepanelen systemen die hij over de jaren heeft gezien. Met al die ervaring kan Geert ons in elk geval een paar tips meegeven, waarmee elke eigenaar van een zonnestroom systeem zijn of haar voordeel kan doen:

1) Is de monitoring nog in orde?

router

Als de nieuwigheid van de zonnepanelen er na een tijdje af is, dan hebben de meeste mensen de neiging om niet meer zo vaak naar hun opbrengst te kijken. En als ze dan eens kijken, dan blijkt soms dat er geen opbrengst op de App of het internet te zien is. Geen opbrengst? Geen paniek! Meestal ligt dit alleen maar aan de internet verbinding van de omvormer; de zonnepanelen zijn gewoon blijven werken maar de gegevens zijn alleen niet naar het internet gestuurd.

Wel belangrijk: zorg dat de verbinding weer wordt hersteld! Is de omvormer via een netwerkkabel verbonden?, check dan dat die nog goed zit ingeplugd. Was er gekozen voor een Wi-Fi verbinding en is het Wi-Fi wachtwoord gewijzigd?, verbind het toestel dan opnieuw met het Wi-Fi netwerk. Zitten er ‘Powerline Adapters’ in de verbinding?, controleer dan of die nog werken. Op onze FAQ pagina over monitoring vindt u allerlei trucs om de verbinding weer aan de praat te krijgen

2) Is de opbrengst van de zonnepanelen in orde?

screenshot van de nieuwe Zonnefabriek appAls we op de app of via het internet (of op het display van de omvormer zelf!) kunnen zien hoeveel er is opgewekt, kunnen we ook kijken of dat voldoet aan de verwachtingen. Meestal heeft de verkoper van het systeem ook een indicatie van de verwachte jaaropbrengst gegeven. Bij Zonnefabriek is die terug te vinden op de offerte. Dus, als het systeem al een jaar draait, is het de moeite waard om even te controleren: zitten we boven of onder de verwachting?

Niet elk jaar is even zonnig natuurlijk, maar als de opbrengst duidelijk achterblijft bij wat er was voorgespiegeld, dan is het tijd om eens goed uit te (laten) zoeken waar het probleem ligt.

N.B.: let op dat u wel kijkt naar de opbrengst van de zonnepanelen en niet naar de teruglevering op de slimme meter! De teruglevering is altijd een stuk lager dan de opwekking van de zonnepanelen, omdat een belangrijk deel van de stroom meteen in huis wordt opgebruikt en niet langs de slimme meter loopt!

3) Kan de omvormer zijn warmte nog kwijt?

Omvormer (links) met een warmtebeeld opname (rechts): op het warmtebeeld is te zien dat de koelvinnen (bovenaan) een stuk warmer zijn dan de rest van het toestel. Via deze koelvinnen wordt de warmte afgegeven.

Omvormer (links) met een warmtebeeld opname (rechts): op het warmtebeeld is te zien dat de koelvinnen (bovenaan) een stuk warmer zijn dan de rest van het toestel. Via deze koelvinnen wordt de warmte afgegeven.

De omvormers kunnen op allerlei plekken in huis hangen: soms buiten, soms op zolder, soms in of bij de meterkast. Het zijn toestellen waar niet veel aan te zien is, dus soms bestaat de neiging om er van alles op, onder of naast te leggen. Toch is dat niet zo’n goed idee: de omvormer moet namelijk wel zijn warmte goed kwijt kunnen. Zo’n omvormer staat dag in dag uit te werken en bij de werking produceert hij een klein beetje warmte. Meestal zitten er speciale koelvinnen achterop het toestel, waarlangs lucht kan circuleren. Dat is speciaal gedaan om de warmte zo eenvoudig mogelijk kwijt te raken. Op zich kunnen de meeste omvormers goed tegen een beetje warmte, maar je wil toch op lange termijn de warmtebelasting zo laag mogelijk houden, om de levensduur van de componenten in het toestel zoveel mogelijk te verlengen. Daarom is het beter om een bepaalde ruimte rondom het toestel (ongeveer 20 centimeter) vrij te houden van rommel.

4) Losse kabels?

Niet opgebonden connectoren kunnen in het water komen te liggen

Niet opgebonden connectoren kunnen in het water komen te liggen

Draadloze zonnepanelen, helaas bestaan ze niet. De stroom moet ergens doorheen en dus hebben we met bekabeling te maken. Die kabels moeten, net als de zonnepanelen zelf, lang meegaan. En daarom is het belangrijk dat ze strak op hun plek blijven en niet gaan klapperen in de wind.

Kabels die met de wind bewegen kunnen na verloop van tijd tegen dingen aan schuren en daarmee kan de isolatie van de kabel langzaam beschadigd raken. Controleer daarom dat alle kabels strak en zo goed als onbeweeglijk liggen of hangen. Daarmee voorkom je problemen voor later.

Op een plat dak is het beter als de connectoren niet op het dak liggen, maar opgebonden zijn. Dat wil zeggen dat ze, meestal met ‘tie-wraps’, aan het montagemateriaal zijn vastgemaakt waardoor ze in de lucht hangen. Op platte daken blijft na een regenbui nog wel eens een plas water liggen: als de connectoren daar lang in blijven liggen, kan er water naar binnen dringen met alle ellende van dien. Daarom is het beter om ze op te binden zodat ze het dak niet raken.

5) Geld verdienen met nieuwe klanten!

Wie zonnepanelen heeft, verdient geld met de gratis groene stroom van het dak. Maar met het ambassadeursprogramma van Zonnefabriek kunt u nog meer geld verdienen! Wanneer u klanten aandraagt via de Zonnefabriek app of webportaal, dan krijgt u voor elke klant die u met Zonnefabriek in contact brengt en die uiteindelijk tot aanschaf overgaat, € 75. Een mooie manier om Nederland te helpen verduurzamen en tegelijk nòg wat extra voordeel uit uw Zonnefabriek te halen! 

monteur Geert aan het werk in een meterkast

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-12-05
Het is nog geen winter, maar het voelt al zeker zo met deze lage temperaturen. In de winter wekt u misschien iets minder zonne-energie op, maar dat maakt de Mijn Zonnefabriek app niet minder relevant. Integendeel: deze winter is dé tijd waarin u de Mijn Zonnefabriek app wilt gebruiken. Waarom? In dit artikel leggen we het uit.

lees meer ›
2020-12-10
Staat er een verbouwing op de planning of laat u een huis bouwen? Dit is de perfecte kans om vast rekening te houden met de eventuele plaatsing van zonnepanelen in de toekomst. Zo voorkomt u later extra kosten en moeilijkheden. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje.

lees meer ›
2020-06-09
Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

lees meer ›