De groenste gemeente van Nederland

De groenste gemeente van Nederland

De groenste gemeente van Nederland

De groenste gemeente van Nederland

De groenste gemeente van Nederland

Zonnefabriek is al jaren bezig om overal in Nederland zonnepanelen te plaatsen, net als veel van onze collega zonnestroom bedrijven. Maar ondanks al onze inspanningen binnen Nederland, liggen de gemeenten met de meeste zonne-energie per inwoner niet in dit gedeelte van het koninkrijk..

Hessel van den Berg
01 mei 2018

Nee, de prijs voor de gemeente met het hoogste aandeel zonnestroom in de elektriciteitsvoorziening gaat naar Sint-Eustatius, het eiland dat vroeger tot de Nederlandse Antillen behoorde en nu, net als Saba en Bonaire, de status van ‘ bijzondere gemeente’ binnen het koninkrijk heeft.

46% zon

Maar liefst 46% van de elektriciteit die op het eiland wordt gebruikt, is afkomstig van de zon: Hoe krijgen ze dat voor elkaar? (Ter vergelijking: in Nederland is het aandeel zon nu gemiddeld 2%)

zonnepark St Eustatius

Het zonnepark op Sint-Eustatius waarover we eerder al berichtten naar aanleiding van orkaan Irma, is inmiddels uitgebreid en heeft nu een totaal piekvermogen van maar liefst 4,15 MWp (Mega-Watt-piek, 1 MWp = 1.000 kWp). Ter vergelijking: het grootste zonnepark in Nederland is nu nog het SunPort Delfzijl met 30 MWp. Op het hoogtepunt van de dag kunnen de zonnepanelen het eiland (3200 inwoners) van veel méér dan genoeg stroom voorzien: wat gebeurt er dan met het overschot?

Gigantische batterijen

Daarvoor heeft SMA nieuwe, gigantische batterijen met bijbehorende batterij-omvormers geplaatst: Het overschot aan stroom wordt in de batterijen geladen en wordt, als de zon het even laat afweten, of na zonsondergang, weer terug in het elektriciteitsnet gestopt. De batterijen hebben een totale opslagcapaciteit van 5,9 MWh (MegaWattuur, 1 MWh = 1.000 kWh).

SMA batterijen St EustatiusDankzij deze installatie kunnen de oude dieselgeneratoren die het eiland voorheen voortdurend van stroom voorzagen, nu elke dag helemaal worden stilgelegd, van ’s ochtends vroeg tot een paar uur na zonsondergang: Geen lawaai, geen rook en geen CO2 uitstoot, geen brandstofkosten gedurende 10 uur per dag, plus de kans om eventueel onderhoud aan de dieselgeneratoren te plegen. 

Kosten versus Opbrengsten

Het is een hele vooruitgang voor het eiland, maar wat kost het nu precies, en zijn die kosten wel de moeite waard? De installatie is betaald door het Ministerie van Economische Zaken, met een bijdrage van $ 14 miljoen. Tot nu toe betaalde het Ministerie jaarlijks $ 2 miljoen aan Sint Eustatius als ondersteuning voor de aanvoer van de benodigde diesel, maar dankzij de zonnepanelen is die ondersteuning nu niet meer nodig. Dat betekent dat de investering van het ministerie zich binnen 7 jaar heeft terugbetaald. Aangezien de panelen en het degelijke materiaal van SMA veel langer meegaan dan 7 jaar, zal het systeem daarna nog vele jaren gratis schone stroom opleveren.

grafiek van zonnestroom en dieselstroom St Eustatius

Bijkomend voordeel: dankzij de batterij-omvormers van SMA is de spanningskwaliteit van het eiland een stuk beter dan voorheen: de spanning blijft goed op niveau en de frequentie blijft binnen een hele stabiele bandbreedte. 

Het houdt niet op..

Zo’n succes smaakt naar meer, en daarom is het niet verwonderlijk dat men is begonnen met een gelijkaardig project op het naastgelegen eiland Saba (1800 inwoners). Daar is inmiddels een zonnepark aangelegd van 1 MWp, en het is de bedoeling om ook daar batterijen te plaatsen, met een opslagcapaciteit van 1,5 MWh.

Goed nieuws allemaal, en alweer een bewijs voor wie nog niet overtuigd was, dat zonnepanelen dè energievoorziening van de (nabije) toekomst zijn. Voor een factsheet over de installatie op St. Eustatius, klik hier (voor fase 1) en hier (voor fase 2). 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-02-01
Op de beurs voor zonne-energie in Gent, genaamd ‘InterSolutions’, presenteerden de grote merken een aantal nieuwigheden voor het komend jaar. Eén daarvan was de nieuwe drie-fasen batterij-omvormer van SolarEdge. We vertellen u er graag wat meer over.

lees meer ›
2019-12-04
Zonnefabriekers Elvie en Abel wonen in een zelfgebouwd huisje met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Onderdeel daarvan is natuurlijk ook een zonnestroom installatie, die extra bijzonder is omdat het een off-grid systeem betreft. We gingen eens op bezoek om te kijken hoe dat werkt.

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›