Ik wil advies

De hitte verslaan met zonnepanelen

Hoe kunnen zonnepanelen helpen om koel te blijven?

De hitte verslaan met zonnepanelen

Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

Hessel van den Berg
25 juli 2019

Veertig graden: Het was lang ondenkbaar dat het ooit zó warm zou worden in Nederland, maar nu is het dan toch zo ver. Klimaatverandering onzin? Túúrlijk joh.

We weten inmiddels (bijna) allemaal dat vol inzetten op hernieuwbare energie de enige manier is om op de lange termijn nóg verdere temperatuurstijging in de wereld te voorkomen. Maar wat doen we hier en nu, lokaal en op de korte termijn? Hoe houden we het uit?

Zonnepanelen houden het huis koel

Zonnepanelen op het dak kunnen al een beetje helpen: Het blijkt dat panelen op het dak de woning een beetje koeler maken. Behalve dat ze het onderliggende dak in de schaduw houden, zetten ze ook een deel van de energie van de zon om in stroom die ze via de elektriciteitskabels afvoeren: daardoor blijft er minder energie over om het dak te verhitten. Nu is het echter wel zo dat zonnepanelen iets minder goed werken bij hoge temperaturen.

stiebel eltron WPL15 warmtepomp

Gelukkig gaat het daarbij maar om enkele procenten achteruitgang, waardoor ze ook bij extreem warm weer nog volop kunnen werken (en geen risico geven op oververhitting). Dat is bij sommige andere energiebronnen zoals kerncentrales nog wel eens anders!

Maar als het zo warm is als het recent is geweest, zijn die paar graden verkoeling nog niet genoeg. Wat kunnen we nog meer doen? Misschien is dan de combinatie zonnepanelen en warmtepomp wel een goed idee? Een warmtepomp, die kennen we natuurlijk als apparaat om water te verwarmen voor het sanitair warm water en/of voor de verwarming van de woning. Door warmte te onttrekken aan de omgeving geeft een warmtepomp een veel hoger rendement dan een elektrische boiler, en is het daarmee een prima apparaat voor wie echt van het gas af wil. Maar veel warmtepompen kunnen ook omgekeerd werken: In plaats van te verwarmen, kunnen ze ook ingesteld worden om juist te verkoelen, door warmte aan de woning te onttrekken en aan de buitenlucht (bij lucht/water warmtepompen) of aan de grond (bij de andere modellen) af te staan.

Zonnepanelen en warmtepomp de ideale combinatie

 

En aangezien warmtepompen nu juist heel mooi kunnen samenwerken met zonnepanelen via de slimme sturing van de opgewekte energie, is hier sprake van een ideale combinatie: De zonnepanelen neemt u, omdat het goed is voor het milieu en voor uw portemonnee; de warmtepomp neemt u, omdat u van het gas af wil èn omdat u uw woning wilt kunnen koelen tijdens hittegolven; en wanneer de salderingsregeling ten einde loopt, zorgt deze combinatie ook nog eens voor een hoger eigenverbruik en daardoor een beter rendement op de investering!

Er zijn al verschillende merken warmtepompen op de markt die perfect samenwerken met zonnestroom systemen; bepaalde modellen van de fabrikanten Stiebel Eltron, Wolf en Vaillant hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om te communiceren met de Sunny Home Manager van SMA.

Stroomstoring? Dan batterijen!

De hitte zorgt ook voor een hoge belasting op het elektriciteitsnet. Zo kunnen hoogspanningskabels minder stroom transporteren als ze heet worden, en centrales en transformatoren hebben soms ook onder de hitte te lijden.

De kans op stroomstoringen neemt dus toe, en ook dáár hebben zonnepanelen een passend antwoord op: batterijen. Door batterij-opslag toe te voegen aan een zonnepanelensysteem blijft er stroom komen uit het stopcontact als het net tijdelijk wegvalt. De batterijen zorgen voor een deel van de energie en de zonnepanelen dekken de rest. Voor bestaande zonnestroom systemen van SMA is het toevoegen van batterijen relatief eenvoudig, dankzij producten als de Sunny Boy Storage. Wel is het zo dat een ‘BackUp’ systeem met batterijen nu nog erg prijzig is: daarom raadt Zonnefabriek deze investering voorlopig voor de meeste mensen niet aan.

Zonnepanelen, warmtepompen, batterijen.. Alles bij elkaar kunt u een heel end komen om uw huishouden klaar te maken om toekomstige hittegolven goed te doorstaan. Toch hopen we vooral dat we met ons allen het nodige kunnen doen om de klimaatverandering ècht aan te pakken zodat de temperaturen niet nòg verder oplopen. Maar ondertussen kunt u nu al bij Zonnefabriek terecht voor oplossingen op de korte termijn.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-07-08
We zetten samen met u de volgende stap in de energietransitie, door u te helpen uw verbruik nog beter af te stemmen op de momenten dat u zonnestroom opwekt. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en het is vaak veel eenvoudiger dan u denkt. Wij introduceren daarom maar liefst drie nieuwe producten. Benieuwd welke dat zijn? U leest het hier.

lees meer ›
2024-03-03
Er is een nieuwe SMA omvormer op de markt, die het mogelijk maakt om eenvoudig batterijen toe te voegen aan een zonnestroom systeem. Met 3 onafhankelijke MPP trackers kunnen ook ingewikkelde daken gemakkelijk van zonnepanelen worden voorzien. We stellen de SBSE graag even voor.

lees meer ›
2024-01-29
Met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het tijd om plannen te maken voor de volgende stap: de warmtepomp slim aansturen als de zon schijnt. Voor mensen met SMA omvormers is dat mogelijk met de Sunny Home Manager plus een stuurbaar relais. We leggen uit hoe dat werkt.

lees meer ›