Ik wil advies

De SMA EV charger beschermen tegen ongeoorloofd gebruik door derden

Nieuwe firmware biedt de optie om het toestel ‘op slot' te zetten

De SMA EV charger beschermen tegen ongeoorloofd gebruik door derden

Voor de SMA EV chargers is een nieuwe firmware beschikbaar. Deze bevat een aantal verschillende features, maar de belangrijkste voor u is waarschijnlijk de mogelijkheid om de laadpaal te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik. Hoe werkt dat?

Hessel van den Berg
09 mei 2022

Zonnefabriek heeft al behoorlijk wat laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst, waarvan de meeste van SMA. De SMA EV charger is een geavanceerde laadpaal die perfect samenwerkt met de Sunny Home Manager, en er zo voor kan zorgen dat een auto vooral met de eigen zonnestroom oplaadt, en niet met stroom uit het net. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomstige afbouw van de salderingsregeling. 

Bescherming tegen de buren

De meeste producten ondergaan constante verbetering, dankzij firmware-updates die automatisch plaatsvinden via het internet. Zo ook de EV charger, waarvoor recent een nieuwe firmware versie is geïntroduceerd. Deze nieuwe versie bevat een mogelijkheid om de laadpaal standaard “op slot’’ te zetten. Wanneer deze optie wordt geselecteerd, dan zal de laadpaal pas beginnen te laden wanneer iemand daar via de SMA Energy App hiervoor toestemming verleent. Hierdoor kan de buurman of buurvrouw niet stiekem uw laadpaal gebruiken wanneer u niet thuis bent!

De SMA EV-charger is de slimme laadpaal van SMA die perfect gecombineerd kan worden met zonnepanelen

De SMA EV-charger is de slimme laadpaal van SMA die perfect gecombineerd kan worden met zonnepanelen

Hoe stellen we de nieuwe functionaliteit in?

Om de functie van het ‘op slot doen’ te activeren, moeten we inloggen in de User Interface van de EV-charger. Dit kan door de QR-code op het toestel te scannen, of via de router wanneer we het IP adres van de EV-charger kennen. Vervolgens loggen we in als ‘installateur’ met het juiste wachtwoord (vaak: postcode_zf). Zoek in de instellingen naar de ‘laadinstellingen’ en vervolgens naar het vakje ‘Laadvrijgave via app’ (zie screenshot). Als dit vakje is aangevinkt (niet vergeten op te slaan!), dan is de nieuwe feature ingesteld.

In de instellingen van de EV charger is er een vakje 'laadvrijgave via app': wanneer die is aangevinkt staat de laadpaal standaard 'op slot'

In de instellingen van de EV charger is er een vakje 'laadvrijgave via app': wanneer die is aangevinkt staat de laadpaal standaard 'op slot'

Hoe werkt het in de praktijk?

Als de nieuwe feature is ingesteld, heeft u straks een extra knop in de SMA Energy App, waarmee de EV-charger kan worden ontgrendeld. De laadpaal gaat pas laden wanneer er op deze knop wordt geklikt. Let op: Als u gewend was om de auto altijd standaard aan de laadpaal te hangen wanneer u thuis bent (wat wij aanbevelen), dan moet u in de toekomst niet vergeten om telkens op deze ontgrendeling te klikken.

Wat voor ander nieuwe features zijn er?

Naast deze vergrendeling zijn er ook wat andere zaken bijgekomen voor de EV charger. Zo is het vanaf nu mogelijk om niet één, maar maximaal drie EV chargers te laten aansturen door de Sunny Home Manager. Dat kan handig zijn wanneer u over meerdere voertuigen met oplaadmogelijkheid beschikt.

Verder is het misschien wel aardig om te weten dat de felheid waarmee de LED lampjes op de EV charger branden, naar beneden kan worden bijgesteld. Blijkbaar hadden sommige klanten van SMA het verzoek ingediend om daar wat aan te doen.

Mocht u interesse hebben om de EV charger opnieuw in te stellen en u komt er zelf niet uit, neem dan contact op met de servicelijn (service@zonnefabriek.nl). Wees wel gewaarschuwd dat het momenteel nog altijd erg druk is, en dat een antwoord misschien wat langer op zich laat wachten dan u van ons gewend bent: onze excuses hiervoor. En mocht u een (of meerdere) nieuwe EV charger(s) willen plaatsen, dan zijn we u uiteraard ook graag van dienst!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-01-06
Zonnefabriek heeft in het afgelopen jaar weer op een aantal gebieden mooie vooruitgang geboekt: zo kregen we nieuwe producten in het assortiment, kwamen met een nieuwe app en verkregen de felbegeerde scope 12 certificering. Wat voor moois staat ons, en u, komend jaar nog te wachten?

lees meer ›
2021-01-30
De laatste cijfers over het totaal opgestelde vermogen aan zonnepanelen in Nederland zijn om blij van te worden. We delen ze daarom graag met u.

lees meer ›
2020-10-23
Niet alleen maar voor de ‘solar nerds’ onder ons: regelmatig bijhouden hoe het met de zonnepanelen is gesteld is voor iedereen een goed idee. Daar bestaan verschillende manieren voor, en één daarvan heeft een nieuw jasje gekregen. We stellen u graag de nieuwe ‘SMA Energy App’ voor.

lees meer ›