Ik wil advies

De elektrische auto opladen met zonnestroom

Welke mogelijkheden zijn er om de stroom van de zonnepanelen optimaal te benutten?

De elektrische auto opladen met zonnestroom

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van elektrisch rijden. De stroom die nodig is om de auto’s op te laden, komt meestal van het net. Maar nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, is het interessant om te kijken naar mogelijkheden om de zonnestroom van eigen dak daarvoor te gebruiken.

Hessel van den Berg
25 december 2019

Goed, we hebben er nog niet allemaal één, maar de opmars van de elektrische auto lijkt niet meer te stuiten. In de maanden t/m november 2019 was 1 op de 10 nieuw verkochte auto’s elektrisch, en in de maand november zelf was die verhouding zelfs 1 op de 5. Autofabrikanten als Volkswagen zijn bezig hun productielijnen helemaal te vernieuwen en elektrisch vervoer het zwaartepunt te maken. En vanaf 2030 mogen er in Nederland wellicht alleen nog maar emissievrije auto’s worden verkocht. Kortom: vroeg of laat rijden we er allemaal in.

 

1- of 3-fasen?

Wie een elektrische auto koopt, neemt er meestal ook meteen een laadpaal bij: een 3-fasen stekker (mits de woning over een 3-fasen aansluiting beschikt) waarmee de batterij snel opgeladen kan worden. De batterijen van de huidige generatie e-auto’s hebben vaak al een behoorlijk grote capaciteit, zodat er relatief lange afstanden mee gereden kunnen worden voordat er opnieuw geladen moet worden. Maar een grote batterij volladen met een gewoon kabeltje duurt relatief lang. Met een 3-fasen stekker gaat het een stuk sneller.

Woning met zonnepanelen en een SolarEdge EV charger 

Woning met zonnepanelen en een SolarEdge EV charger 

Zodra een auto aan een laadpaal wordt verbonden, begint de batterij op te laden met het hoogst beschikbare vermogen. Het maakt de auto niet uit waar de stroom vandaan komt: van het net of van de zonnepanelen. Maar met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht, is het verstandiger om te zorgen dat zonnestroom van eigen dak prioriteit krijgt boven de stroom van het net: hoe hoger het eigenverbruik, des te gunstiger voor de portemonnee. Verschillende fabrikanten hebben hier al oplossingen voor: we bespreken er straks een aantal, maar eerst kijken we nog naar wat andere kenmerken van auto-opladers.

‘PV-boost’ en ‘Overload Protection’

Veel fabrikanten gebruiken de Engelse term ‘PV-boost’ om aan te geven dat je de stroom van de zonnepanelen kunt gebruiken om je oplader nog een extra duwtje (oftewel ‘boost’) te geven. Het idee is, dat het vermogen waarmee je kunt opladen, begrensd is door de hoofdaansluiting van je huis: als je meer stroom zou willen trekken dan zou je hoofdzekering eruit vliegen en zit je zonder stroom. Maar met een ‘PV-boost’ kun je de stroom van je zonnepanelen optellen bij de stroom die je uit het net haalt, en daardoor nòg sneller de auto volladen.

De Sunny Home Manager communiceert met zowel de EV charger als de PV omvormer om te voorkomen dat er teveel stroom wordt getrokkenPV-boost is een optie die onder andere wordt geboden door de EV-charger van SolarEdge, die een PV-omvormer en auto-lader in één is. Groot nadeel bij dit toestel is echter dat het slechts over 1 fase laadt, en daardoor een stuk minder snel oplaadt dan de gebruikelijke 3-fasen stekkers. Driefasige autoladers met PV-boost bestaan binnenkort ook, maar daarbij is vooral de reactiesnelheid van belang. Wanneer een driefasige autolader apart van een PV-omvormer in huis wordt geplaatst, dan moet de lader namelijk razendsnel reageren op veranderingen in de productie van de zonnepanelen om te voorkomen dat bij een langsdrijvend wolkje de zekeringen eruit slaan.

