De aanschaf van zonnepanelen: hoe voorkomt u risico's?

De aanschaf van zonnepanelen: hoe voorkomt u risico's?

De aanschaf van zonnepanelen: hoe voorkomt u risico's?

In dit artikel leggen we uit welke punten door de consument worden gezien als de grootste risico's voor de aanschaf van zonnepanelen en hoe hiermee om te gaan.

Roos Godthelp
04 augustus 2020

De aanschaf van zonnepanelen is een goede investering, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. Het gaat om een behoorlijk bedrag en daarom wilt u het graag in een keer goed doen. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf en zitten er ook risico’s aan verbonden? In dit artikel zetten we 5 vragen op een rijtje die consumenten hebben en die mogelijk een barrière kunnen vormen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Ook leggen we uit hoe u hiermee om kunt gaan en hoe u mogelijke risico’s voorkomt.

Heeft de installateur voldoende expertise?

Zonnepanelen worden steeds populairder en steeds meer mensen zien de voordelen ervan in.Niet gek dus dat het totaal geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen in Nederland begin dit jaar weer anderhalf keer hoger was dan vorig jaar. Tegelijkertijd gaat het om relatief nieuwe technologieën en de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen staan nooit stil. Voor de consument kan het lastig zijn om te beoordelen of een installateur over voldoende expertise en middelen beschikt om de ontwikkelingen bij te benen en kwaliteit te garanderen. 

Zonnekeur1Gelukkig bestaat er een makkelijke manier om hierachter te komen. Wanneer een installateur het keurmerk Zonnekeur heeft, weet u zeker dat de installateur voldoet aan alle kwaliteitsnormen. Via de website van Zonnekeur kunt u checken welke installateurs over het keurmerk beschikken.

Zijn de zonnepanelen van goede kwaliteit?

Naast het kiezen van een ervaren installateur is het ook belangrijk om voor zonnepanelen te kiezen van goede kwaliteit. Zonnepanelen verschillen van elkaar in prijsvermogen en efficiëntieuiterlijkgarantievoorwaarden en kwaliteit: allemaal zaken om naar te kijken bij de zoektocht naar de beste zonnepanelen. Het kiezen van verkeerde zonnepanelen kan voor sommige consumenten een risico vormen. Daarom is het van belang om goed onderzoek te doen voordat u op aanschaf overgaat. Op deze pagina vindt u met welke zaken u rekening kunt houden. Zo hoeft u niet bang te zijn om voor de verkeerde panelen te kiezen. 

Hoe zijn de garanties?

Een installatie van zonnepanelen valt onder meerdere garanties, zoals product- en vermogensgaranties en de installatiegarantie. De verschillende onderdelen van het systeem vallen onder de productgarantie; wanneer het product defect raakt tijdens de productgarantieperiode, zorgt deze garantie ervoor dat de fabrikant zorg draagt voor herstel of vervanging. Vermogensgarantie houdt in dat het vermogen van een paneel niet sneller achteruitgaat dan gepland. Alle panelen degraderen over hun levensduur, meestal met zo’n 0,6% per jaar, bij SunPower is dit minder dan de helft. De vermogensgarantie zorgt ervoor dat u recht hebt op vergoeding wanneer het paneel sneller degradeert dan verwacht. Aanspraak maken op deze garantie kan lastig zijn, want hoe bewijst u dat een paneel sneller is gedegradeerd dan gepland? Een risico kan zijn dat de fabrikant stelt dat een achteruitgang van het vermogen als gevolg van een defect niet valt onder de vermogensgarantie, maar onder de productgarantie. Wanneer de productgarantie korter is dan de vermogensgarantie kan dit voor problemen zorgen. Het beste kunt u dus kiezen voor zonnepanelen waarbij beide garanties even lang geldig zijn: zo vermijdt u dit risico.

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel wanneer de salderingsregeling komt te vervallen?

De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Vanaf dat moment wordt de stroom die u aan het net teruglevert, elk jaar iets minder waard. In 2031 is de salderingsregeling helemaal afgeschaft en ontvangt u voor teruggeleverde stroom alleen nog een terugleververgoeding die lager is dan wat u voor afgenomen stroom betaalt. Veel consumenten vragen zich af of het na 2023 dan nog wel rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen. Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of voor 2023 investeren in zonnepanelen is de terugverdientijd van de investering gemiddeld rond de 7 jaar. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd is de verwachting dat de terugverdientijd kan oplopen tot ongeveer 9 jaar na 2023. Mensen zien deze verlengde terugverdientijd als een risico om zonnepanelen aan te schaffen. Niet helemaal terecht, want doordat het steeds goedkoper wordt om zonnepanelen te kopen, blijven investeringen in zonnepanelen ook zonder salderingsregeling financieel aantrekkelijk. Het wordt bovendien steeds aantrekkelijker om de energie die u met zonnepanelen opwekt zélf te gebruiken. Op de lange termijn zullen de besparingen op de energierekening door het direct eigenverbruik en de terugleververgoeding van de leverancier voldoende zijn om zonnepanelen voor iedereen rendabel te laten zijn.

Wat gebeurt er met de waarde van mijn huis?

Voor veel mensen is de terugverdientijd een barrière om zonnepanelen aan te schaffen. Want wat als u binnen die tijd gaat verhuizen? Bent u uw in investering dan kwijt? Het antwoord is nee. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een huis met zonnepanelen niet alleen sneller verkoopt, maar ook meer waard wordt. Gemiddeld stijgt de WOZ-waarde van een woning door zonnepanelen met 5000 euro. Potentiële kopers kunnen bij veel banken een hogere hypotheek krijgen als het om een huis met zonnepanelen gaat. Daarnaast stijgt het energielabel van de woning. Dit label is tegenwoordig verplicht voor elke woning. Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien hoe zuinig een woning is. Een hoger energielabel laat de waarde van uw huis stijgen. Als u gaat verhuizen voordat uw investering is terugverdiend, hoeft u zich dus zeker geen zorgen te maken dat uw investering verloren gaat.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-06-07
Afgelopen week verscheen een bericht van het Agentschap Telecom, dat een oogje houdt op de toestand van de 'digitale infrastructuur’ van ons land. Hierin werd gewezen op storingen in het cruciale C2000 netwerk van de hulpdiensten. Oorzaak zouden zonnepaneelinstallaties zijn. Hoe zit dat?

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2021-02-26
Het is weer zo ver: op 17 maart kunnen we stemmen voor de Tweede Kamer en daarmee onze invloed uitoefenen op de toekomst van ons land. U, als geïnteresseerde persoon, wil natuurlijk weten wat de partijen allemaal van plan zijn als het gaat om zonne-energie. We zochten het voor u uit.

lees meer ›