Ik wil advies

De 5 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen

De meest gemaakte fouten het kopen van zonnepanelen

De 5 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen

Wilt u investeren in zonnepanelen? Goede keuze, want zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee én voor het milieu! Om er zeker van te zijn dat u zorgeloos kunt profiteren van uw systeem over de gehele levensduur, is het belangrijk om het vanaf de aanschaf meteen goed te doen. Wij hebben de meest gemaakte fouten voor u op een rijtje gezet, zodat u ervan kunt leren.

Roos Godthelp
01 oktober 2020

1. Zonnepanelen zelf installeren

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen: de doe-het-zelf pakketten. U ontvangt de zonnepanelen, de omvormer, het montagemateriaal en een handleiding aan huis en bespaart zo een paar honderd euro. Het klinkt ideaal, maar het installeren van zonnepanelen is niet zonder risico’s. Denk aan onveilig werken op hoogte, niet spanningsloos werken in de meterkast, verkeerde AC-kabel dikte, onjuiste montage van de bekabeling en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Verkeerde montage van een zonnepaneleninstallatie kan leiden tot brandgevaar, onveilige situaties en rendementsverlies en betekent ook dat u geen garantie heeft op de montage. Beter kunt u de installatie over laten aan een ervaren vakman. Het vraagt om een iets hogere investering bij de aanschaf, maar zorgt er wel voor dat u later niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Daarnaast worden sommige merken, zoals SunPower zonnepanelen niet geleverd aan particulieren, maar alleen aan erkende installateurs.

2. Te veel opwekken met meer panelen

Als u meer opwekt dan u verbruikt, kunt u dit terugleveren aan het net, maar de vergoeding die u hiervoor krijgt weegt meestal niet op tegen de kosten van de extra panelen. Bovendien wordt de salderingsregeling vanaf 2023 stapsgewijs afgebouwd. Dan wordt het nog lastiger om een installatie met te veel panelen terug te verdienen.

Hoe bepaalt u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft? Baseer het aantal panelen op uw huidige verbruik. Uw jaarlijkse stroomafname kunt u vinden op de jaarnota van uw energieleverancier. Ga ook na of het waarschijnlijk is dat uw verbruik de komende jaren zal stijgen door bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto. Een adviseur kan u helpen met bepalen hoeveel panelen u nodig heeft om uw verbruik te dekken en te kijken of dit aantal op uw dak past. Wees altijd kritisch en let erop dat de installateur u niet te veel panelen aansmeert.

3. Geen rekening houden met garanties

Elke installatie van zonnepanelen valt onder bepaalde garanties. Toch zijn er grote verschillen tussen aanbieders in welke garanties ze bieden en hoe lang deze zijn. Let hier dus goed op wanneer u offertes met elkaar vergelijkt. Het beste kunt u gaan voor zonnepanelen waarbij de product- en vermogensgarantie even lang zijn. Wanneer de productgarantie korter is dan de vermogensgarantie kan dit voor problemen zorgen. Als de zonnepanelen hun vermogen sneller verliezen dan verwacht, kan de fabrikant stellen dat dit het gevolg is van een defect aan het product, waardoor u aanspraak moet maken op de productgarantie in plaats van vermogensgarantie. Als deze garantie dan al verlopen is, krijgt u niks vergoed. 

 4. Kiezen voor de goedkoopste zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, heeft u waarschijnlijk meerdere offertes liggen. Hoe gaat u die met elkaar vergelijken en voor welk type zonnepanelen kiest u? Zonnepanelen verschillen van elkaar in prijsvermogen en efficiëntieuiterlijkgarantievoorwaarden en kwaliteit: allemaal zaken om rekening mee te houden bij het maken van een keuze. Een veelgemaakte fout is echter om de keuze volledig af te laten hangen van de prijs. Goedkope panelen leveren na verloop van tijd minder op dan relatief duurdere panelen van betere kwaliteit. Voor zonnepanelen geldt: goedkoop is duurkoop. U kunt beter kiezen voor zonnepanelen van een iets hogere prijsklasse en het rendement zal op de lange termijn groter zijn.

 5. Offerte zonder bezoek

Veel aanbieders van zonnepanelen leveren een offerte op afstand. Vaak is de prijs bij dit soort offertes onnauwkeurig en blijkt later dat de situatie niet helemaal goed is ingeschat. Wanneer u een adviseur laat langskomen, kan er een grondige woninganalyse worden uitgevoerd. Het dak wordt gemeten, de kabelroute wordt bepaald, er wordt een schaduwanalyse gedaan en het rendement wordt berekend. Zo krijgt u een exacte offerte op maat en komt u later niet voor verrassingen te staan. Bovendien is het ook fijn om een gezicht te hebben bij het bedrijf waarvan u zonnepanelen koopt en kunt u meteen al uw vragen stellen. Wij denken graag mee en helpen u bij het kiezen van de beste optie voor uw situatie. Benieuwd naar ons adviestraject? Voor meer informatie en het aanvragen van een adviesgesprek verwijzen wij u naar onze advies en offerte pagina.

                                           

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Afgelopen zomer heeft Zonnefabriek er een nieuwe partner bijgekregen: The Switch. In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

lees meer ›
2023-11-06
We hebben dit jaar weer veel nieuwe klanten blij gemaakt met zonnepanelen, maar veel mensen vonden wel dat ze erg lang moesten wachten. Hoe zit het nu met de levertijden, en wat is de verwachting voor de komende tijd?

lees meer ›
2023-07-27
Beschikt u over een rijksmonument en wilt u graag zonnepanelen kopen? Dat kan best een uitdaging zijn, en wel om verschillende redenen. In dit artikel leggen we alles uit over rijksmonumenten, vergunningen voor zonnepanelen en hoe onafhankelijke organisatie Klimaatstarters u hierbij kan ontzorgen.

lees meer ›