De optie van ‘Overload protection’ is ook een interessante. ‘Overload protection’ houdt in dat de hoofdzekering wordt beschermd tegen een te hoge stroomvraag. Bijvoorbeeld: u laadt de auto op maximaal vermogen. Tegelijkertijd worden elders in huis de wasmachine èn de waterkoker aangezet, beide grote stroomvreters. De gelijktijdige vermogensvraag zou ertoe kunnen leiden dat de hoofdzekering eruit schiet. Een systeem met ‘overload protection’ registreert dit echter op tijd, en stelt onmiddellijk de auto-lader naar beneden bij. Zo is er geen risico dat het huis zonder stroom komt te zitten.

Eigen dak eerst

Maar buiten die beschermingsmaatregelen is het belangrijkste punt natuurlijk dat de stroom van eigen dak voorrang krijgt boven stroom van het net. Hiervoor is het noodzakelijk dat er aan de hoofdaansluiting van de woning wordt gemeten: dat is tenslotte het punt waarop netstroom het huis binnenkomt, of waarop zonnestroom het huis verlaat. Het toestel dat de autolader aanstuurt, moet daarom precies weten wat er bij de hoofdaansluiting gebeurt.

De NEO S oplader van wallbe kan door een Sunny Home Manager worden aangestuurdMensen met een SMA omvormer weten het waarschijnlijk inmiddels wel: ze kunnen hiervoor een Sunny Home Manager gebruiken. De Sunny Home Manager kan allerlei verbruikers in huis aansturen, waaronder ook een aantal merken auto-laders. Op dit moment gaat het vooral om de AMTRON lader van het bedrijf Mennekes en de NEO-S van Wallbe, maar begin 2020 komt SMA ook met zijn eigen auto-lader, de ‘SMA EV charger’, die de bovengenoemde ‘PV-boost’ en ‘Overload Protection’ als standaard features kent. Interessant voor wie een SMA systeem heeft en overweegt een elektrische auto aan te schaffen! (update: de SMA EV-charger inmiddels beschikbaar en kan ook bij Zonnefabriek worden besteld. Zie ook onze producten pagina)

SolarEdge gebruikers kunnen de SolarEdge EV lader gebruiken waar we het boven al over hadden. Op de app van SolarEdge kunt u volgen hoeveel energie er naar de auto vloeit. Vooral voor woningen met een enkelfasige elektriciteitsaansluiting kan dit een interessant product zijn. Let wel op dat de SolarEdge EV lader zowel omvormer als auto-lader in één is, en dus niet als twee losse onderdelen wordt aangeschaft.

Naarmate elektrische auto’s steeds meer ingeburgerd raken, wordt het steeds gebruikelijker om een laadpunt te installeren. Pak het meteen slim aan en denk er alvast over na hoe u de stroom van uw zonnepanelen hier optimaal voor kunt gebruiken!

De SMA EV charger die in 2020 op de markt komt

De SMA EV charger die in 2020 op de markt komt

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-05-09
Voor de SMA EV chargers is een nieuwe firmware beschikbaar. Deze bevat een aantal verschillende features, maar de belangrijkste voor u is waarschijnlijk de mogelijkheid om de laadpaal te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik. Hoe werkt dat?

lees meer ›
2022-01-06
Zonnefabriek heeft in het afgelopen jaar weer op een aantal gebieden mooie vooruitgang geboekt: zo kregen we nieuwe producten in het assortiment, kwamen met een nieuwe app en verkregen de felbegeerde scope 12 certificering. Wat voor moois staat ons, en u, komend jaar nog te wachten?

lees meer ›
2021-01-30
De laatste cijfers over het totaal opgestelde vermogen aan zonnepanelen in Nederland zijn om blij van te worden. We delen ze daarom graag met u.

lees meer ›